Hlavní navigace

Top Spin 4

Tenis je velmi populární sport a denně ho sledují milióny fanoušků. I proto je s podivem, že tenisových simulací vychází tak málo. V poslední době se počet těch opravdu kvalitních zúžil na dva. Mezi sebou tak soupeří série Virtual Tennis a Top Spin.
Jan Šťastný 20. 4. 2011

Sdílet

Čtvrtý díl ze série si vzala na paškál česká pobočka 2K, která má na svém kontě také diskutabilní pokračovaní kultovní Mafie. Autoři měli na co navazovat, vždyť Top Spin 3 slavilo před třemi roky velké úspěchy a do boje mezi dvěma momentálními nejlepšími tenisovými hrami přineslo spoustu novinek v dobrém grafickém zpracování.


Jak už to tak bývá ve sportovních hrách, nejprve si upravíte svoji postavu k obrazu svému. Úpravy jsou detailní a tím myslím opravdu detailní. Nejen, že si můžete nastavit barvu vlasů, očí a tak podobně, ale můžete si vybrat i jak bude váš borec či borkyně řvát při úderu míčku nebo jak bude oslavovat vítězné údery. Ty otrlejší určitě potěší i možnost naštvaně vhodit raketu do publika, když prohrajete napínavý zápas. Na detailech se tu opravdu nešetří, a to je dobře.


Po vytvoření svého hráče jste posláni do Top Spin Akademie. Zde si také poprvé pořádně osaháte ovládání, které je jedno z největších devíz celé hry. Je totiž velmi účinné a nebudete takřka nijak limitování v rozmanitosti úderů. Snad každý typ úderu, který znáte z TV nebo z reálného hraní této krásné hry, zde najdete. Jde jen o to se ho správně naučit. Dalo by se ale říct, že základní údery jsou rozděleny klasicky pod čtyři akční tlačítka. Jemným stisknutím váš borec vyšle přesný úder, nicméně dost pomalý. Když naopak tlačítko podržíte déle, rychlost se rapidně zvýší, ale také se zvýší šance, že se netrefíte do kurtu. Ale za krásný prohoz či úder do protipohybu protihráče tento risk určitě stojí.


Klasické ostré údery, loby, nebo přihrávky těsně za síť uděláte těmito tlačítky. Páčky na zadní straně ovladače potom fungují pro stočení míčku nebo třeba pro efektivní stop-ball. Tyto údery asi nebudete používat neustále, ale občas jsou příjemným zpestřením. Načasování úderu je také velmi důležité. Po každém úderu se vám na obrazovce ukáže, zda jste trefili míček ve správný čas, nebo moc brzy či moc pomalu. To je však hlavně o citu pro hru, nelze s jistotou říct, v kterém momentu je nejideálnější stisknout tlačítko pro úder. Pokud se vám ale párkrát stane, že netrefíte správný rytmus úderu, máte velkou šanci, že míček půjde buď mimo kurt a nebo ho váš protivník lehce zasmečuje proti vám. Nově zde také nalezneme údaj o únavě, takže pokud uvidíte, že váš protivník je už značně unaven, je dobrý nápad ho pořádně po kurtu prohnat. I když však únava vzroste takřka na maximum, protihráč zápas nevzdá, což je možná škoda.


V základním módu kariéra sice chybí nějaký příběh, ale ten by zde stejně neměl moc velkou cenu. Úkol ležící před vámi je jasný. Dostat se z malé vísky a z posledního místa žebříčku až na vrchol a rozdat si to o vítězství s nejlepšími tenisty dneška, jako je Rafael Nadal či Roger Federer. Jak budete postupovat hrou a vyhrávat turnaje, budete získávat zkušenostní body, za které si vylepšíte dovednosti jako je rychlost nebo přesnost. Nejsou to však jen turnaje, které na vás čekají. Sem tam si také zahrajete zápas se sponzorem.


Turnajů je tu na vyzkoušení hodně, ale je obrovská škoda, že chybí některé známé. Wimbledon zde tak budete třeba hledat marně, na druhou stranu US Open nebo Rolland Garros nechybí. Hráčů a hráček ve hře najdete 25 licencovaných, což tedy také není zrovna ohromující číslo a do tohoto počtu počítáme i již nehrající hvězdy jako je Andrea Aggasiho. Našince určitě zamrzí absence třeba Tomáše Berdycha, ale i jiných úspěšných tenistů dnešní doby. 25 licencovaných hráčů je zkrátka na simulátor málo.


Pokud vás nebaví hrát proti AI řízeným protivníkům, můžete si vyzkoušet World Tour. To je v podstatě to stejné jako kariéra, ale s živými protivníky, což jistě přidává na zajímavosti a atraktivnosti.


Graficky je hra na solidní úrovni. Majitelé Xboxu nijak zvlášť nenadchne, ale ani nijak neurazí. Fanoušci jsou sice trošku podivná stvoření, ale hráči jsou vymodelováni velmi detailně. Ozvučení je také výborné a úvodní intra příchodu hráčů na kurt vás skvěle nabudí do zápasu. Top Spin 4 je skvělý tenis, který nabízí přívětivější ovládání i pro začátečníky, solidní grafické zpracování a výbornou hratelnost a na plné čáře poráží svého konkurenta Virtual Tenis.

Hratelně.cz hodnotí 85%


Souhrn

* Název: Top Spin 4
* Platforma: Xbox 360
* Vydavatel: 2K Sports
* Výrobce: 2K Czech
* Žánr: Sportovní
 

Autor článku