Hlavní navigace

SwiftKey Neural: umělá neuronová síť zajistí správné predikce

O klávesnici SwiftKey asi slyšel každý uživatel Androidu a kdekdo zaplesal, když se před časem vývojáři rozhodli uvolnit plnou verzi zdarma. Klávesnice si díky efektivitě psaní získala desítky miliónů fanoušků. Nová verze "Neural" jde však ještě dál.
Martin Tábor 19. 10. 2015

Sdílet

Pět let stará SwiftKey Keyboard je na Google Play jednou z nejúspěšnějších aplikací a mezi klávesnicemi je neoficiální královnou. Když firma SwiftKey svoji aplikaci v roce 2010 uvedla, šlo o první řešení s predikcí třech možných následujících slov. Klávesnice se po instalaci učí vámi běžně používaná slovní spojení, a tak za čas dosahuje poměrně značné přesnosti. To při psaní na dotykovém displeji pochopitelně velmi zpříjemní práci a za stejný čas lze napsat mnohem více textu bez chyb.

SwiftKey Neural Alpha

Každý software má ovšem své limity, a tak je i příležitost k neustálému zlepšování. Původní SwiftKey Keyboard používá pro predikce tzv. n-gram model, který v podstatě jen vytváří databázi běžných posloupností slov. SwiftKey konkrétně pracuje jen se dvěmi posledními a snaží se předpovědět třetí (tzv. trigram). I když je tento systém v aktuální konkurenci dotykových klávesnic poměrně vyspělý, vše nespasí. Zcela stranou stojí kontext a možnost analýzy předchozího textu.

Neuronová síť – infografika

Výše uvedená infografika názorně vysvětluje rozdíl mezi metodou „n-gram“ a principem umělé neuronové sítě. Vznosný název popisuje jen obecný výpočetní princip a konkrétní způsob implementace je samozřejmě v rukou (a pod pokličkou) firmy SwiftKey. Pro uživatele je však důležité, že by nové algoritmy měly přispět k lepšímu předpovídání slov, protože SwiftKey Neural dokáže pracovat s kontextem, analyzuje celou větu a zná vztahy mezi slovy navzájem. Máte-li chuť experimentovat, SwiftKey Neural Alpha je k dispozici na Google Play, ale zatím zvládá pouze angličtinu a Android verze 4.4 a vyšší.

Zdroj: swiftkey.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty