Hlavní navigace

Student DOG organizer - hlídací pes pro každého studenta

<p>&#160;</p>
Evidence úkolů, známek i všech událostí ve škole většinou patří do poznámkového bloku. Moderní studenti však raději sáhnou po počítači, který nabídne mnohem více. Se Student DOG organizerem bude život každého studenta hned snazší.
Roman Polášek 16. 4. 2009

Sdílet

Zvládnout dobře přípravu na školní den a nezapomenout na žádný úkol rozhodně není nic lehkého. Na každého studenta se každý školní den valí spousta úkolů a povinností a ty je třeba evidovat. Mnozí studenti zvolí formu klasického poznámkového bloku. Dnes už ale ani notebook není v aktovce středoškoláka výjimkou a tak jistě někteří studenti zvolí pro správu těchto informací počítač. Počítač je sice mocný nástroj, ovšem bez vhodného softwaru bude jeho pomoc jen málo odlišná od stohu papírů. Zvolí-li však student vhodnou aplikaci, může si mnoho práce ušetřit a výrazně si tak zefektivnit svoje plánování času. Již není nutné zapomínat na úkoly, opatrovat papírky s poznámkami či při každém počítání průměru ze známek otevírat index či žákovskou knížku. Existují totiž aplikace, které jsou dělány přímo pro potřeby studentů a pokrývají celé spektrum funkcí, které může student potřebovat. Po děti na základní škole nebudou tyto aplikace ještě plně využitelné, avšak středoškolákovi či studentovi vysoké školy mohou přijít velmi vhod. Jednou z těchto aplikací je i program Student DOG organizer. Čím vším dokáže ulehčit studentský život? Opravdu může být pro studenta použitelný?

Student DOG organizer

Aplikace Student DOG optimizer je program přímo šitý na potřeby studentů. Díky českému autorovi je jeho rozhraní v češtině a jako správná studentská aplikace je program samozřejmě šířen jako freeware, tedy zdarma. Nic tak nebrání jeho používání nebo minimálně vyzkoušení.

Práce s aplikací musí být efektivní a z toho důvodu, je její ovládání velmi snadné. Okno tvoří v levé části menu a v pravé části samotný pracovní prostor pro jednotlivé činnosti. A co vše tedy aplikace může nabídnout?

  • Přehled – praktická úvodní strana, která poskytuje přehled o všech důležitých událostech. Na hlavní straně se tak uživatel ihned dozví nejen datum, kdo má dnes svátek nebo nejbližší narozeniny, ale i za jak dlouho zvoní (ne vždy pracuje korektně), která hodina následuje, či co vše se musí daný den ještě stihnout. Úvodní strana je propojena s kalendářem a hned tak ukazuje uživateli nejbližší události. V pravé dolní části okna lze nalézt i informace o množství kontaktů, záznamů, úloh či poznámek v databázi. Celou databázi je také možné exportovat (zálohovat) nebo naopak importovat (obnovit ze zálohy). Úvodní stranu mírně kazí ve spodní části malá reklama na ostatní softwarové produkty autora a možná trochu zbytečně je zde i znázornění fáze Měsíce. Nějak si nedovedu představit, k čemu student potřebuje tuto funkci. Dané místo by se jistě dalo využít i účelněji.
<p>Opravdu potřebuje student informace o fázi Měsíce?</p>

Opravdu potřebuje student informace o fázi Měsíce?

Opravdu potřebuje student informace o fázi Měsíce?

  • Kontakty – přehledný adresář s kontakty na své spolužáky nebo učitele. U každého kontaktu lze uvést mnoho různých informací. Nejen osobních, ale i pracovních. Při zadání data narození pak budete i upozorněni na narozeniny uživatele. Pro snazší zadávání je zde i možnost importu kontaktů z aplikace Microsoft Outlook. Trošku zamrzí absence jiných poštovních klientů, hlavně Windows Mail či Mozilla Thunderbird, které rovněž mnoho lidí používá.
<p>U kontaktů lze definovat poměrně mnoho položek</p>

U kontaktů lze definovat poměrně mnoho položek

U kontaktů lze definovat poměrně mnoho položek

  • Kalendář – klasický kalendář, do kterého je možné vkládat různé události. Na ty se můžete nechat i upozornit zvukem přesně ve stanovený čas a tak už nikdy na nic nezapomenete. Na výběr je hned 5 různých zvuků upozornění.
<p>Na každý úkol se můžete nechat upozornit</p>

Na každý úkol se můžete nechat upozornit

Na každý úkol se můžete nechat upozornit

  • Úlohy – každý student má spoustu úkolů a zde je pro ně místo. Pro své úkoly je možné vytvářet kategorie, třeba podle jednotlivých předmětů ve škole. Lehce si také můžete označit, který už máte hotový a který na vaši pozornost teprve čeká.
  • Známky – k evidenci známek sice slouží žákovská knížka nebo index, ovšem kdo by ty průměry pořád počítal, když je může aplikace počítat automaticky. Stačí si upravit skladbu předmětů a vést si u každého z nich evidenci získaných známek. Automaticky je počítán průměr v každém předmětu a uživatel tak hned ví, jak na tom v kterém předmětu je. Známky je možné od sebe odlišit také barevně. Jinou barvu si můžete zvolit pro čtvrtletní písemky, jinou pro malé prověrky. U každého předmětu je možné evidovat i počet plusů a mínusů, které však průměr neovlivňují. Aplikace rovnou počítá i celkový průměr a lze tak mít alespoň hrubou představu o průměru celého vysvědčení.
<p>V přehledu známek je automaticky počítán průměr</p>

V přehledu známek je automaticky počítán průměr

V přehledu známek je automaticky počítán průměr

  • Poznámky – klasické poznámky, které lze řadit do vlastních kategorií. Jejich výhodou je, že je může uživatel upravovat přímo ve svém oblíbeném textovém editoru, například MS Wordu. Tento editor lze upravit v nastavení programu. Délka poznámek tak může být velmi dlouhá.
<p>Poznámky je možné třídit do vlastních kategorií</p>

Poznámky je možné třídit do vlastních kategorií

Poznámky je možné třídit do vlastních kategorií

  • Rozvrh hodin – skutečně nepostradatelnou funkcí je rozvrh studenta. Ten lze upravit přesně podle svých potřeb. Uživatel si může nadefinovat hodiny, přesně podle své školy, vložit předměty do příslušných kolonek a také doplnit jméno vyučujícího i číslo učebny. Výhodou, hlavně pro vysokoškolské studenty, je fakt, že rozvrh umí odlišovat od sebe sudý a lichý týden. Jakmile máte rozvrh hotový, program jej umí i vytisknout a můžete jej mít neustále při sobě. U zobrazení rozvrhu je možné pro lepší viditelnost i změnit velikost písma a šířku jednotlivých sloupců tak, aby byly popisky dobře viditelné.
<p>Rozvrh je možné také vytisknout</p>

Rozvrh je možné také vytisknout

Rozvrh je možné také vytisknout

  • Nastavení – každý program si lze přizpůsobit a to platí i o Student DOG organizeru. V nastavení můžete zakázat spouštění aplikace po startu počítače či její umístění v oblasti u hodin. Můžete povolit také používání sudého a lichého týdne v rozvrhu, zakázat zobrazení nepoužívaných možností v levém menu nebo změnit barvy aplikace k nepoznání.
<p>V nastavení lze upravit mnoho voleb včetně vzhledu aplikace</p>

V nastavení lze upravit mnoho voleb včetně vzhledu aplikace

V nastavení lze upravit mnoho voleb včetně vzhledu aplikace

Pro studenty ideální

Kvalitu aplikace podtrhuje fakt, že je tvořena studentem pro studenty. Je zdarma a lze jí jen málo věcí vytknout. Na úvodní straně jsou zobrazeny některé zbytečné informace, kalendář tak trochu zastupuje roli úkolů nebo import kontaktů z jediné aplikace může být pro někoho nedostatečný. Přesto hodnotím aplikaci velmi kladně a rozhodně ji doporučuji vyzkoušet. Může ušetřit mnoho starostí a zjednodušit studentům život.

Autor článku