Hlavní navigace

PhotoScape - vše pro fotky a obrázky

Hledáte obrázkový editor a prohlížeč, který by dokázal splnit vaše požadavky a přitom byl zdarma? Očekáváte od něj různé nadstandardní funkce a jednoduché ovládání? Pak můžete vyzkoušet PhotoScape.
Martin Zachar 13. 9. 2009

Sdílet

Dnešní trh je přehlcen různými obrázkovými prohlížeči a editory a je opravdu těžké najít nějaký, který by byl co možná nejlevnější (nejlépe zdarma), malý a jednoduše ovladatelný. No prostě aby splňoval všechny vaše požadavky.

Králem editorů je zřejmě Photoshop, který je však pro většinu uživatelů zbytečně drahý a plný funkcí, které nikdy nevyužijí. Jeho obdobou je Gimp, který je sice zdarma, ale opět obsahuje různé funkce, jež obyčejný uživatel nevyužije a spíše jej zmate obsáhlá nabídka možností. Třetí skupinu pak tvoří editory (a prohlížeče), které jsou zdarma, poskytují pouze několik základních funkcí a jsou určeny především začátečníkům anebo uživatelům, kteří nepotřebují robustní nástroj pro jejich jednoduché úpravy. A právě z této třetí skupiny je i PhotoScape.

 

Obrázkové menu v aplikaci PhotoScape.

Uživatelské rozhraní

Velmi příjemnou součástí aplikace je obrázkové menu, které se vám objeví při prvním spuštění. Můžete jej pak kdykoliv najít jako poslední záložku v programu.

Tento rozcestník vám nabízí všechny funkce, které aplikace obsahuje. Většinu z nich najdete v horním záložkovém systému, jiné jsou přístupné pouze odsud, jelikož otevírají vlastní formulářové okno.

 

Viewer

První záložkou, a tím pádem i funkcí programu, je prohlížeč. Ten vám nabízí průzkumníkové procházení složek pro najetí do touženého umístění. V této složce si poté můžete jednoduše prohlížet obrázky, zobrazovat si jejich EXIF informace nebo si spustit slide-show (prezentaci).

 

Záložka Viewer.

Editor

Pro obyčejného uživatele perfektní nástroj, který vám umožní si vyhrát s obrázky za pomocí různých funkcí. Mezi ně patří zrcadlení, změna obrázku na sépii nebo černobílou či invertování barev. Obrázek můžete rotovat, ořezávat nebo na něj přidávat různé rámečky a ohraničení. Můžete odstraňovat červené oči z vašich nočních fotografií, vytvářet mozaiku na zadané oblasti (rozostřit obličej nebo z něj udělat čtverečkovaný), nastavovat kontrast, světlost a osvětlení, ostrost (zaostřit pouze na jednu část obrázku a zbytek rozostřit) nebo přidávat různé předdefinované filtry. Perfektní věcí je také možnost přidávat různé objekty, které jsou již v programu vytvořeny. Mezi tyto objekty patří různé bubliny, obličeje, čísla, znamení a další. Také můžete na obrázek přidat vlastní text.

Osobně mi přišla tato část aplikace jako skvělá příležitost pro vyhrání si s efekty a různými filtry.

 

Vlevo záložka Editor, vpravo Batch Editor.

Batch Editor

Další funkcí aplikace je hromadné upravování obrázků. Zde si můžete přidat více obrázků a poté u nich nastavit stejné vlastnosti, které budou po konverzi mít. Mezi ně patří upravování rozměrů obrázků (delší stranu, kratší stranu, šířku, výšku), ořezávání, zaoblování rohů nebo nastavování okrajů. Samozřejmě, jako u editoru, i zde můžete přidat různé rámečky nebo filtry. Také můžete přidávat objekty do obrázků a to i do jednotlivých. Výsledné nastavení si můžete uložit jako šablonu a později si ji opět otevřít třeba i u jiných souborů.

 

Page

Tato záložka umožňuje uživateli vytvořit z mnoha obrázků jeden jediný za použitý určitého rozložení (použití předem definovaných šablon). Opět si můžete nastavovat různé filtry a rámečky pro obrázky. Také je nastavitelné ohraničení a zakulacení jednotlivých obrázků v rozložení. Pokud byste dále chtěli obrázek upravovat, můžete se pomocí jednoho tlačítka přenést do editoru při otevřeném rozpracovaném obrázku.

 

 

Vlevo záložka Page, vpravo Combine.

Combine

Podobná funkce jako předchozí. Místo různého rozložení však nabízí vytvoření výsledného obrázku z více různých do jednoho pásu, sloupce nebo šachovnice o stejném počtu sloupců a řádků. Pokud se liší rozměry obrázků, prokládají se pozadím, jehož barvu si volíte.

Dále můžete opět nastavovat různé rámečky, zakulacení rohů nebo velikost ohraničení. U výsledného obrázku lze také nastavit velikost v procentuální závislosti na původní velikosti, velikosti prvního, největšího nebo nejmenšího obrázku nebo rovnou zadat číselnou hodnotu velikosti výsledného obrázku.

 

AniGif

Tato záložka značí Animovaný GIF. Jedná se o funkci pro vytvoření jednoho animovaného (GIF) souboru z více neanimovaných. Můžete si nastavit dobu, jakou má být každý obrázek zobrazen, efekt pro přechod mezi jednotlivými obrázky, rozměry výsledného obrázku, barvu pozadí a styl umístění obrázků (roztažení, ořezání, zvětšení stran tak, aby se kratší z nich rovnala rozměru výsledného obrázku).

 

 

Vlevo záložka AniGif, vpravo Print.

Print

Záložka umožňující nastavit parametry stránky pro tisk, velikost obrázků na stránce, přidání názvu obrázku pod něj (uživatel může nastavit velikost písma), styl umístění (roztažení) obrázku do rámečku a další.

 

Screen capture, Color Picker, RAW Converter, Rename

Screen Capture umožňuje zachytit aktuální zobrazení obrazovky. Můžete zachytit buďto celou obrazovku, některé okno nebo zvolenou oblast. Výsledek lze uložit buďto do schránky nebo otevřít v editoru.

Color Picker slouží k přiblížení určité oblasti na obrazovce a poté zjištění jednotlivých hodnot barevného modelu na kterémkoliv bodě.

RAW Converter dokáže převádět hromadně z RAW formátu do JPG.

Poslední funkce Rename slouží k hromadnému přejmenování souborů, přičemž můžete využít několika předem definovaných šablon.

 

4 funkce, které jsou přístupné pouze z obrázkového menu.

Závěr

Aplikace je obsáhlým nástrojem, ale stále přehledným, díky šikovnému rozdělení do záložek. Je zcela zdarma, ale bohužel pouze v angličtině. Pokud však vyzkoušíte několik tlačítek, ihned zjistíte, jak program ovládat.

Podobných aplikací je spousta. Tahle má velkou výhodu v předem definovaných šablonách či již hotových rámečcích nebo objektech.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty