Hlavní navigace

RockMelt - nástupce Netscape?

RockMelt je další do řady internetových prohlížečů. Stojí za ním Marc Andreessen, jedna z největších postav počátku rozšíření internetu. Zaujme RockMelt natolik, aby se stal legendou jako jeho předchůdce?
Josef Vavřina 20. 12. 2010

Sdílet

Netscape byl svého času velmi oblíbený prohlížeč. Měl v podstatě jediného konkurenta v podobě Internet Exploreru od Microsoftu, se kterým se dělil o podíl na trhu. Většina uživatelů se nakonec přiklonila na stranu IE a Netscape pak zůstal trochu v pozadí a časem zapadl úplně. Nedávno však oznámil Marc Andreessen, hlavní vývojář legendárního Netscapu, vyvíjenou novinku. Ta sice ještě není ve finální verzi, ale může si ji už nyní vyzkoušet téměř každý.

Krátká ukázka možností RockMelt

Bez Facebooku ani ránu

Proč téměř? K používání je totiž potřeba účet na Facebooku, se kterým Rockmelt velmi úzce spolupracuje. Příznivci klasiky v podobě Netscapu tak možná budou zklamáni. V dnešní obrovské konkurenci mezi prohlížeči by ale nejspíš neměla klasická jednoduchost příliš šancí na větší úspěch. Naopak se RockMelt snaží využít rozšířenosti a oblíbenosti Facebooku, který slaví fenomenální úspěch a stal se součástí života desítek milionů uživatelů.

<p>K provozování RockMeltu potřebujete Facebook účet</p>

K provozování RockMeltu potřebujete Facebook účet

Facebook Login – stane se univerzálním ID?

Po spuštění vás přivítá vzhled, který se nejvíce přibližuje konkurenčnímu Google Chrome. Po stranách ale nalezneme panely navíc. Podoba s Chromem rozhodně není náhodná, RockMelt je totiž na tomto prohlížeči vystaven. V levém panelu se okamžitě zobrazí ikonky vašich přátel na Facebooku, které se zpočátku seřadí podle stavu a abecedy. V pravém panelu pak naleznete 2 ikonky Facebooku (jedna pro sledování updatů a druhá uchovává vaše akce), dále pak Twitter a v neposlední řadě ikona s obrázkem dárku. Pod ní se skrývá možnost darovat pozvánku k vyzkoušení prohlížeče vašim přátelům.

<p>Úvodní obrazovka RockMelt</p>

Úvodní obrazovka RockMelt

Takto vypadá RockMelt po spuštění

Co RockMelt nabízí?

Na úvodní obrazovce naleznete jednoduchého průvodce, který rychle vysvětlí funkce, které RockMelt svým uživatelům přináší. Protože je Facebook tím hlavním pro RockMelt, nabízí, jak už jsem zmínil, postranní panely, díky kterým už nebudete muset na web Facebooku a přitom vám neunikne žádná novinka nebo chatování. Po kliknutí na profilový obrázek je možné začít s přítelem chatovat nebo si prohlédnout jeho zeď a nedávnou aktivitu. Pokud si přejete zobrazovat v tomto panelu po každém spuštění vybrané kontakty, stačí je jednoduše označit jako oblíbené a na toto zobrazení následně přepnout. Protože hlavní myšlenkou Facebooku je sdílet, sdílet a zase sdílet, je jednoduché měnit status kliknutím na svůj profilový obrázek v levém horním rohu. Sdílet může uživatel také jednoduše každou navštívenou webovou stránku. K tomuto účelu slouží tlačítko Share vedle adresního řádku. Pokud máte vedle účtu na Facebooku také Twitter účet, můžete si vybrat, kam tento odkaz vložit.

<p>Tlačítko pro sdílení odkazů na webové stránky</p>

Tlačítko pro sdílení odkazů na webové stránky

Tlačítko Share umožní sdílení odkazu na webovou stránku

Více funkcí nabízí panel na pravé straně. Můžete zde sledovat dění na Facebooku a Twitteru, k čemuž pomáhá i vyskakující notifikace v pravém dolním rohu v případě novinky. Mimo to ale můžete sledovat i dění v podstatě kdekoliv jinde na internetu. Slouží k tomu velmi šikovně propracovaná RSS čtečka, kterou jsem si okamžitě velmi oblíbil. Na jakékoliv stránce, ze které je možné takto novinky získat, se zeleně zbarví v pravém panelu spodní ikona, sloužící ke správě RSS. Jakmile takto vyberete požadovaný zdroj, přidá se jeho ikonka do pravého panelu a RockMelt za vás bude sledovat dění na vybraném webu. V případě novinky se inkrementuje číslo u ikonky, podobně jako to známe například z „jablečných“ výrobků. RockMelt si pamatuje i dříve navštívené stránky a je tak možné přidávat odběr RSS i zpětně, bez nutnosti otevírat požadovanou stránku.

<p>RSS čtečka je velmi šikovná</p>

RSS čtečka je velmi šikovná

RSS čtečka nabízí velmi pohodlné ovládání

Propracované je také vyhledávání. Do vyhledávacího políčka stačí jednoduše napsat požadovaný výraz a odklepnout. Následně nebudete ale přesměrováni na stránku s výsledky vyhledávání Googlem, ale vše bude zobrazeno v „bublině“, díky které nemusíte opouštět předchozí stránku. Samozřejmě ale je defaultně vyhledáváno v angličtině. Pokud si ale tuto funkci zvyknete používat, ušetří vám trochu času.

Vyhledávání na způsob RockMelt

Rozšířený Google Chrome

To, že je RockMelt vystaven na Chrome přináší několik výhod. Velkým plusem je určitě stabilita a rychlost jádra, na kterém se samozřejmě nic nemění. Chrome je také oblíben pro svou jednoduchost v základu a modularitu, díky které je možné jej libovolně rozšířit o další funkce. RockMelt tato rozšíření zvládne a pokud budete uvažovat o přechodu z Chrome, kde máte své oblíbené rozšíření, je vysoce pravděpodobné, že bude skvěle fungovat i zde.

Závěr

Vedle Flocku tak zde máme další „sociální“ prohlížeč. Oba běží na technologii Google Chrome, oba jsou zaměřeny na stejnou cílovou skupinu. O Flocku se sice mezi mnoha uživateli ví, ale za dobu svého vývoje se nijak výrazně neprosadil. Bude tomu v případě RockMelt jinak? To uvidíme, nicméně potenciál na to rozhodně má a za sebou významné jméno. Pokud RockMelt chcete vyzkoušet, je nutné se za pomoci svého Facebook účtu přihlásit na stránce rockmelt.com a vyčkat na pozvánku.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty