Hlavní navigace

OS X Yosemite: vážný konkurent Windows 10

<p>&#160;</p>
Apple si pro představení nového OS X Yosemite zvolil "shodou okolností" stejný den, jako Microsoft pro své Windows 10. Ať to je s onou "náhodou" jak chce, podzimní OS X Yosemite již nyní představuje pro budoucí systém z Redmondu tvrdou konkurenci.
Martin Tábor 3. 10. 2014

Sdílet

Zatímco budoucí „Desítky“ od Microsoftu jsou slibovány až koncem roku 2015, OS X Yosemite se stane realitou zřejmě již v průběhu letošního října. Dle toho, co je o obou systémech známo, je však bezesporu Yosemite pro Windows 10 minimálně rovnocenným soupeřem, ač redmondský OS bude možná i o rok mladší. V grafickém rozhraní OS X se odehrála malá revoluce a Yosemite je alespoň po stránce designu skutečně krásný. Široké jsou také možnosti spolupráce s posledním iOS, který dokáže s desktopovými počítači Applu docela široce spolupracovat – zvládne zobrazovat notifikace z iPhonu, procházet zprávy a dokonce smartphone i částečně na dálku ovládat.

Apple OS X Yosemite

To všechno představuje poměrně jednotnou a kompatibilní platformu, kterou Apple  dokáže nabídnout již nyní. Přímo v průběhu představení Windows 10 v San Franciscu totiž jablečný konkurent uvolnil nové sestavení s názvem OS X Yosemite GM (Gold Master) 1.0, což je vlastně finální vydání. Aktuálně je tedy sice stále dostupné jen pro vývojáře, avšak oficiální uvolnění pro veřejnost je, dá se říci, na spadnutí. Stát by se tak mělo v dalších týdnech října. Na nové sestavení byla povýšena i veřejná beta. Ve velmi blízké budoucnosti čeká uživatele i iOS 8.1, který již s Yosemity plně spolupracuje a nabízí třeba tzv. SMS Forwarding – díky němu můžete se zprávami pracovat i přes své Apple PC.

Zdroj: 9to5mac.com

Autor článku