Hlavní navigace

Pictomio - udělejte si pořádek ve fotografiích

Chcete si své fotky setřídit do alb, hodnotit a prohlížet je nebo spouštět efektní prezentace? Pak můžete vyzkoušet Pictomio, které vám umožní všechny zmíněné funkce a ještě daleko víc.
Martin Zachar 21. 5. 2009

Sdílet

Od té doby, kdy technologie postoupila dopředu a každý si může koupit levný fotoaparát, se z mnoha lidí stali fotografové. Spousta z nich fotit umí, ale problém nastává v momentě, kdy si mají svá díla uchovat. Fotky se pak povalují v různých složkách v počítači. Avšak stejně jako pro hudbu existují různé knihovny médií, můžete i pro své fotky a obrázky používat prográmky, které vám pomohou fotky nejen uspořádat, ale také o nich zobrazovat různé informace nebo s nimi provádět nejrůznější operace. A právě jedním z těchto programů je i Pictomio.

 

Celkový vzhled okna programu Pictomio.

Uživatelské rozhraní

Jednou z nejúžasnějších věcí na tomto programu je jeho uživatelské rozhraní, které se snaží přinést uživateli wow efekt již při prvním pohledu. Pokud se vám však výchozí skin nebude líbit, můžete si z internetu stáhnout jiný.

Když se podíváme na rozložení jednotlivých částí programu, pak můžeme najít v levém horním rohu okno pro procházení složek ve vašem počítači. Zde se můžete také přepnout do knihovny vašich obrázků a fotografií. Vlevo dole se nachází přehled vašich oblíbených složek, které si sem můžete jednoduše přidávat. Také zde najdete malou planetu, se kterou si můžete otáčet a přibližovat si ji. A poslední částí je prohlížecí okno, které zabírá většinu obrazovky. Tady máte zobrazeny aktuální složky, obrázky nebo prezentace.

3D procházení složek. Po najetí myší na složku se 3 zobrazené obrázky točí.

Hlavní okno

Zřejmě nejdůležitější částí programu je samozřejmě ta část, kde vidíte jednotlivé fotografie. V něm si můžete volit z několika módů zobrazení (pomocí záložek). Prvním jsou jednoduché náhledy všech obrázků v aktuálně procházené složce. Takto zobrazené soubory si můžete třídit podle různých kritérií, mezi které patří například název, hodnocení, počet pixelů nebo natočení. Také si můžete náhledy seřadit například podle jména, data nebo velikosti.

Vlevo první mód - náhledy jednotlivých obrázků ve složce. Vpravo druhý - filmový pás.

Druhá záložka umožňuje zobrazovat obrázky jako filmový pás a jeden z nich ve větším zobrazení. Tento obrázek si pak můžete přibližovat, natáčet nebo třeba i smazat. Vhodnou funkcí je také možnost různě umísťovat filmový pás oproti hlavnímu obrázku (nad, pod nebo vedle něj) a také si měnit výšku filmového pásu pomocí posuvníku.

Dalším módem je zobrazení pouze jednotlivých obrázků. Zobrazení je podobné jako u předchozího módu, avšak s absencí filmového pásu. Vidíte tedy pouze zvětšený aktuální obrázek, s nímž můžete opět různě manipulovat. Výbornou pomůckou může být například pravítko, které vám zobrazuje pozice rohů vybrané oblasti, nebo kapátko, jímž si zjistíte jednotlivé barevné složky pixelu.

 

Vlevo ukázka pravítka, vpravo kapátka.

Čtvrtým módem je Carrousel, který vám seřadí jednotlivé obrázky do pásu a s ním poté můžete posouvat za použití různých efektů přechodu a sestavení fronty. Navíc je vám zde umožněno nastavit časové prodlevy a nechat pás běžet automaticky.

 

Vlevo zobrazení jednotlivých obrázků, vpravo Carrousel.

Poslední záložkou se přepnete na mapy, kde můžete použít buďto zobrazení cest, anebo leteckou fotomapu.

Avšak ani tímhle hlavní okno nekončí. V pravé části se nachází několik dalších záložek, kterými si můžete zjistit informace o obrázku nebo EXIF informace, které se dají navíc i editovat. Program také umožňuje zobrazit histogram obrázku/fotografie, což může být výhodné především pro lidi, kteří se zajímají o fotografování více.

Vlevo mód mapy. Vpravo ukázka histogramu a EXIF informací.

Prezentace

Další funkcí programu je spouštění prezentací z vybraných obrázků. Můžete tak učinit buďto z téměř všech módů zobrazení anebo se přepnout na speciální záložku. Ve speciálním okně si pak vyberete obrázky, které chcete do prezentace zapojit a nastavíte jim různé přechody a doby zobrazení. Poté spustíte samotnou prezentaci buďto v okně nebo v módu celé obrazovky.

 

Ukázka prezentace. Dole jsou seřazeny jednotlivé obrázky. Vlevo nahoře samotná prezentace.

Další funkce

Avšak ani tohle nejsou všechny funkce, které program nabízí. Je jich spousta dalších, mezi které patří například správa video souborů, vytváření alb, 3D procházení složkami, hodnocení obrázků, zoomování za použití antialiasingu pro zlepšení zobrazených detailů nebo upload a download obrázků.

Ukázka 130% zoomu, kdy jsou stále zachovány detaily.

Nevýhody

Ale ani tak skvělý program, jako je Pictomio, se neobejde bez vad na kráse. Jednou z největších je zřejmě hardwarová náročnost, protože různé grafické efekty mohou na slabších počítačích způsobit sekání nebo pomalé vykreslování. Další nevýhodu vidím v defaultních průhledných menu, protože se některé položky nacházejí často nad názvy fotografií a jdou poté špatně přečíst. Poslední nevýhodou může být pro mnohé absence češtiny u poslední verze programu, což se snad ale brzy změní.

Tyto nevýhody však může vyvážit fakt, že je Pictomio zcela zdarma.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty