Hlavní navigace

Pohodlné a efektivní snímání obrazovky s aplikací Greenshot

Využijte možnosti bezplatného programu Greenshot, který nabízí kompletní škálu nástrojů pro tvorbu screenshotů a také jejich následné sdílení. Navíc přináší i funkce pro náročné uživatele.
Roman Polášek 28. 1. 2015

Sdílet

Aplikace pro snímání obrazovky patří do základní softwarové výbavy každého počítače. Proto existuje na trhu mnoho nástrojů, které vám pomohou se sejmutím obrazovky a následným zpracováním obrázku. Díky silné konkurenci lze na trhu najít i velmi kvalitní bezplatné nástroje. Jedním z nich je Greenshot, který v minimalistickém rozhraní a s nízkými systémovými nároky poskytuje mnoho užitečných funkcí, se kterými bude tvorba screenshotů hračkou.

Volitelná instalace s češtinou

Aplikace nabízí uživatelům spoustu možností a to poznáte už při samotné instalaci. Po stažení programu je při následné instalaci nabídnut seznam modulů, které bude aplikace instalovat. Díky tomu nemusíte mít v počítači moduly pro služby, které nevyužíváte. Pokud však chcete používat češtinu, je třeba ji při instalaci zvolit, jelikož ve výchozím nastavení není instalována. I přesto, že je aplikace zcela zdarma, nenabízí žádné nechtěné aplikace třetích stran, což je v dnešní době významné plus.

Po dokončení instalace běží program na pozadí a přístup k němu můžete získat prostřednictvím ikonky v oznamovací oblasti. Pro začátek doporučuji navštívit jako první nastavení, kde můžete vybrat češtinu. Poté je rozhraní ihned přepnuto bez nutnosti restartování aplikace.

<p>V nastavení si můžete zvolit češtinu nebo změnit klávesové zkratky</p>

V nastavení si můžete zvolit češtinu nebo změnit klávesové zkratky

V nastavení si můžete zvolit češtinu nebo změnit klávesové zkratky

Možnosti snímání obrazovky

V kontextové nabídce najdete všechny hlavní funkce programu. Greenshot dokáže snímat nejen celou obrazovku, ale i její výřez nebo vybrané okno. Za originální a velmi užitečnou pak považuji funkci zachycení poslední snímané oblasti. Vhod jistě přijde i speciální zachytávání obsahu Internet Exploreru. Greenshot umí vytvořit snímek zobrazené webové stránky včetně oblasti, která se již na obrazovku nevlezla. K dispozici je seznam všech otevřených záložek v prohlížeči. Stačí kliknout na vybranou a je hotovo.

<p>Kontextová nabídka ikony v oznamovací oblasti</p>

Kontextová nabídka ikony v oznamovací oblasti

Kontextová nabídka ikony v oznamovací oblasti

Po zachycení snímku a uložení do paměti se na obrazovce objeví nová nabídka, jejíž pomocí můžete obrázek uložit či jinak zpracovat. Můžete jej zkopírovat do schránky, vytisknout, odeslat emailem, otevřít v MS Office, v Malování či nahrát na některou z oblíbených webových služeb, mezi kterými nechybí Picasa, Flickr nebo Dropbox.

<p>Možné akce po vytvoření snímku obrazovky</p>

Možné akce po vytvoření snímku obrazovky

Možné akce po vytvoření snímku obrazovky

Greenshot nabízí i jednoduchý editor, ve kterém můžete snímek před uložením ještě upravit. Nabízí nástroje specifické právě pro screenshoty. Mezi ně patří možnost zvýraznění oblasti, rozmazání, ořez, otočení, vložení textu, šipek či jiných tvarů. Se všemi vloženými objekty můžete navíc i později manipulovat a měnit jejich vlastnosti, čímž je práce mnohem pohodlnější, jelikož není třeba se vracet k předcházejícímu stavu. U jednotlivých objektů můžete měnit jejich barvu, velikost, tloušťku či stín.

<p>Greenshot nabízí i editor pro rychlé a často potřebné úpravy obrázků</p>

Greenshot nabízí i editor pro rychlé a často potřebné úpravy obrázků

Greenshot nabízí i editor pro rychlé a často potřebné úpravy obrázků

Zajímavé jsou rovněž efekty. Ty nabízí nejen klasický převod do odstínů šedi, ale i vložení ohraničení obrázku nebo vytvoření efektu potrhaných okrajů.

Přímo z editoru pak máte stejné možnosti dalšího použití obrázku bez nutnosti jej nejdříve uložit. Díky tomu je úprava a následné zpracování velmi rychlé.

Možnosti nastavení

Aby chování aplikace sedělo každému, je možné si jej podrobně upravit v nastavení. Velmi užitečné jsou především klávesové zkratky, které si můžete upravit podle svého. Můžete si zvolit také složku, kam budou snímky ukládány, a formát názvu souboru. Při sejmutí obrazovky může být navíc přehrán zvuk pro jasnou signalizaci. Aplikace umí také počkat stanovenou dobu, zobrazit lupu pro přesný výběr oblasti nebo ignorovat kurzor myši.

<p>Po uložení obrázku je možné nechat zkopírovat cestu do schránky</p>

Po uložení obrázku je možné nechat zkopírovat cestu do schránky

Po uložení obrázku je možné nechat zkopírovat cestu do schránky

Abyste se pokaždé nemuseli rozhodovat, co dále se snímkem po pořízení, můžete si vybrat výchozí akci a tím je vše zautomatizováno. Pro pokročilé uživatele pak nastavení obsahuje i několik skutečně specifických možností, jako je optimalizace pro virtuální plochu či ukládání do 8 bitových obrázků.

Nabízena je také možnost externích příkazů. V nich si můžete určit například další aplikaci, které bude předán vytvořený obrázek.

Profesionální snímání obrazovky

V průběhu testování mě aplikace Greenshot velmi mile překvapila svou širokou škálou funkcí a také pokročilými možnostmi. Zdarma nabízí kvalitu, které často nedosahují ani placené aplikace.

Greenshot vám pomůže se vším ohledně snímání obrazovky a následné úpravy snímků. Nabízí několik režimů snímání, z nichž lze vyzdvihnout přesné snímání pomocí lupy a možnost sejmutí celých webových stránek, které se nevejdou na obrazovku.

Přímo v editoru aplikace pak rozmažete nechtěné části, doplníte text, zvýrazníte důležité oblasti a ihned můžete snímek uložit, vložit do MS Office aplikací nebo nahrát na některou z populárních služeb. Díky tomu Greenshot nabízí kompletní servis pro tvorbu screenshotů a je tak velmi užitečným pomocníkem na profesionální úrovni.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty