Hlavní navigace

Šikovné aplikace na cesty s iPhonem

V článku se podíváme na praktické aplikace pro iPhone, dostupné zdarma, které nám mohou být nápomocny při cestování po městech, která tolik neznáme. S jejich pomocí tak například zjistíme kde se v našem okolí dobře najíst nebo pobavit.
Josef Vavřina 10. 2. 2011

Sdílet

Pokud za jakýmkoliv účelem přicestujete do města, které příliš neznáte, může se stát (a určitě se často i stane), že vás přepadne hlad. Samozřejmě můžete zajít do nejbližšího obchodního centra do fastfoodu nebo jít jen tak naslepo. Pokud ale máte u sebe iPhone a v něm aplikaci Lunchtime, poradí vám, kam ve vašem nejbližším okolí zajít na dobré jídlo. Stejná aplikace se ale může hodit i místním, kteří jen chtějí okusit jinou než svou obvyklou restauraci.

Nevíte kam na oběd?

Možná znáte internetovou stránku lunchtime.cz, která slouží pro vyhledávání restaurací, pizzérií, barů, pivnic, kaváren a dalších zařízení s podobným účelem. Do svého iPhonu si můžete zdarma stáhnout aplikaci se stejným názvem, která nabízí podobnou funkčnost. Základní funkcí aplikace je zjištění vaší aktuální pozice a vyhledání nejbližších restaurací, kaváren atd. ve vašem okolí. Samozřejmě se nemusíte omezovat pouze na vaše okolí, ale je možné zadat město či městskou část ručně. V základním nastavení aplikace vyhledává všechny typy zařízení, což však můžete jednoduše změnit pod položkou typ, kde si vyberete na co máte zrovna chuť. Navíc si můžete zvolit další kritéria pro vaši spokojenost. Chcete-li se tak najíst například v pizzerii s bezbariérovým přístupem, kde můžete posedět na letní zahrádce, stačí jen navolit všechny požadované vlastnosti a aplikace pro vás v momentě pizzerii vyhledá. Vlastností je na výběr celá řada a můžete si tak poměrně detailně určit zařízení, které naplní vaše chutě.

 

Vyhledávání je jednoduché a rychlé

Vyhledaná zařízení se pak zobrazí v seznamu seřazené podle vzdálenosti od místa vašeho aktuálního pohybu. V detailu po kliknutí na konkrétní zařízení pak naleznete jeho krátký popisek, otvírací dobu, dobu vydávání denního menu, odkaz na kontakt a fotogalerii, značky piva a kávy, na které se zde můžete těšit a seznam vlastností podniku. Po kliknutí na Denní menu si můžete i prohlédnout nabízené menu s cenami. Celkově si tak můžete udělat poměrně přesnou představu o tom, co by vás mohlo čekat a pak si vybrat, zda se tam skutečně vydat. Máte-li vybráno místo, zbývá už jen zjistit, jak se tam dostat. Pak se stačí vrátit na seznam vyhledaných zařízení a přetočit iPhone "na bok" do landscape modu a zobrazí se vám mapa i se špendlíky, představující vyhledaná zařízení.

O vybrané restauraci si můžete udělat poměrně detailní obrázek

Lunchtime pro iPhone je v hodnocení uživatelů na App Store vyčítána neaktuálnost, na kterou jsem osobně nenarazil. Nicméně i v tom případě si určitě s pomocí této aplikace vyberete místo, kde uspokojíte své chutě.

Podobných aplikací je více

Samozřejmě, že tento nápad neměli jen autoři této aplikace. Konkurenčních aplikací je samozřejmě více jak na iPhone, tak na jiné platformy. Z těch na iPhone jmenujme například ŠmakGut, která sice nenabízí takové množství restaurací a detailů o nich jako je tomu v případě Lunchtime, ale nabídne i několik řeznictví, uzenářství či farem.

Zábava a sport

V případě, že máte chuť zajít do kina, či divadla, pomůže další z aplikací, která nese název KdyKdeKam. Ta vyhledá podle programu kina či divadla nejbližší představení a zobrazí vám seznam i s údajem za jak dlouho program začíná a s místem konání. Z divadel si zde příliš nevyberete, vyhledá jen několik málo výjimek, nabídka programu multikin je zde ale dostatečná. Při naklonění iPhonu do landscape modu se opět zobrazí mapa, podle které můžete kino lehce najít. Pokud ale raději trávíte čas aktivněji a zajdete si raději zasportovat, umí tato aplikace najít i blízká sportovní centra. Kromě nedostatku ve vyhledávání v divadelních představeních má ale tato aplikace i další možná nepříliš dobrou vlastnost a sice to, že se jedná o reklamní aplikaci, kde je na každé obrazovce název propagovaného výrobku. Pokud vám to ale nevadí, poslouží vám aplikace KdyKdeKam poměrně dobře.

 

 
 

Závěr

Zmíněné aplikace samozřejmě nejsou jedinou možností vyhledávání jídla, zábavy či sportu na iPhonu a konkurenčních platformách. Mohou ale posloužit jako šikovný pomocník při toulkách po městě.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty