Hlavní navigace

Škola v Anglii kontroluje žáky biometrií!

Zdá se, že třídním knihám odzvonilo. Jedna britská škola totiž již začlaa testovat biometrický systém, kdy kontroluje přítomnost žáků prostřednictvím skenování jejich obličejů. Není to už příliš?
David Sillmen 11. 3. 2009

Sdílet

Nový systém prezence ve školách se jmenuje Face Register a momentálně ho testuje jedna střední škola ve Velké Británii. Jde o systém postavený na sběru biometrických dat. Ty jsou uloženy v centrálním počítači a je možné je prověřit v rámci půldruhé sekundy. Stačí, aby školák minul scanner a ten už si ho v databázi najde a odškrtne. Obličeje jsou scanovány infračerveným světlem. K tomu musí žáci navíc zadat čtyřmístný kód, jenž slouží k přihlášení a odhlášení ze systému.

Vedoucí školy ve městě Ely Richard Barker prozradil listu Cambridge News, že jsou školáci z této technologické vychytávky naprosto nadšeni. Také učitelům se díky Face Registeru ulevilo a mají tak více času na samotnou výuku. Šéf společnosti Aurora – Hugh Carr-Archer, která za systémem stojí, tvrdí, že jsou tu další výhody. Například v případě požáru mohou záchranné síly pomocí databáze snadněji zjistit pohřešované osoby. Je však otázkou, zda je skutečně nutné zavádět na školách tak podrobnou kontrolu. Přece jen, čím více dat, tím větší riziko zneužitelnosti, které si dnes nikdo nemusí umět ani představit.

Zdroj: Cambridge News

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty