Hlavní navigace

Tor Browser: aneb skutečně anonymní režim surfování

Tor Browser je speciální varianta Firefoxu, těžící z projektu Tor. Na rozdíl od anonymních režimů prohlížečů se však snaží zaručit uživateli skutečné soukromí a globálně se tak jedná o jeden z nejoblíbenějších nástrojů žurnalistů i kyberzločinců.
Martin Tábor 14. 8. 2013

Sdílet

Síť Tor je projekt, speciálně navržený s cílem anonymizace identity při pohybu na internetu. Pro anonymní procházení webu šlo ještě relativně nedávno použít program Vidalia (grafické řídicí rozhraní pro Tor) a doplněk Firefoxu, který komunikaci přesměroval právě na Tor. Již nějakou dobu je však k dispozici přímo balíček speciálně upravené verze Firefoxu ESR (s dlouhodobou podporou), v němž jsou všechny komponenty již správně nakonfigurovány, čímž je zajištěna ještě vyšší bezpečnost. Pakliže tedy procházíte web pomocí Tor Browseru, žádná stránka by neměla být schopna zjistit IP adresu Vašeho počítače, potažmo ani přibližnou lokalitu, kde se fyzicky nacházíte.

Tor Browser 2.3.25–11

Využití se tak nabízí pochopitelně mnoho – od potřeby, přistupovat na nějakou stránku z IP adresy cizího státu kvůli omezené dostupnosti dané služby, až po skutečný kyberzločin. Tor byl původně zamýšlen pro nejrůznější organizace, chránící lidská práva, investigativní žurnalisty apod. Díky tomu, že jde o poměrně sofistikovaný a zároveň otevřený nástroj, který při správném použití skutečně funguje, stala se z Toru velmi mocná zbraň. Kromě anonymních „podatelen“ pro žurnalisty se dnes v rámci Toru vyskytují i online obchody se zbraněmi, drogami, dětskou pornografií atd. Po této síti tak jde nejen objednat DoS útok na stránky konkurence, ale rovněž jej posléze zdárně provozovat bez velkého rizika dopadení. Každou pomůcka lze tedy užít k různým účelům a je na každém, jak s ní naloží.

Zdroj: torproject.org

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty