Hlavní navigace

Reader končí: aneb další "jarní úklid" v Googlu

Uživatelům, kteří se aktuálně přihlásí na webovou službu Google Reader, se zobrazí upozornění, oznamující, že daná služba 1. července končí. Toto oznámení jistě málo koho potěší, nicméně - to není to jediné, co se mění.
Martin Tábor 15. 3. 2013

Sdílet

„Od 1. července 2013 se přes adresu reader.google.com k nejnovějším zprávám a příspěvkům nedostanete. A to není to jediné, co se mění… Hezčí služby, rychlejší odezva, spokojenější uživatelé… Nejsme zkrátka jen Google, jsme VÁŠ GOOGLE!“ 

Tak možná nějak takto by šlo slovy známého britského sitcomu IT Crowd parafrázovat aktuální oficiální sdělení internetového giganta z Mountain View. Jeho manažeři se rozhodli do dalšího jarního kola nekompromisního ořezávání služeb zahrnout i známou a především velmi oblíbenou službu Google Reader, která slouží k přehlednému procházení různých zdrojů RSS a především, která aktuálně nemá v internetovém prostředí plnohodnotnou konkurenci.

Google Reader – oznámení s datem 1. 7. 2013

Sám Google daný krok argumentuje klesajícím využíváním této služby a snahou, uvolnit veškeré své zdroje ke zvalitňování uživateli nejoblíbenějších a nejpoužívanějších nástrojů. V překladu to nepochybně znamená, že se manažeři Googlu rozhodli,  soustředit draze placené vývojáře především na ty finančně nejlukrativnější služby, jako např. Google+, nově již jen placené Google Apps pro firmy apod. Google Reader funguje od roku 2005 a aktuálně je k dispozici např. i čtečka pro Android. Proti zrušení služby se v případě Readeru během pár hodin zvedla (v různých diskusních fórech) obrovská vlna nevole a je tak otázkou, zda Google v tomto ohledu ještě nezmění názor. 1. července se má totiž otevřít propadliště internetových dějin i pod dalšími produkty:

  • Apps Script,
  • CalDAV API,
  • Google Building Maker,
  • Google Voice App for Blackberry,
  • Google Cloud Connect,
  • Search API for Shopping,
  • Snapseed Desktop for Macintosh and Windows.

Nutno říci, že kromě Google Readeru jsou všechny další položky, alespoň mezi běžnou veřejností, opravdu známy o poznání méně, a přítomnost oblíbené čtečky na „černé listině“ tak zaráží i velkou množinu IT odborníků. Musíme tedy doufat, že mezi možnými cíli nového šéfa Googlu bude případně samotný vyhledávač snad opravdu až na posledním místě. První čistku spustil Google již v roce 2011 krátce poté, kdy se Larry Page stal novým výkonným ředitelem společnosti.

Zdroj: blogspot.cz

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty