Hlavní navigace

SMPlayer - multimediální přehrávač s pamětí

Chcete multimediální přehrávač, který si bude pamatovat aktuální pozici přehrávání, nastavenou audio stopu nebo titulky, pokud přehrávání zastavíte a zase tyto parametry obnoví při opětovném spuštění souboru?
Martin Zachar 3. 9. 2010

Sdílet

Oblast multimediálních přehrávačů je přeplácaná různými malými prográmky, které nabízí pouze základní funkce pro přehrávání obvykle s několika málo pokročilejšími funkcemi. Proto je těžké najít ten správný přehrávač, který by obsahoval všechny funkce, které od něj budete očekávat a navíc neměl nějakou nevhodnou vlastnost jako je například nekvalitní uživatelské rozhraní nebo špatná podpora titulků.

Proto vám zde představujeme SMPlayer, který patří ve svém oboru mezi špičku. Navíc u něj najdete několik opravdu vynikajících vlastností, na něž si velice rychle zvyknete a už je nebude chtít pustit z počítače.

Vzhled přehrávače.

Instalace

Instalační soubor si může stáhnout pod odkazem níže. Již při instalaci si volíte jazyk, kterým může být i čeština. V dalších částech instalace si můžete také vybrat, zda chcete přidat zástupce na plochu nebo do menu start, ale především lze přidat binární kodeky, které dokážou přehrát méně časté video formáty, a další jazykové mutace. Můžete si také přidat nadstandardní vizuální témata.

Možnosti na výběr při instalaci.

Uživatelské rozhraní

SMPlayer vypadá na první pohled velmi podobně jako většina dalších multimediálních přehrávačů. Má dolní a horní lištu s ovládacími prvky a prostřední část sloužící pro zobrazení přehrávaného obsahu.

Dolní lišta obsahuje prvky pro pouštění a zastavování videa, přeskakování o nastavený počet sekund a posuvník pro skok na určité místo ve videu.

Horní lišta se skládá ze dvou částí. Úplně nahoře se nachází typické menu sloužící jako rozcestník ke všem možnostem, funkcím a nastavení aplikace. Pod ním lze najít sadu ikon reprezentující nejčastěji používané funkce. Můžete zde najít otevření souboru, DVD nebo URL adresy, zvětšení na celou obrazovku, zachycení snímku, vstup do nastavení aplikace, otevření playlistu apod. Vpravo od ikon se nachází dvě rolovací menu, která slouží pro rychlý výběr zvukové stopy a titulků, pokud jsou k dispozici.

SMPlayer má velkou spoustu funkcí. Jednou z nezmiňovaných je zobrazení vektorů posunutí.

Funkce

Nyní se podíváme na zoubek funkcím, díky nimž je každý přehrávač originální.

Jednou z nejvíce vzpomínaných funkcí, kterou se SMPlayer pyšní, je zapamatovávání si nastavení přehrávaného souboru při přerušení. To znamená, že pokud si pustíte nějaké video, nastavíte si u něj titulky, zvukovou stopu, nějaký filtr nebo posunutí titulků či audia, poté přehrávání vypnete a znova zapnete, vše zůstane nastaveno tak, jak bylo a navíc se soubor začne přehrávat od okamžiku, ve kterém byl přerušen. To se může opravdu hodit, pokud potřebujete rychle vypnout počítač a přerušit tak aktuální přehrávání. Při dalším zapnutí nemusíte totiž nic nastavovat ani hledat místo, ve kterém jste skončili.

Další výbornou funkcí je integrace vyhledávání titulků na serveru OpenSubtitles.org do přehrávače. Můžete si tak nechat automaticky vyhledat vhodné titulky podle názvu videa. Zobrazí se vám všechny nalezené výsledky spolu s jazykem titulků. Tuto možnost lze najít v horním menu pod položkou Titulky -> Vyhledat titulky na OpenSubtitles.org.

Automaticky vyhledané titulky.

Mezi další funkce patří možnost posunout titulky nebo audio o nastavený časový úsek. Lze tak jednoduše zesynchronizovat nesedící zvuk nebo titulky přímo v přehrávači. Dále lze aplikovat na video připravené filtry či úpravy (odstranění šumu, roztažení, otočení, zoom, atd.), stejně jako na audio (karaoke mód, normalizace hlasitosti nebo extra stereo). Také můžete využít kolečko myši pro rychlé posouvání v přehrávaném souboru o nastavený časový úsek. Neposlední výbornou funkcí je možnost nastavit si přesně dekodér, video a audio kodek, který se má pro přehrávání daného souboru použít.

Jednoduchý formulář pro nastavení zpoždění audia.

Důležitá je také podpora streamovaného videa, TV, rádia nebo DVD. Dnes již samozřejmostí je možnost využití playlistu, přepínání mezi více zvukovými stopami a titulky, možnost vytvářet náhledy nebo snímky videa a zobrazit informace o souboru.

  

Vlevo seznam filtrů, vpravo možnost nastavit si manuálně dekodér nebo některý z kodeků.

Nastavení

SMPlayer obsahuje opravdu obsáhlé možnosti nastavení. Lze si tak upravit velkou část chování přehrávače a předem nastavit spoustu funkcí. Mezi vyzvednutí-hodné možnosti patří výběr CD/DVD mechaniky, která se má používat, kódování, font a pozice titulků a jejich preferovaný jazyk, velikost použité vyrovnávací paměti pro jednotlivé typy médií, maximální počet instancí aplikace, počet sekund pro skok v přehrávaném souboru, klávesové zkratky nebo typy souborů otevírané SMPlayerem.

Možnost nastavení velikosti použité vyrovnávací paměti.

Závěr

Podívali jsme se na výborný multimediální přehrávač, který je freeware a je kompletně přeložen do češtiny. Dovoluje uživateli používat spoustu speciálních funkcí, mezi které patří například pamatování si místa a nastavených parametrů přehrávaného souboru při přerušení přehrávání a jejich opětovné obnovení při otevření tohoto souboru, možnost najít titulky k souboru přímo z rozhraní přehrávače nebo posouvat zvuk a titulky o dané časové úseky pro synchronizaci.

Navíc se jedná o multiplatformní multimediální přehrávač, takže jej můžete používat jak ve Windows, tak také v Linuxu.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty