Hlavní navigace

Rage: Mutant Bash TV

Jednoznačně momentálně nejlépe vypadající hra na iPhone z dílny Johna Carmacka je dostupná na AppStore. Za minimální cenu se hráčům dostane zajímavý herní zážitek se skvělým grafickým zpracováním.
Jan Šťastný 9. 12. 2010

Sdílet

Když John Carmack vytáhl na srpnovém QuakeConu z kapsy svůj iPhone a ukázal poprvé
fanouškům a novinářům skvěle vypadající akční rubačku Rage, všichni zůstali jen
užasle a nevěřícně zírat. Tak fantastická grafika byla zatím viděna jen v Epic Citadel, což však není plnohodnotná hra.

Rage (původní název Mutant Bash TV) běží na enginu Tech 5, vyvíjeném právě Carmackovým id. Grafické zpracování je prostě fantastické a především ona HD verze bere dech. Hra je totiž nabízena ve dvou verzích, ta levnější je za 0,99 (pro starší Apple přístroje) a ta dražší za 1,99USD, která je určena pro HD displeje od Apple.

Hra je čistokrevnou střílečkou a na nic víc si také nehraje. Stanete se tak součástí bláznivé televizní soutěže Mutant Bash, ve které dostanete do rukou pár zbraní s cílem vystřílet vše, co se vám postaví do cesty. Zbraní ve hře ale není zrovna moc; abychom byli úplně přesní, jsou jen tři. Pistole, brokovnice a samopal. Číslo tři jakoby bylo pro Carmacka magické, neboť ve hře nalezneme také stejný počet misí.

Ty jsou veskrze stejné. Procházíte temnými místnostmi a střílíte jednu zombie za druhou. Některé po vás budou házet velkými kameny, některé sekerami a některé si to s vámi budou chtít vyřídit na „férovku“. Jelikož se jedná opět o herní systém „on rails“, nemusíte se starat o chození, to za vás hra obstará. Vždy vás tak sama dovede na nějaké místo, kde na vás vyskočí pár zombíků, vy je postřílíte a jde se dál.

Ovládání je víceméně klasické, avšak jedna věc mě na hře dost iritovala. Tím myslím neustálou tendenci mít zaměřovací křížek stále uprostřed obrazu. Když se tak na vás řítí nějaký nemrtvý, vy ho zabijete, ale za ním běží další, hra automaticky posune křížek doprostřed, takže musíte prstem nebo nakláněním iPhone (podle nastavení ovládání) opět tento křížek umravnit a dostat ho tam, kam je třeba. Především na vyšší obtížnosti, kde vše závisí na několika zlomkách vteřiny, je to velký problém.

Při procházení kol je nutné sbírat náboje, protože těch nemáte nekonečně mnoho. Po cestě také uvidíte terčíky, za jejichž zasažení se vám připočtou body. To ostatně platí i pro střílení zombíků. Navíc čím efektivněji je odkrouhnete, tím více bodů dostanete. Bohužel však za tyto body si nemůžete nic nikde dokoupit, což je velká škoda. Dokážu si ve hře představit nějaký shop, kde bych si mohl dokoupit další zbraně a další vychytávky. Jelikož nefunguje ani on-line porovnání nejlepších výkonů s ostatními hráči, přijde mi tohle celé sbírání bodů celkem zbytečné.

Vzhledem k tomu, že hra stojí jen jeden, v HD verzi dva dolary, zdá se i délka hry odpovídající. Odhaduji, že dohrání třech levelů by vám mělo zabrat okolo třiceti minut, což samozřejmě není zrovna dlouhá doba. Na druhou stranu si můžete vychutnat opravdu skvostnou grafiku, která dosud v žádné hře nebyla spatřena. Pokud John Carmack vyslyší prosby hráčů a přidá update, ve kterém budou už on-line statistiky a nějaký in-game shop, hra se stane mnohem zajímavější.

Pokud se ale tak nestane, tahle hra pro vás bude asi spíše jednorázová záležitost. Tedy pokud nepatříte mezi hráče, které baví porážet sami sebe a navyšovat si herní skóre. I přesto je však Rage velmi zajímavou hrou, která opět posouvá hranice iPhone hraní. Díky nízké pořizovací ceně a skvělé grafice za vyzkoušení určitě stojí.


Hratelně.cz hodnotí 70%

Souhrn

* Jméno: Rage
* Platforma: iPhone
* Vydavatel: Bethesda Software
* Výrobce: id Software
* Žánr: Akční


 

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty