Hlavní navigace

SoMud - všeuměl pro stahování souborů

Volně šiřitelná aplikace SoMud je univerzální nástroj pro stahování souborů z internetu. Je zde podporováno stahování prostřednictvím torrentů i přímé stahování souborů, videa, audia a obrázků.
Petr Tumajer 4. 3. 2012

Sdílet

Internet poskytuje různé možnosti pro stahování a sdílení souborů. Vedle přímého stahování prostřednictvím HTTP nebo FTP protokolu, je k dispozici poměrně kontroverzní a diskutovaný způsob sdílení souborů v rámci P2P sítí. Tento způsob byl podrobně popsán v dříve uveřejněném článku "uTorrent hvězda mezi klienty?"

Sdílení souborů v rámci P2P sítí je po technické stránce bezpochyby zajímavou a užitečnou myšlenkou, kterou oceníme především v případě stahování velkých souborů. Problém nastává v případě sdílení souborů s autorsky chráněným obsahem. Každý uživatel v rámci P2P sítě totiž data pouze nestahuje, ale zároveň poskytuje dalším uživatelům a to je již u zmíněných souborů (podléhajících autorským právům) nelegální. Proto je dobré si dobře rozmyslet, jaké soubory budeme v rámci P2P sítě stahovat.

V P2P síti jsou soubory stahovány pomocí torrentů a práci s těmito soubory umožňují torrent klienti. Na Stahuj.cz se nyní objevuje vedle tradičních a osvědčených P2P klientů uTorrent, BitComet a dalších, nová aplikace SoMud.

Tento program neposkytuje pouze nástroje pro sdílení souborů v P2P sítích, ale umožňuje i pohodlné přímé stahování prostřednictvím HTTP/FTP. Dále jsou k dispozici zajímavé funkce pro stahování obrázků, videa a záznam pracovní plochy. Proto se pojďme s touto aplikací podrobněji seznámit.

Instalace

Po stažení instalačního balíčku a jeho spuštění můžeme zvolit jazyk pro instalaci (angličtina nebo polština). Dále je nutné souhlasit s licenčním ujednáním a zvolit umístění programu. Potom máme možnost volby jednotlivých komponent pro instalaci.

Volby komponent pro instalaci.

Volby komponent pro instalaci.

Volby komponent pro instalaci

Další okno obsahuje volby pro rychlou (Quick Installation) a uživatelskou (Custom Installation) instalaci. V případě, že nestojíte o nástrojovou lištu Babylon ve vašem výchozím webovém prohlížeči a změnu domovské stránky, doporučuji použít instalaci uživateslkou.

Volby pro typ instalace.

Volby pro typ instalace.


Volby pro typ instalace

V procesu instalace je na pracovní ploše vytvořen zástupce aplikace a z posledního okna průvodce můžeme program přímo spustit.

Poslední okno průvodce instalací.

Poslední okno průvodce instalací.


Poslední okno průvodce instalací

Uživatelské rozhraní a možnosti ovládání aplikace

Po spuštění je zobrazeno okno programu a v oznamovací oblasti nástrojové lišty Windows (SystemTray) jeho ikona. Právě ikona v SystemTray umožňuje pohodlný přístup ke všem hlavním funkcím programu.

Nabídka v SystemTray.

Nabídka v SystemTray.


 Nabídka v SystemTray

Okno programu je rozděleno do dvou hlavních částí. Horní panel obsahuje seznam úloh. Tento seznam je možné filtrovat pomocí voleb v levé části okna a zobrazovat všechny úlohy, úlohy, u kterých právě probíhá stahování nebo sdílení a ukončené úlohy.

Okno programu.

Okno programu.


Okno programu

Spodní panel poskytuje přístup k nástrojům pro vyhledávání torrentů, videa a hudebních souborů. Dále můžete pomocí voleb v levé části okna zobrazit oblíbené položky nebo knihovny (vybrané složky na disku počítače).

Pomocí položky Options v hlavní nabídce můžete aktivovat spouštění programu se startem systému, monitoring schránky nebo tzv. plovoucí okno (Floating Window). Toto okno je zobrazováno ve formě ikony, která je umístěna vždy na povrchu a pomocí kurzoru myši můžete snadno získat aktuální informace o činnosti programu.

Plovoucí okno.

Plovoucí okno.


 Plovoucí okno

Položka Languages v hlavní nabídce umožňuje nastavit jazyk pro uživatelské rozhraní. Je zde podporováno více než 20 různých jazyků, ale čeština bohužel v současné době není k dispozici.

Stahování souborů

Program poskytuje podrobné informace o průběhu stahování. U jednotlivých úloh je uveden jejich status, název, celková velikost a množství aktuálně stažených dat, počet zdrojů, typ a rychlost. Aplikace automaticky využívá maximální možnou rychlost při stahování i uploadu, ale v případě potřeby je možné pro jednotlivé úlohy rychlost upravit.

Informace o průběhu stahování a prvky pro nastavení rychlosti.

Informace o průběhu stahování a prvky pro nastavení rychlosti.


Informace o průběhu stahování a prvky pro nastavení rychlosti

Funkce pro práci v P2P síti

Aplikace poskytuje veškeré standardní nástroje P2P klientů. Samozřejmostí jsou funkce pro otevření torrentů uložených na disku počítače nebo otevření torrentů zadáním jejich URL. V neposlední řadě, můžete využívat i podporu Magnet Link.

Dialog pro vložení Magnet Link.

Dialog pro vložení Magnet Link.


Dialog pro vložení Magnet Link

Při tvorbě vlastních torrentů můžete využívat přehledný dialog, který umožňuje tvorbu torrentů pro jednotlivý soubor nebo kompletní adresář. Dále můžete nastavit velikost jednotlivých částí, umístění výsledného torrentu a URL trackera. Jsou k dispozici i pole pro autora, jeho URL a komentář.

Dialog pro tvorbu torrentů.

Dialog pro tvorbu torrentů.


Dialog pro tvorbu torrentů

Přímé stahování HTTP/FTP

Program je dobře využitelný pro přímé stahování kompletních webových stránek a souborů. Příslušný dialog poskytuje pole pro vložení URL adresy, popisu i autentizačních údajů. Záložka Proxy Settings usnadňuje použití proxy serveru.

Dialog pro HTTP/FTP stahování.

Dialog pro HTTP/FTP stahování.


Dialog pro HTTP/FTP stahování


Stahování videa a obrázků

Specializovaný nástroj pro stahování videa (Video Download) je snadno použitelný. Příslušná volba otevře okno pro vložení URL adresy videa a stiskem tlačítka Download je možné zahájit stahování.

Nástroj pro stahování obrázků (Web Image Download) usnadňuje stažení obrázků z určité webové stránky. Dialog poskytuje pole pro URL webové stránky, uživatelské volby pro grafický formát stahovaných obrázků i jejich minimální rozměr. Po stažení jsou zobrazeny náhledy obrázků.

Dialog pro stahování obrázků.

Dialog pro stahování obrázků.


 Dialog pro stahování obrázků

Další funkce a nástroje

Aplikace neposkytuje pouze funkce pro stahování souborů. Pod nabídkou Utility Tools jsou k dispozici další zajímavé nástroje. Setkáte se zde s funkcí pro kontrolu integrity souborů (Verifi File Integrity), přehrávačem videa ve formátu MP4 a FLV (Play MP4/FLV Video) nebo nástrojem pro záznam audia a videa (Capture Audio/Video), který je dobře využitelný pro pořízení záznamu pracovní plochy nebo záznamu z webové kamery. Je zde k dispozici celá řada voleb pro nastavení vlastností výsledného videa.

Nástroj pro záznam audia a videa.

Nástroj pro záznam audia a videa.


Nástroj pro záznam audia a videa

Závěr a hodnocení

Aplikace SoMud představuje univerzální nástroj pro stahování souborů z internetu. Kladně hodnotím širokou podporu různých způsobů stahování (BT i HTTP/FTP) i specializovaný nástroj pro stahování obrázků. Mezi užitečné a zdařilé funkce patří i nástroj pro záznam audia a videa. Program je snadno a pohodlně ovladatelný a to především pomocí nabídky dostupné prostřednictvím ikony v oznamovací oblasti nástrojové lišty Windows.

K záporným vlastnostem programu patří především zobrazování reklamy v hlavním okně. Tento nedostatek je možné odstranit pouze přechodem na placenou verzi aplikace. Absence češtiny v uživatelském rozhraní nepředstavuje vzhledem k intuitivnímu ovládání programu výraznější problém.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty