Hlavní navigace

Ostrá verze LibreOffice 5.0 je na světě

Po nějakém tom roce čekání přišla na řadu další major verze svobodného kancelářského balíčku LibreOffice. Pro svět opensource jde o důležitou událost, ale nové funkce určitě potěší i běžného uživatele.
Martin Tábor 14. 8. 2015

Sdílet

Pětkový LibreOffice konečně přichází s vylepšeným grafickým designem, úvodní obrazovkou i novou sadou ikonek. Svobodný kancelářský software je totiž v oblasti uživatelského rozhraní značně konzervativní a např. v souboji s nejnovějším MS Office mírné osvěžení vzhledu jistě neuškodí. Asi mnohem důležitější je pak příchod 64-bitové verze pro Windows, která umožní mírně rychlejší zpracování náročných úloh a rozšíří možnosti tabulkového procesoru Calc. V neposlední řadě je tak zajištěna rovněž kompatibilita do budoucna. Nevýhodou však může být absence 64-bitového ovladače databázového engine Firebird.

Finální LibreOffice 5.0.0.5

Ať už zvolíte 32 či 64 bitů, ostatní změny se vás dotknou tak či tak. Redesignem prošlo mnoho dialogů, což ve většině případů naštěstí opravdu vedlo k lepší přehlednosti a usnadnění práce. Např. postranní panel Stylista v testovém editoru Writer již zobrazuje náhledy fontů a ne pouhé názvy. To je např. funkce, kterou konkurenční software nabízí již velmi dlouho. Pakliže je vaším denním chlebem vytváření působivých prezentací, jistě uvítáte např. přepracované ovládání přechodů mezi snímky v programu Impress a v rámci celého LibreOffice 5.0 funguje i časový podpis při exportu do PDF. Změn jsou samozřejmě stovky a nezbývá než doporučit, abyste si LibreOffice 5.0 co nejdříve vyzkoušeli.

Zdroj: documentfoundation.org

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty