Hlavní navigace

Tor je děravý. Jeho nástupcem by však mohl být projekt od MIT

Možnost používat internet zcela anonymně je možná lákavá představa i pro nejednoho paranoika, ale pro řadu institucí a vlád je takový nástroj noční můrou. Na prolomení Toru byly vynaloženy nemalé prostředky a dle posledních zpráv se možná zúročily.
Martin Tábor 20. 7. 2016

Sdílet

Když máte na internetu problém se zobrazením obsahu určeného pro zahraničí, často jen postačí nastavit nějaký ten proxy server či využít SurfEasy VPN v prohlížeči Opera. Když vám však hrozí, že by vaši činnost mohla sledovat vláda či policie (odpovídající „všemocné“ instituce), je anonymita na internetu velký oříšek. Identifikovat lze hardware vašeho počítače, nastavení prohlížeče, snímat biometrické údaje (způsob psaní na klávesnici, používání myši atd.), ale v prvé řadě vaši konkréní IP adresu. Ta totiž nejlépe poslouží ke spojení vaší činnosti na internetu a všech dalších informací s vaší polohou a nacionále.

Skrytá identita – ilustrační obrázek

Zřejmě nejlepší cestu, jak téměř komukoli zamezit vypátrání skutečné IP, představuje stále anonymizační síť Tor, potažmo speciálně upravený prohlížeč Firefox (Tor Browser). Pravdou je, že FBI se už před časem doznala, že umí využít nezveřejněnou slabinu (buď přímo v Toru nebo spíše Tor Browseru/Firefoxu) ke zjištění identity. Právě díky tomu prý mohli v USA „upálit na hranici“ jednoho či více pedofilů (resp. konzumentů značně kontroverzních audiovizuálních materiálů). Odůvodnění je to z hlediska PR velmi slušné a navíc – nabídka existuje, existuje-li poptávka. Tak snad budiž. Umí-li však Tor obejít FBI, umí to dozajista další americké instutice (v čele s NSA), jejichž pohnutky již nemusí být vždy altruistické a danou chybu navíc může objevit někdo další.

Diagram sítě Riffle of MIT

O bezpečnosti Tor Browseru lze tedy spekulovat a např. političtí disidenti a novináři by si měli dávat větší pozor než dříve. MIT (Massachusettský technologický institut) pracuje na alternativě k celému Toru – technologie dostala název Riffle. Podle návrhu by nová síť neměla trpět některými (byť teoretickými) slabinami Toru, čímž by se mohla pasovat nejen na pozici alternativy, ale Tor časem zcela nahradit. Na každém tak je, aby si zjistil, jací lidé se na Rifflu podílejí, jak je MIT financováno atd. Skořápka Toru může být po letech úsilí již navrtaná, ale také až příliš tvrdá. Jeho funkčnost je přitom závislá i na počtu uživatelů (velikosti komunity).

Zdroj: techcrunch.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty