Hlavní navigace

PDF Shaper - 9 užitečných nástrojů pro práci s PDF soubory

Potřebujete upravovat dokumenty PDF nebo z nich dále používat data? Se správným nástrojem je vše možné. Získáte nejen text a obrázky, ale budete moci své dokumenty i ochránit heslem.
Roman Polášek 18. 2. 2014

Sdílet

Díky svým vlastnostem získal formát PDF velkou oblibu mezi uživateli a je dnes doporučovaným standardem pro publikování dokumentů. Snad na každém počítači je dnes nainstalován jeho prohlížeč. Existují však i bezplatné nástroje, jejichž pomocí lze s dokumenty i dále pracovat. Snadno z nich můžete získat text či obrázky, dále je můžete slučovat či dělit do více dokumentů nebo můžete soubory v tomto formátu převést do editovatelné podoby. Nástrojem, který bezplatně nabízí tyto funkce, je PDF Shaper.

Instalace s toolbarem

Aplikace je zdarma pro nekomerční použití a můžete si její instalační soubor stáhnout z odkazu, který naleznete pod článkem. V průběhu instalace si však dejte pozor, jelikož ve výchozím nastavení se instaluje také panel nástrojů od AVG, který pravděpodobně nebudete chtít. Jedinou nevýhodou programu je absence českého rozhraní. Vystačit si budete muset s angličtinou.

Po dokončení instalace a následném spuštění programu je zobrazeno hlavní okno, skládající se z matice 9 ikon, z nichž každá zastupuje jednu funkci programu. Podívejme se na to nejzajímavější, co vám aplikace může pro práci s PDF soubory poskytnout.

Přehled nástrojů v hlavním okně aplikace

Přehled nástrojů v hlavním okně aplikace

Přehled nástrojů v hlavním okně aplikace

Získání textu a obrázků

Aplikaci PDF Shaper můžete použít pro snadnou extrakci textu a obrázků z PDF souborů. Při získávání textu lze zvolit dokument, ze kterého aplikace vybere text, který můžete následně zkopírovat do schránky či uložit. Při této funkci se rovněž osvědčila možnost zachování formátování textu.

Obrázky lze získat velmi podobně. Přitom můžete vybrat více dokumentů, které budou zpracovány najednou. Výsledkem jsou všechny obrázky uložené do vybrané složky, se kterými můžete dále pracovat.

Pokud chcete vybraný dokument dále upravovat, přijde vhod funkce označená jako PDF to Word, která nabízí konverzi do formátu RTF, který lze právě ve Wordu upravovat. Díky tomu můžete velmi snadno a rychle získat upravitelnou podobu dokumentů, kterou často nabízí placené aplikace.

Dokumenty lze konvertovat do formátu RTF, který lze dále editovat ve Wordu

Dokumenty lze konvertovat do formátu RTF, který lze dále editovat ve Wordu

Dokumenty lze konvertovat do formátu RTF, který lze dále editovat ve Wordu

Z obrázků do PDF i naopak

Jednou z další funkcí aplikace je možnost vykreslení stránek do podoby obrázku. Taková možnost přijde vhod například při použití vektorové grafiky v dokumentu, kterou byste rádi jinde použili. Na výběr je pro export jak ztrátový formát JPEG, tak i bezeztrátový PNG. Zvolit si můžete také hodnotu DPI, která se bohužel zastavila na hodnotě 300, což může být málo pro zachování kvality.

Program nabízí také opačnou konverzi, tedy z obrázků do PDF. Díky této možnosti můžete vytvořit PDF soubor například z naskenovaných stran knihy nebo z fotek vaší dovolené.

Obrázky je možné spojovat do jednoho PDF souboru

Obrázky je možné spojovat do jednoho PDF souboru

Obrázky je možné spojovat do jednoho PDF souboru

Slučování a dělení souborů

Pokud máte více souborů, které byste rádi spojili do jednoho, aplikace PDF Shaper vám i s tímto pomůže. Opačně budete moci jeden soubor rozdělit do více samostatných dokumentů. Dokonce aplikace podporuje možnost výběru konkrétních stránek, ze kterých pak bude složen jeden dokument. K čemu se mohou takové funkce hodit? Spojování lze například použít pro kombinaci PDF výstupů z více aplikací do jednoho dokumentu, rozdělování pak například pro přípravu samostatného tisku černobílých a barevných stránek u rozsáhlých dokumentů.

Rozdělení dokumentu s použitím vybraných stránek

Rozdělení dokumentu s použitím vybraných stránek

Rozdělení dokumentu s použitím vybraných stránek

Ochrana souborů a další nástroje

Vyjmenované funkce rozhodně nejsou vším, co program nabízí. V pravém dolním rohu hlavního okna najdete funkci pro zabezpečení vašich dokumentů. Můžete jim nastavit nejen heslo uživatele, nutné pro prohlížení, ale také heslo vlastníka pro odemčení práv, která můžete také měnit. Můžete uživatelům například zakázat kopírovat text z dokumentů, tisknout je, vyplňovat v nich pole formulářů nebo přidávat poznámky. Stejně můžete také provést odstranění ochrany dokumentů, pokud znáte potřebné heslo.

Ukázka nastavení hesla, bez kterého nebude možné dokument zobrazit

Ukázka nastavení hesla, bez kterého nebude možné dokument zobrazit

Ukázka nastavení hesla, bez kterého nebude možné dokument zobrazit

Poslední z funkcí programu, které ještě nebyly zmíněny, jsou označeny jako PDF nástroje v pravém horním rohu matice ikon. Pomocí těchto nástrojů můžete dokumenty digitálně podepsat soubory PFX nebo je otáčet.

Dávkově a zdarma

Aplikace PDF Shaper je unikátním souborem nástrojů, které jsou často přítomny až v placených aplikacích. S tímto programem budete moci snadno převádět PDF dokumenty do upravitelné podoby, exportovat jednotlivé stránky do obrázků či samostatných PDF souborů a naopak je také slučovat. Zároveň jsou přítomny i funkce pro ochranu dokumentů heslem, což může přijít vhod pro soukromé či tajné informace. Mezi hlavní výhody patří i možnost zpracování více souborů najednou, což práci skutečně urychlí. Pokud často pracujete s PDF soubory a potřebujete některou ze zmíněných funkcí, tak by program PDF Shaper určitě neměl ve vašem počítači chybět.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty