Hlavní navigace

Stellarium - pozorujte hvězdy na svém počítači

Obloha plná hvězd vždy měla své kouzlo a táhla tak pozornost lidí odjakživa. Doba však pokročila a už není třeba k pozorování ani dalekohled. Aplikace Stellarium totiž přináší virtuální planetárium přímo do vašeho počítače.
Roman Polášek 17. 4. 2009

Sdílet

Vesmír vždy skrýval mnoho tajemství a tak není divu, že se oči snad každého z nás někdy upínaly ke hvězdám. Pohled na rozzářenou noční oblohu i návštěva hvězdárny vždy člověka potěší. Jenže ne vždy je k dispozici teleskop nebo krásně vyjasněná obloha. Díky aplikaci Stellarium se můžete kochat hvězdami téměř kdykoliv a také z pohledů, ze kterých to v reálném světě dosud není možné.

<p>I ve dne jdou hvězdy zobrazit</p>

I ve dne jdou hvězdy zobrazit

I ve dne jdou hvězdy zobrazit

Stellarium je opensource aplikace, která umožní uživateli virtuální prohlídku nejen blízkého, ale i velmi vzdáleného vesmíru. Stovky milionů hvězd a rozhraní přeložené do českého jazyka slibují velmi kvalitní zážitek, který se na velkém monitoru bude velmi blížit realitě a doslova vtáhne uživatele do vesmíru.

<p>Je zajímavé, jak by vypadala Země z pohledu Slunce</p>

Je zajímavé, jak by vypadala Země z pohledu Slunce

Zajímavý pohled, jak by vypadala Země z pohledu Slunce

Rychleji než světlo

Aplikaci stačí nainstalovat a cestování vesmírem nadsvětelnou rychlostí může začít. Aplikaci lze spustit nejen pod operačním systémem Windows, ale i pod Linuxem a Mac OS X. Okno aplikace je téměř celé určeno pro prohlížení a jen jeho malá část je osazena ovládacími prvky. Po prvním spuštění se octnete na místě poblíž Paříže a z tohoto bodu můžete začít zkoumat oblohu. Pohledem lze natáčet myší i šipkami, přibližovat a oddalovat kolečkem myši nebo klávesami Page up/Page down. Samotné přiblížení je rychlé a navíc omezené až v opravdu obrovských vzdálenostech. Během několika sekund tak můžete přiblížit pohled i k hvězdě vzdálené miliony světelných let. Aplikace zobrazuje nejen hvězdy, ale i planety a mlhoviny. Databáze je velmi obsáhlá a toužíte-li ještě po více objektech ve vesmíru, můžete si další stáhnout z internetu pomocí rozšiřujících balíčků, které obsahují další miliony vesmírných těles.

<p>Merkur v přiblížení</p>

Merkur v přiblížení

Planeta Merkur v různém stupni detailu

Jako realita

Aplikace pracuje s reálným časem. Je-li den, bude i aplikace obsahovat denní oblohu. I tu lze ale vypnout a můžete tak pozorovat hvězdy klidně ve dne. Obloha reaguje na plynoucí čas a poloha hvězd se tak vzhledem k místu pozorovatele v čase mění. Čas lze i zrychlit a lze tak pozorovat, jak otáčení planety, ze které pozorujete vesmír, ovlivňuje polohu hvězd na obloze.

<p>Popisky velmi často pomohou v orientaci</p>

Popisky velmi často pomohou v orientaci

Popisky velmi často pomohou v orientaci

Dvě menu

V okně aplikace lze nalézt hned dvě různá menu. Jedno při spodním okraji, druhé při levém. Spodní menu slouží pro změnu zobrazení scény a také jako stavový řádek. Zobrazuje totiž aktuální polohu pozorovatele, viditelný úhel, počet snímků za sekundu a aktuální datum a čas. Pod těmito údaji lze nalézt ikony pro změnu vykreslení scény. Můžete si nechat vykreslit tvary souhvězdí, jejich popisy a dokonce i jejich kresby. Pro lepší orientaci si můžete zobrazit ekvatoriální mřížku, mřížku azimutů nebo světové strany. Jestliže potřebujete pořádný rozhled, můžete vypnout zobrazení horizontu či atmosféry. Zapnout můžete rovněž noční režim či zobrazení mlhovin a také popis planet. Na panelu můžete najít rovněž tlačítko pro přechod do celoobrazovkového režimu a také ukončení aplikace. Pod aktuálním datem a časem se nachází zmíněné ovládání času. Ke všem nástrojům jsou přiřazeny klávesové zkratky, které mohou mnohdy výrazně urychlit daný úkon.

<p>Dolní menu slouží převážně pro změnu zobrazení scény</p>

Dolní menu slouží převážně pro změnu zobrazení scény

Dolní menu slouží převážně pro změnu zobrazení scény

<p>Pro každé souhvězdí je přichystána i odpovídající kresba</p>

Pro každé souhvězdí je přichystána i odpovídající kresba

Pro každé souhvězdí je přichystána i odpovídající kresba

Druhé menu, při levém okraji okna, disponuje zcela odlišnými funkcemi. V tomto menu najdeme nápovědu k aplikaci, nastavení a také možnost vyhledávání, která jistě přijde velmi vhod. Pomocí tohoto menu můžete také změnit svoji pozici, ze které pozorujete hvězdy, či se přenést do jiného času. Doslova třešničkou na dortu je možnost nastavení krajiny při zobrazení horizontu či změna hvězdné mytologie. Doporučuji navštívit položky v tomto menu, často nabízejí mnoho nastavení a překvapivých funkcí.

<p>Na výběr je hned několik měst u nás</p>

Na výběr je hned několik měst u nás

Na výběr je hned několik měst u nás

Dokonalá aplikace?

Aplikace Stellarium je velmi kvalitní a vskutku propracovaná. Mezi její klady jistě můžeme zařadit i to, že je zcela zdarma a v českém jazyce. Naopak vytknout musím docela vysoké nároky na systémové prostředky a také fakt, že aplikace umí občas spadnout.

<p>Saturn a jeho měsíce</p>

Saturn a jeho měsíce

Saturn a jeho měsíce

Ve výsledku je však Stellarium aplikace, která si zaslouží doporučení a jistě bude zábavou na více než jeden večer. Klasickou romantiku při pozorování hvězd na balkoně domu za teplé letní noci nenahradí, ale i přesto umí vykouzlit v mysli uživatele zajímavý zážitek.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty