Hlavní navigace

Souboj nejoblíbenějších prohlížečů obrázků

Dnes jsme se podívali na tři oblíbené freeware prohlížeče obrázků XnView, Faststone a IrfanView. Porovnali jsme je mezi sebou a našli jejich klady a zápory. Pojďte s námi zkusit vybrat ten nejlepší nebo si vyberte svého nového favorita.
Martin Zachar 1. 12. 2008

Sdílet

Tyto tři prohlížeče obrázků jsou si navzájem velkou konkurencí. Každý z nich má své důležité přednosti, ale i důležité chyby. Na ty se podíváme později. Pojďme si nejdříve shrnout to, co mají společné.

Jako jedna z prvních věcí, na kterou se soustřeďuje hodně uživatelů, je podpora českého jazyka. V tomto případě mají všechny tři programy možnost české lokalizace. Výhodou to pak je především pro lidi, kteří nemají zkušenosti s angličtinou a rádi by se ve svých programech vyznali. Další důležitou vlastností, která se určitě hodí, je možnost skenovat přímo do prohlížeče. Můžete tak jednoduchým tlačítkem spustit skenování a není třeba se starat o to, kde se objeví nebo v čem se otevře výsledný naskenovaný obrázek, protože se samozřejmě otevře v zapnutém prohlížeči obrázků.

U podobných programů jsou samozřejmostí operace typu otočení obrázku, převrácení, změna velikosti, převedení na černobílý obrázek, práce s výběrem, zobrazení histogramu nebo zobrazení informací o obrázku. Tyto funkce obsahují samozřejmě i všechny tři prohlížeče.

Další ze společných vlastností je neméně využívaná funkce spuštění prezentace. Před jejím spuštěním si můžete nastavit nejrůznější parametry prohlížení a přepínání obrázků. Pak je ještě možnost u všech tří prohlížečů spustit dávkovou konverzi, což je převod několika souborů (obrázků) automaticky z jednoho typu do druhého, za použití nějakého efektu či změny rozlišení, poměru stran, jména a podobných úprav. Možnosti nastavení jsou obrovské.
V neposlední řadě pak patří mezi společné funkce i sejmutí obrazovky (s možností nejrůznějšího nastavení), procházení souborů ve složkách při zobrazení miniatur nebo vytvoření panorama, ať už v horizontálním nebo vertikálním skládání obrázků.

Operací, které vám dovolí provádět všechny tři představované prohlížeče je spousta a nemá cenu se zabývat všemi. Spíše je zajímavé porovnat ty vlastnosti, ve kterých se od sebe liší. Uveďme si tedy vždy to důležité pro jednotlivé programy.

 

IrfanView

Doufám, že budu dostatečně objektivní, protože tohle je můj oblíbený prohlížeč. Preferuji u něj především jeho rychlost a jednoduchost. Není nijak komplikovaný a rozhodně nepřekypuje funkcemi, které jsou u prohlížečů nevyužité. Hlavní nevýhodou je pak externí prohlížeč obrázků ve formě Windows průzkumníku, bez kterého se plno lidí neobejde. Externí prohlížeč miniatur není součástí okna samotného prohlížeče a proto, pokud si chcete vždy jednotlivé fotky zapnout v prohlížeči obrázků, musíte neustále přepínat mezi okny. Druhou, ne již tak podstatnou nevýhodou, je vkládání textu. Můžete jej totiž vkládat pouze při dříve stanoveném umístění.

 

  


Ale vraťme se ještě k jeho výhodám, mezi které jistě patří možnost automatického ořezávání, kdy sám prohlížeč rozpoznává pozadí, které má být ořezáno. Takže pokud máte fotku s černým pozadím, ořeže černou, a když s bílým, ořízne bílou barvu na okrajích, podobně pro další.


Určitě bych zmínil i podporu velkého množství pluginů a možnosti nadstandardních efektů (filtrů), mezi kterými mě zaujal například zoom blur. Prohlížeč má i formulář pro testování jednotlivých filtrů, kdy vidíte v jednom okýnku původní fotku a v druhém upravenou. Ve formuláři je možnost i nastavovat parametry efektů a samozřejmě přepínat mezi jednotlivými efekty.

 

  


Zmínil bych i vlastní malý panel pro funkce malování, který umožňuje několik neobvyklých funkcí. Mezi ně patří například kreslení šipek, překrývač barev (vyberete si dvě barvy a můžete překreslovat jednu za druhou pomocí jednoho tlačítka myši, nebo naopak pomocí druhého tlačítka myši) nebo zarovnávač (pomocí úsečky určíte nové natočení obrázku).

 

XnView

Svým vzhledem je spolu s Faststonem velmi podobný průzkumníkovi, jaký znáte z Windowsů. Tím může být pro mnohé příjemnější a snazší volbou.

 


Ale jeho hlavní výhoda oproti dalším dvěma prohlížečům, o kterých se tady bavíme, je především podpora záložek. Záložky v dnešní době zjednodušují aplikace, zmenšují počet paralelně spuštěných aplikací a celkově zpřehledňují práci.


Mezi další nadstandardní, užitečné a přitom velmi jednoduché funkce patří vkládání vodoznaku. V přehledném formuláři si vyberete obrázek, který chcete použít, vyberete si, jak průhledný chcete vodoznak mít a poté už jenom nastavíte umístění. Jedinou nevýhodou je nemožnost změnit obrázek, který použijete jako vodoznak. Především by se hodila změna velikosti. Takto si musíte obrázek nejprve upravit na správné míry a pak jej teprve můžete aplikovat.

 


Formulářů v tomto programu najdete mnohem víc. Další využitelný je například na psaní textu do obrázku, kdy si můžete nastavovat nejrůznější vlastnosti textu a až poté si vyberete jeho umístění. Vidíte tak alespoň předem, kam se vám hodí a kam ne. Po zasazení textu do obrázku už však nemáte možnost jej nijak posunovat či editovat. Pokud tedy chcete něco upravit, musíte se vrátit pomocí funkce Zpět a vložit text znova. Zřejmě i pro tyto případy si formulář pamatuje vámi minule nastavené hodnoty a i samotný text.

 


XnView však rozhodně nemá jenom samé klady. Mezi jeho drobné nevýhody patří například ztížené automatické ořezávání, kdy si musíte zvolit barvu pozadí. Někdy je to opravdu těžké ji trefit, naštěstí je zde možnost nastavit míru tolerance.


Jeho hlavní nevýhodou je dle mého názoru především to, že se snaží ze sebe dělat už i foto editor, přičemž stále drží statut foto prohlížeče. Jeho přeplácanost funkcemi, které nejsou potřebné, nebo jsou nedokonalé, je docela objemná.

 

FastStone

Velkou výhodou tohoto prohlížeče je práce na celé ploše. Obrázek si můžete zvětšit na celou obrazovku bez jakýchkoliv okolních rámečků. Po najetí na okraj obrazovky se vám pak vysune panel nástrojů pro úpravu obrázku. Celkem jsou k dispozici 4 různé panely (na každé straně obrazovky jedna). V horní části obrazovky máte panel pro práci se složkou, která obsahuje soubor. Tento panel obsahuje i miniatury ostatních souborů ve složce. V levém panelu je nabídka operací se souborem, jako je uložení, otevření a další. Taktéž se zde vyskytují nástroje pro tvorbu efektů, natočení či překlopení obrázku, nastavení kontrastu či ostrosti apod. Dolní panel pak obsahuje opět ikonky pro uložení a načtení, ale i ikonky pro odstranění červených očí, spuštění prezentace, lupu a další. Pravý panel je pouze přehled informací o obrázku. Vedle typu a rozlišení můžete najít i Histogram nebo informace o tom, kdy byl obrázek vytvořen (v případě fotky typ fotoaparátu atd.).

 

 


Program má dále povedený formulář pro nastavení natočení obrázku, kde si volíte osu natočení pomocí posuvníku. Rovnou můžete vidět v druhém náhledovém okně výsledek.

 

 

Taktéž se mi líbí jednoduchý checkbox, který slouží k zapnutí či vypnutí funkce vyhlazení, ale bohužel je tam jediný. Opravdu by se hodilo více podobných checkboxů na obdobné funkce.
Další z vydařených funkcí je porovnávání obrázků - už je konec obtížného hledání pěti rozdílů na obrázcích, FastStone vám s tím pomůže - toto motto by se u programu určitě moc neuchytilo.


Ale abychom nepřechválili, tak tento program má i jisté mouchy. Například je opravdu nešikovně řešena dávková konverze, kdy pro nastavení změn obrázků musíte nejdříve zaškrtnout checkbox, aby se vám objevili další možnosti nastavení. Určitě by nedalo tolik práce udělat nastavení například šedé, aby byla zdůrazněna nemožnost úprav.

 

  


Další ze záporů je nepřítomnost náhledů efektů (filtrů), což je u předešlých dvou prohlížečů samozřejmostí. A v poslední řadě bych určitě zmínil funkci výběru. Chvíli mi trvalo, než jsem přišel na způsob vybírání oblastí. Dozvěděl jsem se to až z bublinkové nápovědy u select boxu pro výběr stylu (tvaru) vybírané oblasti.

 

Závěr

Všechny programy jsou freeware, a proto nemá cenu je porovnávat s konkurenčními placenými programy, kterým však některé konkurovat mohou. Rozhodně však můžou konkurovat sami sobě a je jen na vás, který z nich se stane vašim favoritem.
 

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty