Hlavní navigace

Redstone 2 možná přinese ochranu před modrým světlem a lepší spánek

Ergonomie bohužel není jen výmysl novodobých "mravokárců" a potížistů všeho druhu. Třeba ve zdravotnickém slangu se již objevují výrazy jako počítačová páteř. Microsoft vás zatím správnému sezení u počítače nenaučí, ale zřejmě připravuje něco jiného.
Martin Tábor 16. 9. 2016

Sdílet

Chcete-li si život opravdu užít, nezbývá, než zůstat co nejdéle zdravý. Ostatně, je to i společensky žádoucí (kult zdraví a krásy) a v neposlední řadě mají o svých perspektivních a dobře placených ovečkách představu i zaměstnavatelé. Být nemocný znamená být méně výkonný, usměvavý, krásný… zkrátka slepým článkem evoluce určeným před Hlavní nádraží pro pohrdavé pohledy kolemjdoucích metrosexuálů, lumbersexuálů a ambiciózních individualistických individuí všeho druhu. Případně i jako kořist křesťanským charitám.

Modré světlo z obrazovek – ilustrační obrázek

Bohužel, pakliže nejste pro zaměstnavatele až tak perspektivní, ale mladí a relativně výkonní, může vám určit roli fosilního paliva. Budete pečlivě vyždímáni a vyhořelý churavý zbytek v pravý čas vyhozen, ježto nedostojí někdejším nárokům. Oproti fosilnímu palivu však lidské zdroje nikdy nedojdou a systém je zřejmě pro firmy a akcionáře perspektivní. Technologické firmy se o zdraví svých mainstreamových zákazníků zajímají asi toliko, jako o životy svých novodobých ekonomických otroků v čínských továrnách. Jde pouze o zisk a když ho přinese změna barvy písma (nedávný výzkum Googlu) nebo pravidelná obměna ikonek, proč se zabývat něčím jiným.

Problémy ergonomie

Dlouho se ví, že při používání smartphonů či tabletů trpí krční páteř, i o vlivu modrého světla na oči a nervový systém. Kdokoli může říci, že škodlivý dopad závisí na způsobu používání. Pravdou je, že většina z nás používá techniku podobně (lidé mají sklon k dlouhodobému fixování jedné polohy, zapomínají mrkat atd.). Proč tedy nejrozšířenější OS neobsahují funkce pro lepší ergonomii a ochranu zdraví? Proč senzory v mobilu nehlídají sklon hlavy, dobu setrvání v jedné poloze, displeje se nesnaží v pravidelných intervalech vyzývat k mrkání (způsob by se jistě našel)? Otázka k zamyšlení to jistě je.

Program f.lux

Co se týče modrého světla z displejů, možné je, že poškozuje sítnici. Zcela jisté je pak to, že ovlivňuje produkci melatoninu – hormonu řídícího cirkadiánní rytmus. Jednoduše řečeno, intenzita a vlnová délka světla z okolí ovlivňuje hladinu melatoninu a ten zase fakt, zda, za jak dlouho a jak kvalitně usnete. Barevná teplota většiny obrazovek je poměrně vysoká a předčí i polední světlo (oproti tomu, standardní žárovky – čistou náhodou – takový problém nepředstavovaly). Co to s organismem časem udělá, nikdo neví, ale méně kvalitní spánek dokáže během let způsobit dost problémů sám o sobě (spojitost s následnými chorobami však už nikdo neprokáže). Zatím byla jediná možnost – programy třetích stran, z nichž na PC je asi nejoblíbenější f.lux a na smartphonu třeba Twilight. Utility během dne automaticky mění barevnou teplotu displeje.

Nový systém distribuce aktualizací

Zkuste si během nočních hodin pracovat s monitorem o barevné teplotě cca 3400 kelvinů (výchozí nastavení f.luxu) a pak ji zvýšit na 6500 K – pocit se vzdáleně blíží vypalování očí žhavým olovem. Ergonomickou funkci jako první implementoval Apple do iOS 9.3, a to letos v březnu. Momentálně se proslýchá, že s něčím podobným snad přijde i Microsoft – v buildu 14915 se objevilo speciální tlačítko „Blue light“.

Další novinkou je sestavení Insider 14915 defaultně aktivovaná volba „Získávat aktualizace z mojí sítě a počítačů v internetu“. To znamená, že aktualizace se již nebudou stahovat jen ze serverů Microsoftu, ale spíše na principu torrentu. Vše by mělo být bezpečné, ale hlavně se uleví serverům a korporátní peněžence softwarového giganta.

Zdroj: windows.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty