Hlavní navigace

Photoshop Express: zdarma na Windows Store

Aplikaci Photoshop zná pravděpodobně každý - aspoň mírně zkušenější - uživatel PC. V případě nové aplikace Photoshop Express se však jedná o nástroj zcela jiného formátu, který je dostupný zdarma pro dotykové prostředí, ale zato také méně dovedný.
Martin Tábor 21. 5. 2013

Sdílet

Nová, zdarma dostupná, aplikace Photoshop Express z dílen Adobe Systems sice nese název starého známého produktu, avšak má s ním v podstatě jen málo společného. Ano, jedná se o bitmapový editor, ale v případě Photoshop Express primárně pro dotykové obrazovky. O tom, že je nový nástroj cílen především na tablety, svědčí i podpora platformy ARM, což umožňuje běh i na systému Windows RT. Z toho vyplývá, že řada funkcí musí chybět.

Adobe Photoshop Express na Windows 8 a Windows RT – spuštění
 

Po úvodním intru čeká uživatele úvodní obrazovka, jež umožní získat obrázky z několika různých zdrojů, přičemž první položka „Picture Library“ směřuje do klasického dotykévho spráce souborů z Windows 8. Ten však zároveň umožňuje přístup i do služby SkyDrive. Druhá „dlaždice“ poté vede do cloudové služby Adobe Revel, která rovněž umožní synchronizaci fotografií napříč různými zařízeními. „Camera“ poté není určena k ničemu jinému, než získání zdrojového obrázku z integrovaného fotoaparátu či webkamery.

Photoshop Express – sada automatickcýh grafických filtrů

Jakmile je obrázek otevřen, přichází na řadu rozhraní „editoru“. V základní výbavě je dostupný nástroj pro ořez, základní možnosti korekce v podobě kontrastu, expozice a vyvážení bílé a tzv. „Looks“. V posledním případě se nejedná o moc více než sadu několika pojmenovaných barevných filtrů. Jako bonus jsou dostupné ještě dvě položky – redukce červených očí a „Auto Fix“ s umělou inteligencí.

Photoshop Express – možnost oříznutí obrázku

Kromě možnosti sdílení na Facebooku je to opravdu vše. V podstatě nulové jsou i možnosti nastavení aplikace. Photoshop Express je již nějakou dobu přístupný pro Android a iOS, avšak konkrétně v případě Windows 8/RT není novinka určitě zcela hodná opomenutí, protože Windows Store stále trpí nedostatkem aplikací, a tak je každý nový, alespoň trochu kvalitní, nástroj pro zákazníky Microsoftu přínosem. Adobe navíc využilo možnosti Windows Store, zpoplatnit dokupování dalších funkcí. Ikonky některých nástrojů tak překrývá symbol dolaru a za určité částky lze Photoshop Express obohatit např. o další barevné filtry. S dalšími aktualizacemi se však bude počet těchto položek možná zvyšovat.

Zdroj: photoshop.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty