Hlavní navigace

Produkty AVG 2012 - přehled novinek

Bezpečnostní aplikace od AVG vždy patřily mezi světovou špičku v oblasti antivirových řešení. Vychází nová verze Antiviru i Internet Security s označením 2012. Podívejte se na hlavní změny a vylepšení.
Roman Polášek 1. 10. 2011

Sdílet

Produkty od AVG není třeba déle představovat, jelikož jsou stálicemi na poli bezpečnostních řešení po mnoho let. Počátkem září byly na trh uvedeny nové verze těchto aplikací. Ačkoliv se může stát, že již tyto aplikace obsahují vše potřebné, autoři našli opět několik nových možností, jak aplikace rozšířit a ještě více ochránit uživatele před nebezpečným softwarem. 

Optimalizace 

Jednou z často vytýkaných vlastností produktů od AVG je vysoká náročnost na systémové prostředky. Proto došlo v nové verzi k výraznému pokroku v tomto ohledu. Nová verze slibuje o polovinu menší velikost instalace a tím i zkrácení času, který je pro instalaci třeba. Nutno uznat, že to jistě není nic, za co by si AVG zasloužilo ovace, protože většina uživatelů instaluje antivir jednou za několik let. Co však stojí za zmínku, je o 20% nižší spotřeba systémových prostředků a o desetinu rychlejší načítání obsahu.

Základní přehled v aplikaci AVG Internet Security 2012

Základní přehled v aplikaci AVG Internet Security 2012

Základní přehled v aplikaci AVG Internet Security 2012 

Nové funkce 

Jak v Antiviru, jak i v Internet Security se můžete setkat ve verzi 2012 s novou funkcí AVG Advisor. Jedná se o službu, která monitoruje vaši činnost na počítači a v případě potřeby poskytuje rady, které mohou vaši práci zefektivnit, či pomohou vyřešit určité problémy. Nejsem si však zcela jistý, zda je toto činnost, kterou by měl poskytovat antivirový program. 

Komplexní aplikace AVG Internet Security 2012 přináší navíc ještě jednu novinku a tou je Akcelerátor. Jedná se o službu, která umožňuje rychlejší načítání obsahu. Tato aplikace urychluje stahování souborů a také například videí z YouTube. Po vyzkoušení lze uznat, že bylo video načteno rychleji, než standardní cestou. Nejedná se však o nic jiného, než rozdělení úlohy na více částí a provedení všech paralelně. Jen je opět otázkou, proč je něco takového přítomno v aplikaci, jejímž cílem je primárně bezpečnost?

Okno, které upozorní na akceleraci stahování videa

Okno, které upozorní na akceleraci stahování videa

Okno, které upozorní na akceleraci stahování videa 

Ostatní komponenty prošly rovněž vylepšením a opravou chyb. Rozhraní aplikace doznalo spíše kosmetických úprav. Avšak poměrně nevhodně navržené levé menu se změnilo jen minimálně a osobně se mi s ním pracuje stejně špatně, jako v minulé verzi. V tomto ohledu má tedy AVG ještě na čem pracovat.

Stav komponenty pro ochranu identity

Stav komponenty pro ochranu identity

Stav komponenty pro ochranu identity 

Verze 

Společnost AVG nabízí celkem 3 různé bezpečnostní aplikace. Zdarma lze stáhnout a používat AVG Anti-Virus FREE 2012, který je však pouhým antivirem bez podpory a obsahuje jen tu nejzákladnější ochranu. Placená verze s názvem AVG Anti-Virus 2012 nabízí více. Můžete se kromě antiviru spolehnout i na bezpečné stahování souborů a nepřetržitou podporu v případě potíží. Kompletním bezpečnostním balíkem pro komplexní ochranu je AVG Internet Security 2012, jehož součástí je nejen antivirus, ale také brána firewall, kontrola příchozích emailů nebo zmiňovaná nová funkce pro rychlejší načítání videí.

Miniaplikace na plochu

Miniaplikace na plochu

Trochu zbytečná miniaplikace na plochu 

Shrnutí 

Jak lze z popisovaných novinek vidět, bezpečnostní produkty sahají v současné době ke svému maximu a obsahují již vše, co běžný uživatel pro své bezpeční potřebuje. Osobně moc nerozumím strategii, kdy jsou aplikace rozšiřovány funkcemi, které ne zcela souvisejí s bezpečností. Aplikace tak neustále bobtnají do rozměrů, který je již pro většinu uživatelů zbytečný. Většinou však funkce mají své opodstatnění a zvyšují bezpečí pro uživatele. Ať už sáhnete po kterékoliv variantě, můžete si být jisti, že vám poskytne bezpečí na maximální možné úrovni.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty