Hlavní navigace

Přehrávač VLC možná i na Windows RT a WP8

<p>&#160;</p>
Komunita vývojářů schopného open source přehrávače VLC se rozhodla přijít se zcela novou verzí pro platformu Windows RT (potažmo Windows 8) a Windows Phone. Dosud hlavním problémem jsou však finance.
Martin Tábor 1. 12. 2012

Sdílet

Přehrávač VLC Media Player patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co dokáže svět open source v oblasti přehrávání multimédií nabídnout. Kromě podpory obrovského množství kodeků a podrobných možností nastavení, mezi které patří např. i ruční korekce časování titulků, tradičně nabízí i širokou multiplatformitu. V aktuální době tak můžeme potkat VLC na Windows, OS X, GNU/Linuxu, „unixech“ z rodiny BSD, iOS, Androidu apod. Pakliže tedy vlastnite např. počítač s OS X či Windows a zároveň smartphone s Androidem, je VLC skvělým nástrojem, jak bez nutnosti kopírování streamovat multimédia z pevného disku přímo do mobilu.

VLC player pro Windows 8

Z pochopitelných důvodů je tak příchod nové platformy Windows 8 (přesněji „Metra“) pro komunitu vývojářů VLC značnou výzvou. Jedním z hlavních problémů jsou však ve světě svobodného software pochopitelně peníze, a to ani ne z důvodu očekávaného zisku, ale jednoduše proto, že programování si žádá obrovské množství volného času. Toho má však pravděpodobně v dnešní době většina z nás čím dál méně.

Ilustrační obrázek

Převod VLC na zmíněnou platformu si podle odhadů vyžádá minimálně tři měsíce práce týmu schopných vývojářů na plný úvazek. Abychom se tak nové verze vůbec dočkali, komunita založila sponzorský projekt na 40 000 liber. Přispět může až do 29. prosince skutečně kdokoli, a v současné době je vybrána cca čtvrtina plánovaných prostředků. Pakliže se dílo podaří, slibují vývojáři i na nové platformě Microsoftu většinu starých pokročilých funkcí a pravděpodobně i to, že se VLC stane na Windows Store (alespoň dočasně) vůbec nejschopnějším přehrávačem, který je navíc zdarma.

Zdroj: kickstarter.com

Autor článku