Hlavní navigace

Seznam.cz má vlastní webový prohlížeč

<p>&#160;</p>
Česká internetová jednička Seznam.cz přišla vůbec poprvé nejen s novou webovou službou, ale rovnou s vlastním prohlížečem. Po technické stránce se však celkem pochopitelně o nic nového nejedná.
Martin Tábor 17. 12. 2014

Sdílet

Seznam.cz představil českým luhům a hájům vlastní prohlížeč, který sází především na jednoduchost a všudypřítomné logo firmy. V minulosti sice již Seznam značkové prohlížeče nabízel, ale vždy šlo pouze o mírně upravené varianty známých browserů s několika nainstalovanými doplňky. Aktuálně vydaná aplikace, dostupná pro Windows, OS X i Android, jde v tomto ohledu již mnohem dál a jedná se skutečně o zcela samostatný program. I na současné módní vlně zjednodušování však prohlížeč od Seznamu patří k tomu vůbec nejjednoduššímu, co lze pro procházení webových stránek použít.

Seznam prohlížeč ve verzi 1.0.2

V prohlížeči od Seznamu navzdory výše uvedeným řádkům již žádné doplňky ani rozšíření nenajdete. Nic takového jednoduše není podporováno, a to údajně především z důvodu vyšší bezpečnosti. K zadávání adresy i vyhledávání slouží hybridní adresní řádek, avšak k dobru lze příčíst to, že za defaultní vyhledávací engine lze zvolit kromě Seznamu i Google nebo Bing. Kromě možnosti uložení oblíbených položek už toho však v prohlížeči mnoho nenajdede. Předvoleb nastavení je všeho všudy osm, chybí možnost synchronizace a dokonce i anonymního režimu.

Prohlížeč od Seznamu staví na jádru Blink

Celý browser je pak jednoduchou skořápkou pro jádro Blink od Googlu, na němž kromě Chromu běží třeba i nová Opera. V testu HTML5Test.com tedy dosahuje seznamácký prohlížeč slušného skóre, avšak jak se zároveň můžeme dočíst, pod kapotou dřímou součásti aktuálně dokonce ještě nevydané vývojové verze Chromia 40. Jak se říká, v jednoduchosti je někdy síla, a tak není ani důvod, proč třeba svým rodičům tento browser skutečně nenainstalovat. K jednoduchosti a bezpečnosti přispívá i fakt, že aktualizace browseru probíhají zcela skrytě a automaticky.

Zdroj: seznam.cz

Autor článku