Hlavní navigace

Pět nadějí pro Internet Explorer 9

Internetový prohlížeč společnosti Microsoft nebyl v posledních letech u IT odborníků nikterak na výsluní. Ani uživatelé jej nešetřili pro jeho bezpečnostní problémy. Vypadá to ale, že deváté verzi tohoto programu svítají nové naděje.
David Procházka 11. 5. 2010

Sdílet

Internet Explorer byl doslova nepřítelem rychlé práce s internetem a nejeden webový designér či vývojář si na implementaci projektů s tímto prohlížečem vylámal zuby. Jak to ale vypadá, devátá verze IE bude možná značně revoluční. Podívejme se nyní na pět nejdůležitější důvodů, proč by Microsoft mohl zastavit klesající počet uživatelů svého produktu.

1. Přijetí webových standardů

Microsoft si s dodržováním standardů webu nikdy moc hlavu nelámal. V nové verzi ale bude stoprocentně podporovat takové standardy, jako jsou například HTML5 nebo CSS3. Ke standardizaci W3C je sice ještě cesta daleká, ale již tyto informace vzbuzují ve vývojářích očekávání a naději.

2. Zostřeno na výkon

Internet Explorer nebyl nikdy žádný výrazných rychlík. Ať již ve funkci samotné aplikace, tak v načítání stránek a zpracování JavaScriptu. IE 8 sice zaznamenal drobné zlepšení, ale oproti ostatním prohlížečům je stále pozadu. V deváté verzi by mělo dojít k několikanásobnému zrychlení programu i vykreslování stránek a hodnoty benchmark testů by měly dosáhnout výsledků Firefoxu či Chrome.

3. Rychlá distribuce mezi uživateli

Společnost Microsoft chce novou verzi prohlížeče dostat mezi uživatele co nejrychleji. O zájmu o budoucí uživatele hovoří také vytvoření webu pro otestování prohlížeče a se sumarizací nejdůležitějších novinek.

4. Podpora pro vývojáře

Přímo v novém prohlížeči se bude nacházet modul pro ladění a testování webových projektů. Je to tedy poprvé, kdy se vývojáři dočkají pomůcek dodaných přímo od Microsoftu.

5. Transparentní přístup

Microsoft se u této verze IE opravdu velmi snaží. Kromě zmíněného webu na podporu novinek lze najít stále aktuální informace také na produktovém blogu. Uvidíme tedy, zda jde skutečně o zájem Microsoftu udržet pozici oblíbenosti prohlížeče, nebo o pouhé PR mediální masáže.

Zdroj: Six Revisions

Autor článku