Hlavní navigace

The Sims 3

Jedna z mála her, které byla vždy považována za ryze PC hru, se již podruhé dostává také na konzole. Autoři se však museli poprat s absencí myši a namapovat ovládání tak, aby vyhovovalo konzolistům.
Jan Šťastný 25. 11. 2010

Sdílet

Nejprodávanější počítačová série všech dob má název The Sims. Pro někoho pravděpodobně překvapivé zjištění, nicméně je to tak. Už dávno neplatí, že ?Simíky? hrají jen malé děti a holky. The Sims se stali ikonou, která v herním světě už něco znamená, a tak fanoušci série vlastnící nějakou tu konzoli se nemohli dočkat, až se jejich vymodlené dítko objeví také na konzolích. My se dnes podíváme právě na Wii verzi.

Electronic Arts se tentokrát poučili z neblahého přijetí The Sims 2 na konzolích, takže tento díl vydali po poměrně dlouho poté, co vyšla na PC. To je však jen a jen dobrá zpráva, protože autoři měli alespoň čas dopilovat některé věci a především uzpůsobit ovládání bez myši. Jelikož na Wii existuje tzv. Wii Remote ovladač, kterým lze do jisté míry substituovat funkci myši, očekával jsem, že právě toto bude hráčům ve Wii verzi umožněno. Není. Místo toho si tak musíte vystačit s pohybování Simíka pomocí analogu, který se nachází na Nunčaku. Tím také měníte pohled kamery, třeba při zařizování bytu.

Právě zařizování bydlení bylo v Sims vždy velmi propracované a milovníci bytového designu zde měli vyloženě žně. Ve Wii verzi to už tak slavné není a nabídka je poměrně limitující, ale samozřejmě jste schopni si vybrat vše, co do bytu potřebujete. Rozdíl od PC verze je poměrně značný, protože zde dostanete na výběr dům a je na vás, jestli přistavíte patro, nebo necháte stát tak, jak je. Tím však veškeré úpravy domu jako takového končí. Chvilku vám sice potrvá, než si osvojíte ovládání, ale rozhodně to není nepřekonatelná záležitost.

Město je poměrně rozlehlé a lze tu dělat spoustu věcí. Můžete třeba vzít práci práskače na policejní stanici a hlásit vše neobvyklé, nebo třeba dělat ochranku v supermarketu. Pracovní doba zde však není jen na přetočení času o osm hodin, ale můžete opravdu pracovat. Pokud vás to ale nebude bavit, nechte vašeho Simíka několikrát rozsvítit a zhasnout v obchodě, kde dělá hlídače, a vyhazov na sebe nenechá dlouho čekat. I v tomto směru je tedy hratelnost velmi variabilní.

Co je však úplnou novinkou, je obsažení multiplayeru. V něm můžou hrát až čtyři hráči, přičemž se hra rozdělí na několik tahů a každý účastník si vybere jednu z částí v daném tahu, kterou chce odehrát. Účelem je samozřejmě udržet Simíka ve své části co nejvíce šťastného, což můžete dokázat třeba i hraním některých z mini-her proti ostatním třem hráčům. Například si tak zahrajete rychlé karetní hry a kdo vyhraje, získává plusové bodíky do položky Spokojenost. Velmi zajímavá možnost, která jistě obohatí požitek ze hry.

Simíkům lze také plnit jejich přání a sbírat tak Karma body. Za ty potom získáte nějakou novou schopnost, například můžete ztrapnit cizího Simíka tím, že použijete schopnost Nudistický tábor a strhnete mu oblečení. Nebo ze svého Sima můžete udělat Casanovu, když využijete schopnosti Najít Štěstí (v originále Get Lucky, což skrývá chytrý podtext).

Graficky tato Wii verze samozřejmě nedosahuje ani zdaleka kvality zpracování na PC, avšak vzhledem k tomu, že v této hře jde hlavně o zábavu, jsme ochotni nad tím přimhouřit oči. Nad čím ale oči nepřimhouříme, je neustálé načítání, občas až nesmyslné. Chcete z domova dojít na policejní stanici, která je jen přes silnici? Není problém, jen se připravte na dvě načítací sekvence. Ty jsou sice rychlé, ale i tak to dokáže zkazit plynulost hraní.

The Sims 3 jsou konečně také na Wii a jsem si jist, že si své hráče najdou. Sice to není úplně dokonalá hra a především načítací obrazovky dokáží pěkně otrávit život, ale i tak na vás čekají hodiny dobré zábavy. Pokud si z nějakého důvodu nemůžete dovolit The Sims 3 na PC a vlastníte Wii, tato hra pro vás může být ideálním dárkem k Vánocům.

Hratelně.cz hodnotí 74%

Souhrn

* Název :The Sims 3
* Platforma: Nintendo Wii
* Vydavatel: Electronic Arts
* Výrobce: The Sims Studio
* Žánr: Simulace

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty