Hlavní navigace

Paint.NET - bitmapová grafika zdarma

Existuje celá řada editorů bitmapové grafiky. Jejich největší nevýhodou však zůstává jejich dosti vysoká cena. Domácí uživatelé se tedy spíše porozhlédnou po levnějších variantách či dokonce po programech zdarma. Jedním z takových je i Paint.NET.
Tomáš Jelínek 5. 9. 2008

Sdílet

Z historie

Projekt Pain.NET vznikl počátkem roku 2004 na Washingtonské Státní Univerzitě ve spolupráci se společností Microsoft. Původním záměrem bylo ukázkové rozšíření standardního ?windowsovského? editoru MS Paint. Postupně však funkcí začalo přibývat a dnes jde o plnohodnotný bitmapový editor, který je vhodný zejména pro začínající grafiky, amatéry a domácí kutily, kteří využijí především jeho jednoduché a celkem intuitivní ovládání. Rozhodně však nejde o rovnocenou konkurenci pro zmiňovaný Adobe Photoshop.

 

Instalace

Paint.NET lze bez problémů provozovat na operačních systémech Windows XP a Vista. Starší verze pak i na Windows 2000 a 2003 Server. Samotný instalační program je příjemně malý (kolem 3 MB) a stáhnout jej můžete na stránkách výrobce. K jeho spuštění je však potřeba mít nainstalován .NET Framework verze 2.0. a vyšší což, pokud jej již nemáte nainstalován, přidá dalších 43 MB potřebných ke stažení. Samotná instalace proběhne standardně a zcela bez problémů.  

 

Volby instalace

Volby instalace

Pracovní prostředí

Rozhraní editoru je přehledné, intuitivní a vcelku se řídí zažitými standardy. Okolo kreslícího plátna jsou rozloženy čtyři panely (Nástroje, Barvy, Historie a Vrstvy).

Začít práci můžete jak s čistým plátnem tak i otevřít obrázek ve formátech bmp, jpg, gif, png, tiff. Paint.NET bohužel nepodporuje PSD ani RAW formát. Zato nabízí vlastní formát PDN.

Velice příjemně na mě působilo zobrazování náhledů všech otevřených projektů v pravém horním rohu. Přepínání mezi projekty je tak velice snadné a přehledné.

  

Z nástrojů nám je nabízena práce s výběry, transformace, rotace, zkosení, změna velikosti, klonovací razítko či kreslení předdefinovaných tvarů. Podle mého mínění je na freeware produkt velice dobře vyřešena i práce s textem. A opomenout nelze ani vrstvy, které lze libovolně přidávat, mazat či skrývat, ale také prolínat či překrývat.

Práce s vrstvami

Práce s vrstvami

Z možností úprav parametrů obrázků je možné nastavit jas, kontrast, odstíny, sytosti nebo úrovní histogramu. Dále můžeme invertovat barvy, převést obrázek do sépie. Aplikace nám také nabízí celou řadu efektů jako rozostření podle mnoha algoritmů, vyznačení hran, reliéf, olejomalba, odstranění jevu červených očí a další.

 

Můj dojem

Denně pracuji s několika profesionálními grafickými editory a produkty z freeware scény si do mého PC nacházejí cestu jen zřídka. Paint.NET však zaujme příjemným vzhledem a přehledným a intuitivním uživatelským rozhraním. Práce s tímto editorem je i pro nezkušeného nováčka lehce pochopitelná. Úpravu fotografie či menší fotomontáž zde zvládnete rychle a snadno.

 

Závěr

Jak jsem již naznačil na začátku, Paint.NET se nemůže rovnat profesionálním programům. Pro domácí a méně náročné uživatele, kteří hledají jednoduchou a přehlednou aplikaci s mnoha funkcemi je však ideální volbou

Autor článku