Hlavní navigace

Přichází Android 6.0 Marshmallow. Na co se těšit?

O Androidu asi můžeme říci, že jde o nejúspěšnější operační systém všech dob - alespoň z hlediska toho, jak rychle se rozšířil. První ostré vydání přišlo teprve v roce 2008 a tento systém dnes používá více než 1,4 mld. lidí. Na řadě je verze 6.0.
Martin Tábor 8. 10. 2015

Sdílet

Bez operačního systému se neobejde prakticky žádné digitální zařízení, a tak s podzimními hardwarovými novinkami pochopitelně dorazil i zbrusu nový Android 6.0 Marshmallow. Tím opět vyvstává spousta otázek v čele s tím, jaké změny se týkají uživatelsiého rozhraní, o kolik méně či více vydrží akumulátor nebo kterých starších zařízení se upgrade oficiálně dotkne. Pojďme si tedy shrnout základní fakta.

Hlavní novinky Androidu 6.0

I podle samotných vývojářů (resp. Googlu) je hlavních novinek v Androidu 6.0 Marshmallow rovných šest. Stranou pochopitelně zůstává spousta a spousta optimalizací a zlepšení bezpečnosti, ale kvůli těmto věcem rozhodně není třeba „páchat“ velkolepé předváděcí akce spojené s vydáním major verze. Marshmallow umí např. více šetřit s baterií, protože rozpozná, zda mobil používáte či nikoliv. Když tedy večer zapomenete připojit mobil k nabíječce, budete ráno možná nezvykle mile překvapeni. Další funkce hodné pozoru jsou třeba tyto.

1. Oprávnění aplikací

Dlouhodobým problémem mobilních OS je již od začátku soukromí uživatele a bezpečnost. To samozřejmě platí i o PC, na něž instalujeme softwaru čím dál méně, leč u smartphonů platí trend zcela opačný. Různé „story“ doslova přetékají aplikacemi od nejrůznějších autorů a v mobilu mohou napáchat vlastně mnohem více škody než na běžném počítači. Počínaje čtením osobních kontaktů, voláním a odesíláním zpráv na placená čísla, zaznamenávání polohy a konče odposlechem apod. V Androidu již proto dlouho funguje systém oprávnění, přičemž každá aplikace nějaká vyžaduje.

Oprávnění aplikací v Androidu 6.0

Jakmile se tedy v Google Play setkáte s kalkulačkou, která před instalací potřebuje potvrzení o přístupu k úložišti, poloze či volání, měli byste zbystřit. Dosud jste však měli možnost pouze potvrdit všechny požadavky nebo se dané aplikace zcela vzdát. Android 6.0 umožňuje zapnout či vypnout celkem osm různých oprávnění: umístění, fotoaparát, mikrofon, kontakty, telefon, sms, kalendář a senzory pohybu. Nové aplikace by si pak měly v případě potřeby o dané právo zažádat (když např. nepovolíte přístup k fotoaparátu a chcete fotit). Nekompatibilním starším programům můžete práva také odebrat, ale není zaručena funkčnost (program je potřeba vyzkoušet nebo při instalaci jednoduše standardně povolit vše, o co žádá).

2. Web a aplikace

Tzv. „Chrome Custom Tabs“ je nová funkce pro vývojáře, kterým umožňuje otevřít speciální upravené okno prohlížeče Chrome, jež uživatele nerozptyluje, ale naopak dává prostor samotnému rozhraní aplikaci.  Jde vlastně o propojení webu a nativních aplikací, což umožňuje jednoduchý přístup k automatickému přihlašování, ukládání hesel nebo vyplňování formulářových polí.

Chrome Custom Tabs

3. Podpora otisků prstů

Nejnovější Nexusy mají čtečku otisků prstů a Google se tak rozhodl tuto možnost ověřování zpřístupnit všem aplikacím. Dosavadní přístroje s Androidem pochopitelně čtečku také mohly mít, ale přístup k ní si musel vyřešit každý výrobce sám. Vývojáři tak nemohli tento způsob přihlašování jednoduše implementovat.

Otisky prstů

Android 6.0 otevírá úplně novou cestu, díky které může každá aplikace využít jednoduché univerzální API a o zbytek se již postará sám Android. Připravte si prsty – čtečky se díky novému Androidu začnou určitě pomalu a jistě množit.

4. Placení mobilem

Jak již bylo avizováno, Google chce rozšířit platby pomocí NFC a se svou novou službou Android Pay to myslí zcela vážně. Postaví ji jako přímého konkurenta Apple Pay a časem se tak zbavíme plastových karet snad i v ČR. Android 6.0 zpřístupňuje vývojářům Android Pay pomocí nového API, takže placení bude mnohem jednodušší i v aplikacích třetích stran.

Android Pay

5. Webové odkazy

Funkce je opět cílena na vývojáře, avšak v konečném důsledku z ní budou těžit uživatelé. Pakliže kdekoli v systému vyberete hypertextový odkaz, Android v minulosti nevěděl, zda jej otevřít v prohlížeči nebo jej poslat do aplikace, která jej podporuje. Mohl tedy nabídout jen obsáhlý dialog „otevřít v…“. Marshmallow se umí chovat inteligentně a např. odkaz na Twitter automaticky předá právě aplikaci Twitter. Toto zlepšení je z těch, které nejsou příliš vidět, ale přitom usnadní práci s mobilem.

6. Zlepšené kopírování, vyjímání a vkládání

Možná jeden z nejčastěji opakovaných úkonů v každém moderním GUI – podoba této funkce má tedy velký vliv na rychlost práce a uživatelský zážitek. Po dlouhých letech Google upřel pozornost i sem a ikonky v horní části obrazovky se odebraly do věčných lovišť. Pokud v Androidu 6.0 vyberete text, již se nezmění záhlaví, ale potřebné nabídky se ukáží přímo v blízkosti vašeho prstu.

Nová nabídka „Cut, Copy and Paste“

Podporovaná zařízení a upgrade

Jako první přišly na řadu nové referenční Nexusy 6P a 5X či tablet Pixel C. Ještě v říjnu se dočkají upgradu také starší Nexusy 5, 6, 7, 9 a Player. U ostatních telefonů je situace naprosto stejná jako u předešlých verzí Androidu, a tak nezbývá než zjišťovat informace přímo na stránkách výrobce každého zařízení. Tématu se již věnovaly např. firmy HTC, Huawei, LG a Motorola, které zveřejnily „šťastné“ modely.

Naopak bez jakýchkoli informací jsou zatím majitelé smartphonů od firem Acer, Alcatel, Asus, Lenovo, Samsung, Sony, Xiaomi a dalších, kde se mohou zatím jen dohadovat na základě předchozích zkušeností. U Androidu zkrátka představuje často jedinou cestu přímo nákup telefonu s nejnovější verzí systému nebo neoficiální alternativní ROM. Zde se situace nezměnila.

Zdroj: android.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty