Hlavní navigace

Skryjte tajné soubory a složky s programem Wise Folder Hider

Rádi byste v počítači ukryli důležité dokumenty či soukromé fotky, ale nevíte jak? Poradíme, jak lehce a spolehlivě skrýt jakýkoliv soubor nejen ve vašem počítači, ale také na USB discích.
Roman Polášek 30. 9. 2012

Sdílet

Každý má svá malá či větší tajemství a to platí i o souborech umístěných v počítači. Pokud sdílí jeden účet na počítači více osob v domácnosti, může být problém ochránit data před zraky ostatních. Ať už se jedná o tajné zprávy, fotky či videa, nenabízí systém Windows žádný efektivní nástroj, jak takové soubory v systému ukrýt či ochránit heslem. Vznikají proto řešení jiných společností, které tento problém pomáhají řešit a nabízejí uživatelům snadnou cestu, jak data ukrýt a ochránit. Jedním z těchto nástrojů je i Wise Folder Hider, na jehož možnosti se podrobněji podíváme v této recenzi.

První spuštění a nastavení češtiny

Instalace aplikace je rychlá a bezpečná. Po jejím ukončení je možné aplikaci spustit. Uživatel je při prvním spuštění vyzván k zadání hlavního bezpečnostního hesla, kterým se bude nutné vždy autorizovat při spuštění aplikace. Toto heslo si tedy dobře zapamatujte. Poté je již zobrazeno hlavního okno aplikace, které je přehledné a poskytuje velmi intuitivní ovládání. Jediné, co se dá vytknout, je přístup do menu aplikace. To je k dispozici po kliknutí na první ikonu v pravém horním rohu aplikace. V této nabídce naleznete nejen nápovědu a možnost kontroly novější verze aplikace, ale i možnost změny jazyka programu. V seznamu nechybí čeština a po kliknutí na ni dojde k okamžité změně všech textů v aplikaci.

Vložení hlavního hesla při prvním spuštění aplikace

Vložení hlavního hesla při prvním spuštění aplikace

Vložení hlavního hesla při prvním spuštění aplikace

Ikona v pravém horním rohu skrývá vstup do menu aplikace

Ikona v pravém horním rohu skrývá vstup do menu aplikace

Ikona v pravém horním rohu skrývá vstup do menu aplikace

Dvojitá ochrana heslem

No a jak tedy skrýt a ochránit tajné soubory a složky? Cest je hned několik. Jednou z nich je možnost použití jedné ze tří ikon v horní části okna. Můžete skrýt soubor, složku nebo USB disk. Kliknutím se otevře souborový dialog, ve kterém stačí zvolit soubor či složku v počítači. V aplikaci se poté objeví položka jako nový řádek v seznamu všech chráněných souborů. U každé položky je dobře vidět cesta a název, stav zámku, stav ukrytí a také tlačítko, které poskytuje hned několik akcí. 

Hlavní okno aplikace se zobrazením skrytých souborů a složek

Hlavní okno aplikace se zobrazením skrytých souborů a složek

Hlavní okno aplikace se zobrazením skrytých souborů a složek

Tlačítkem můžete ukrytý soubor či složku otevřít. Druhou možností je odkrytí, které způsobí odebrání položky ze seznamu a daná složka či soubor již nebude programem nijak kontrolována. Třetí možností je pak nastavení individuálního hesla pro konkrétní položku. Po jeho nastavení se položka nastaví jako uzamčená. Pokud byste k ní pak chtěli přistupovat, musíte nejdříve spustit aplikaci a zadat hlavní heslo. Poté otevřít tuto položku a zadat individuální heslo. To je unikátní způsob dvojitého zabezpečení, které aplikace nabízí.

Aby byla práce s aplikací snadnější, existují i jiné způsoby, jak složky ukrýt a následně otevřít. Základem je však vždy spuštěná aplikace. Pokud budete chtít přidat soubory a složky, můžete je velmi jednoduše přetáhnout myší na okno aplikace a ta je skryje. Rovněž můžete na vybraný soubor či složku kliknout pravým tlačítkem myši přímo v systému a z kontextové nabídky vybrat možnost ukrytí pomocí této aplikace. Pro otevření zvolené položky pak není třeba v aplikaci klikat na tlačítko otevřít, ale lze stejnou akci provést obyčejným dvojklikem. Právě tyto možnosti výrazně urychlují a usnadňují práci s aplikací.

Vybrané složky lze i zamknout dalším heslem

Vybrané složky lze i zamknout dalším heslem

Vybrané složky a soubory lze zamknout dalším heslem

Ochrana USB disků

Kromě souborů a složek umístěných přímo na pevném disku ve vašem počítači nabízí program i možnost ukrytí dat na USB discích. Přes ikonu v menu programu je nabízena možnost ukrytí veškerého obsahu disku výběrem odpovídajícího písmene jednotky. Pomocí dříve uvedených možností však můžete ukrývat i konkrétní položky. Když pak takto upravený USB disk připojíte k jinému počítači, skryté položky budou nadále dokonale maskovány. Jedinou nevýhodou je, že ukazatel zaplnění disku bude ukazovat správný údaj včetně skrytých částí, takže jiný uživatel může nabýt podezření, že USB disk obsahuje skryté soubory.

Snadné a dostačující řešení pro ochranu soukromí

Wise Folder Hider je spolehlivý a bezplatný nástroj, kterým snadno a efektivně ukryjete citlivé informace v počítači. Ostatní uživatelé nebudou mít ani tušení, že jsou soubory v počítači skryty. Jejich odkrytí je pak zabezpečeno hlavním heslem, které lze ještě doplnit heslem individuálním pro konkrétní soubor či složku. Díky tomu se k vašim datům nikdo jiný nedostane a vy tak můžete vědět, že jsou data v bezpečí před zraky ostatních uživatelů počítače. Mezi výhody patří především jednoduchost použití, podpora USB disků a také čeština. Určitě aplikaci vyzkoušejte.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty