Hlavní navigace

První snímky Windows Blue unikly na internet

Na polských fórech se objevily screenshoty prvního uniklého sestavení připravovaných "Windows Blue". Zachycují několik zajímavých novinek, které doposud nebyly potvrzeny nebo vůbec známy.
Martin Tábor 25. 3. 2013

Sdílet

Na internet unikly první obrázky vývojového sestavení prvního chystaného upgradu Windows 8 s názvem „Blue“. Díky tomu je k dispozici mnoho screenshotů, které však zatím ukazují, že Microsoft se ve vylepšování uživatelského rozhraní příliš daleko nedostal. To by však nemuselo být příliš zvláštní vzhledem k tomu, že zhruba před měsícem se Windows Blue údajně překlenuly teprve přes milník M1, a jsou tudíž v polovině svého vývoje.

Upgradovaná „Uvítací obrazovka“ – přibyly dva rozměry dlaždic
 

Screenshoty nového dotykového rozhraní „Modern UI“ ukazují např. dvě nové velikosti dlaždic, z nichž jedna je v podstatě spojením dvou doposud největších obdélníků a nejmenší naopak čtvrtinou současné malé dlaždice. Tato novinka byla již dlouho předpokládána a Microsoft ve Windows Blue navazuje na některé novinky z mobilních WP 8. Další zajímavostí jsou pak očividně mnohem větší možnosti v nastavení barev prostředí, a to prostřednictvím ergonomického postranního panelu.

Informace o systému – kromě roku „copyrightu“ zatím nic nového

Uniklý build má číslo 6.3.9364 a většina skromných úprav GUI se skutečně odehrála zatím pouze na straně dotykového Modern UI. Naproti tomu, číslo verze systému je 6.3, což značí přítomnost nového jádra, a tak se Microsoft na uživatelské rozhraní může zkrátka zaměřit až v druhé polovině prací. Windows Blue by totiž měly být opět stabilnější, rychlejší, úspornější apod. Mohlo by se tedy jednat o zcela samostanou verzi operačního systému, což však Microsoft podle všech doposud známých informací nezamýšlí.

Příkazový řádek s číslem sestavení 6.3.9364

Součástí buildu 9364 jsou i čtyři nové „metroidní“ aplikace od Microsoftu:

  • Calculator,
  • Sound Recorder,
  • Alarm,
  • a Movie Moments (s neznámou funkcí).

Přítomen je též Internet Explorer 11, který je však po stránce GUI zatím shodný s IE10 a pracuje se tedy na jádře. Tak jako tak, na konečný výsledek si budeme muset zřejmě minimálně půl roku počkat a nový systém může prodělat ještě značné změny, což je konec konců i pravděpodobné.

Zdroj: engadget.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty