Hlavní navigace

Skryté funkce prohlížeče Chrome, které Vám usnadní život

Internetové prohlížeče se postupem času vyvinuly mnohem dále, než původně tvůrci zamýšleli. Původně měly sloužit čistě jen pro prohlížení webu bez dalšího využití. Dnes jsou v podstatě samostatným operačním systémem.
Coudy 5. 5. 2015

Sdílet

Trendem poslední doby je vše mít ve cloudu. Prohlížeče nejsou samozřejmě výjimkou. Od nastavení, oblíbených záložek, až po synchronizaci prohlížených webů na různých zařízeních. Programy pro procházení webu tak směřují do nové role a to je nabídnout uživateli v podstatě multifunkční mikrosystém a nahradit tak skoro všechny klasické aplikace. Již v podstatě všechny důležité aplikace jsou dnes v prohlížeči, jedná se například o komunikační nástroje, cloudové úložiště a také například aplikace sloužící k práci i zábavě. Jak je vidno tak skoro samotný prohlížeč zastane funkci celého operačního systému.

Na internetu se vede spousta debat na téma, který prohlížeč je nejlepší. Každý uživatel je individuální a tak v podstatě jediným měřítkem, které rozhoduje, jsou, procenta uživatelů, který daný prohlížeč užívají. Dávno pryč jsou doby, kdy nejvíce používaným prohlížečem byl Internet Explorer od Microsoftu. Podle posledních čísel z W3Schools je nejvíce používaný prohlížeč Chrome od společnosti Google a to konkrétně 63,7% uživatelů. Daleko za ním se umístila kdysi jasná jednička na poli prohlížečů Firefox s 22,1% uživatelů. Na třetím místě se umístil již dříve zmiňovaný Internet Explorer s 7,7% uživatelů od společnosti Microsoft. Microsoftu se samozřejmě nelíbí postavení jejího prohlížeče na trhu a v nových Windows 10 se Ex přejmenuje na Spartan. Následuje Safari od společnosti Apple s 3,9% uživatelů a statistiku zavírá Opera s 1,5%.

Čísla používaných prohlížečů jsou založeny na návštěvnících stránek W3, takže nelze s jistotou říci, že měření je 100% přesné a zahrnuje všechny uživatele kdekoliv na světě. Dejme tedy čísla stranou, Chrome je v dnešní době prostě jedničkou na trhu, a pokud jej nepoužíváte, měli byste si jej alespoň vyzkoušet.

Jedním z důvodů proč je Chrome nejrozšířenějším prohlížečem je zajisté čistý design, snadné uživatelské prostředí a v neposlední řadě jeho všestrannost. Schopnosti Chrome jsou v podstatě nekonečné, vezmeme-li v úvahu jeho knihovnu rozšíření, které skýtá tisíce rozšiřujících aplikací. Dnes se ovšem podíváme na několik triků ukrytých přímo v nativní aplikaci bez doinstalovaných rozšíření, které byste měli znát a výrazně Vám usnadní používání nejen samotného prohlížeče, ale také celého operačního systému.

Omnibox vyhledávač

První a v podstatě nejpoužívanější funkcí je vyhledávání přímo na libovolných stránkách, aniž byste na ně museli jít. Funkce Vám v podstatě vynechá jeden krok hledání. Například chceme-li cokoliv hledat na centrum.cz napíše do Omniboxu (adresní řádek) první 2 písmena C a E zmáčkneme klávesu tabulátor a již můžeme hledat libovolné slovo bez nutnosti otevírat stránku centrum. Funkce v podstatě funguje na libovolných stránkách, a pokud ne lze ji lehce přidat pomocí funkce spravovat vyhledavače. 

 

 Vyhledáváme pomocí Omniboxu

 

Hromadné přetažení karet

Většina lidí zná možnost přetáhnout Chrome kartu do dalšího otevřené prohlížeče. Málokdo ovšem ví, že lze přetahovat více oken najednou. Stačí podržet stisknutou klávesu CTRL a klikat na libovolné karty a potom všechny hromadně přesunout do nového okna prohlížeče.

 

Přetahujeme více oken společně

 

Omnibox jako kalkulačka

Zkušenější uživatelé jistě vědí, že vyhledávací řádek Googlu slouží i jako jednoduchá kalkulačka. To samé platí i pro Omnibox a je to dokonce rychlejší, než přes samotný vyhledávač od Googlu, protože správný výsledek zobrazuje ihned, bez potvrzení klávesy enter. Funkce bohužel nefunguje v režimu anonymního prohlížení.

Používáme Chrome jak kalkulačku

Převodník jednotek

Další velmi dobrou funkcí je převodník jednotek. Převodník funguje na stejném principu jako kalkulačka a odpověď se opět objeví v Omniboxu. Stačí napsat za číslo požadované jednotky a doplnit rovnítkem a Chrome automaticky veličinu převede na základní jednotku. Pokud potřebujeme, množství převést na jiné jednotky dopíšeme je za rovnítko a Omnibox je převede. Funkce opět nebude fungovat v režimu anonymního prohlížení.

 Převádíme jednotky

 

Rychlý prohlížeč JPEG obrázků

Každý to jistě zná. Občas narazí ve své počítači na nějaký JPEG obrázek a neví, o co se jedná. Řešení je nasnadě, stačí obrázek myší přetáhnout do Chrome a ten ho ihned zobrazí. Tato funkce se hodí pokud chcete rychle zjistit o jaký obrázek se jedná a nespouštět dlouze program na úpravu fotek.

Rychlé přepínání mezi kartami

Skvělá klávesová zkratka, o které nemá mnoho uživatelů ani tušení, umožňuje libovolné přepínání mezi otevřenými kartami. Stačí jednoduše stisknout klávesu CTRL a zmáčknout k tomu číselnou klávesu. Karty jsou řazeny od 1 do 9. Toto se bude jistě hodit na noteboocích, kde nebudete muset složitě používat touchpad pro přepnutí na požadovanou kartu.

Funkcí a možností je samozřejmě mnohem více, toto je jen několik málo z nich, o kterých uživatelé mnohdy ani nevědí. Pokud znáte nějakou další zajímavou funkci, budeme rádi pokud se o ní podělíte s dalšími uživateli v komentářích.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty