Hlavní navigace

ReFS: nový souborový systém pro Windows

Microsoft zveřejnil informace o připravovaném novém souborovém systému s názvem ReFS. Zatím je s ním počítáno pouze v serverové edici Windows 8, avšak zřejmě jde i o budoucnost desktopů.
Martin Tábor 20. 1. 2012

Sdílet

Souborový systém ReFS vychází ze stařičkého NTFS, ale jeho koncepce je značně modernější. Měl by nabídnout mnohem větší bezpečnost dat i vyšší výkon a univerzalitu použití. I když se s ním domácí uživatelé Windows 8 s největší pravděpodobností nesetkají, jinak tomu bude u serverového klonu tohoto systému, kde již bude plně implementován. S NTFS nabídne navíc zpětnou kompatibilitu. ReFS je projektován pro zařízení od přenosných disků až po gigantická serverová úložiště dat. Maximální velikost jednoho souboru bude činit 18 TB.

Souborová struktura ReFS

Na domácích a kancelářských strojích by se měl tento systém objevit nejdříve s příchodem „Windows 9“. Zajímavostí ReFS je fakt, že je v jistých ohledech oproti NTFS jednodušší. Odstraněny byly některé statisticky málo využívané a přitom složité funkce v podobě komprese, kódování na souborové úrovní apod. Ze systémový nástrojů tak bude nadále podporován pouze BitLocker. Microsoft s nasazením nového systému souborů nijak nespěchá i přes značné stáří současného NTFS. I přes to je totiž tento systém dostatečně moderní pro provoz na současném hardware a pokryje i potřeby moderních operačních systémů. Evoluce je však nevyhnutelná a pravděpodobně již víme, kterou cestou se bude ubírat.

Zdroj: msdn.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty