Hlavní navigace

Tip: aplikace České peníze na Windows Store

Drobná softwarová utilita s názvem České peníze pochází od autora nejpovolanějšího, jímž je v tomto případě bezesporu Česká národní banka. Aplikace je dostupná pro Windows 8 i RT a nabízí základní informace o českých bankovkách a mincích.
Martin Tábor 12. 8. 2013

Sdílet

Mobilní aplikace České peníze vznikla již v roce 2012 a ČNB se dokonce chlubí, že se ve verzi pro iOS stala nejstahovanějším českým programem v kategorii Finance. Začátkem letošního roku pak přišla i varianta pro Android. Hlavním smyslem poměrně jednoduché utility je poskytnout přehled českých bankovek a mincí a též jejich přesného vzhledu a ochranných prvků. Na smartphonech či tabletech tak může velmi pomoci i zahraničním turistům, pro něž jsou české peníze leckdy něčím neobvyklým a těžko se orientují např. v tom, na jaké nominální hodnoty vůbec můžou u pravých českých bankovek a mincí narazit.

„České peníze“ pro Windows 8 a RT

České peníze na Windows Store pro zařízení s „Osmičkami“ a RT tak přináší tuto užitečnou aplikaci i mnoha dalším zájemcům. U veškerých bankovek i mincí, které jsou v oběhu ve více provedeních, jsou k dispozici vyobrazení všech platných variant, rozdělená dle roku vydání. Dále aplikace obsahuje i základní informace o každém z platidel, autora, ochranné prvky, tiskárnu cenin apod. Zajímavostí je tak např. zjistit, že česká koruna byla v roce 1993 ražena v Královské kanadské mincovně ve Winnipegu a teprve od roku 1994 v České mincovně v Jablonci nad Nisou.

„České peníze“ – aktuální kurzy měn

Příjemnou doplňkovou funkcí je bezesporu přehled aktuálních kurzů koruny k více než třiceti světovým měnám. Pomocí jednoduché kalkulačky je i jednoduše možné přepočíst konkrétní částku, a to i k více měnám jejich přepnutím. I když aplikace neoplývá nijak sofistikovanými možnostmi, zajímavý je hlavně modul zobrazování jednotlivých ochranných prvků, kde je možné i simulovat jejich chování při různém úhlu pohledu, světle apod. České peníze jsou tak na relativně stále útlém českém Windows Storu poměrně zajímavou položkou.

Zdroj: cnb.cz

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty