Hlavní navigace

Pro Microsoft skončí Windows XP za 6 měsíců

Možná až čtvrtinu českých uživatelů PC bude v dubnu příštího roku bolet ukončení podpory Win XP ze strany Microsoftu. Zhruba na takovémto počtu zařízení totiž aktuálně XP stále běží a jejich majitelé očividně nejsou z technických novinek nadšeni.
Martin Tábor 11. 10. 2013

Sdílet

Legendární „XPéčka“ jsou v histoii Windows opravdu fenoménem. Pocházejí sice již z roku 2001, ale od aktualizace SP2 jsou natolik stabilním systémem, že si s nimi mnoho uživatelů vystačí i dnes. K tomu pochopitelně zásadní měrou přispívá i podpora ze strany výrobců software a prakticky vzato neexistuje známý a rozšířený program, jenž by si se starými Windows XP neporadil. Jednou z výjimek je vcelku pochopitelně kancelářský balík Office 2013 od Microsoftu, ale ani to není věc, která by nešla s klidem v duši oželet. Zvláště pak, pracují-li na daném OS všechny moderní webové prohlížeče.

Podpora Windows XP SP3 skončí 8. dubna 2014

Není tedy divu, že asi 25 procent českých uživatelů stále pracuje s více než deset let starým systémem. Obecně lze soudit, že jde o ty technicky méně zdatné, kteří se zkrátka na počítači věnují jen omezenému počtu činností a kteří rozhodně nejsou nadšeni z technických novinek nebo „nepotřebných“ finančních výdajů za nový software. XP navíc z velké části poběží spíše na starších počítačích. Kompletní ukončení podpory 8. dubna 2014 je však vážným problémem i pro firemní klientelu, kde se XP těší snad ještě větší oblibě. Jakmile totiž pro operační systém přestanou vycházet bezpečnostní záplaty, lze těžko předpokládat, že by hackeři nevyužili cca 30% rozšíření, které asi nijak rychle nepoklesne. Pro všechny uživatele tak Windows XP začne představovat něco jako je časovaná bomba.

Zdroj: microsoft.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty