Hlavní navigace

Originální programy pro vaši webkameru

Webkamery už dávno neslouží pouze k video hovorům. Lze najít velké množství aplikací, které dokážou využít jejich potenciál zcela jinak a často velmi originálním způsobem. Objevte netušené možnosti webkamer!
Roman Polášek 28. 10. 2009

Sdílet

Dříve byly webkamery ojedinělou záležitostí. V dnešní době jsou však standardní výbavou většiny notebooků a také ke klasickému stolnímu počítači je možné za pár stokorun nějakou dokoupit. Za rozšíření vděčí nejvíce rozvoji internetu. Primárně jsou webkamery spojeny právě s video hovory po internetu. Není se tak čemu divit, že s rozvojem vysokorychlostního internetu došlo také k rozšíření webkamer do většiny domácností. Přenos obrazu po síti je většinou tou jedinou funkcí webkamer, kterou lidé znají a často pro ně znamená neuvěřitelný pokrok a novinku. Lidská vynalézavost je však veliká a s webkamerou se dají dělat i jiné věci. Omezeni nemusíte být na pouhé video telefonování. Webkameru můžete využít také pro záznam obrazu, hraní her či dokonce jako možnost zabezpečení svého počítače. Ke všem zmíněným činnostem stačí obyčejná webkamera a originální aplikace, se kterými objevíte netušené možnosti moderní techniky.

booruWebCam

Chcete se ukázat světu či se webkamerou vyfotit? Pak můžete použít například program s názvem booruWebCam. Tato jednoduchá utilita má velmi prostý účel a tím je ukládání snímaných obrázků. Ukládat je můžete buď k sobě na disk nebo rovnou na ftp server. Z něj pak můžete daný obrázek zobrazit například na svých internetových stránkách a snadno můžete být neustále online a kdokoliv se může na vás v pravidelných intervalech dívat. Snímat pochopitelně nemusíte pouze sebe a způsob využití je tak jenom na vás. Aplikace poskytuje všechna potřebná nastavení a s jejím ovládáním si poradí každý uživatel. Vyzkoušejte ji.

<p>booruWebCam - umožňuje ukládat obrázky na ftp server</p>

booruWebCam – umožňuje ukládat obrázky na ftp server

booruWebCam – umožňuje ukládat obrázky na ftp server

AMCap

Nestačí-li vám statické obrázky, můžete využít webkameru také k nahrávání videa. Jednou z nejlepších aplikací v tomto ohledu je AMCap. Je jednoduchá a přitom nabízí vše potřebné, co můžete k nahrávání potřebovat. Nabízí širokou škálu nastavení, díky kterým si lze přesně upravit formát videa dle svého přání. Spolu s videem je možné zaznamenávat také zvukovou stopu či pouze statické obrázky. Na rozdíl od ostatních uvedených aplikací, které jsou zdarma, je AMCap bohužel placeným programem. Aplikaci je možné použít například k nahrávání vzkazů pro své přátele, ale i návodů, rad či prostě zaznamenání neobyčejných příležitostí, které za to zkrátka stojí. Klasickou videokameru určitě nenahradí, přesto může být její dočasnou a omezenou alternativou.

<p>AMCap - nahrajte si webkamerou video</p>

AMCap – nahrajte si webkamerou video

AMCap – nahrajte si webkamerou video
 

CamSpace

Zapomeňte na myš a klávesnici a zkuste ovládání svého počítače jen za pomoci webkamery. Ze snímaného obrazu dokáže aplikace s názvem CamSpace vykouzlit divy. Díky této aplikaci můžete mít zážitek, na který se jen tak nezapomíná. Čím je tedy aplikace tak originální a zajímavá? Dokáže v obraze detekovat určitý předmět a pak dále sledovat jeho pohyb. Do ruky si tedy můžete vzít kterýkoliv barevně výrazný předmět ze svého okolí, říci aplikaci, aby jej sledovala, a pak už můžete snadno ovládat pohybem tohoto předmětu cokoliv na obrazovce. Zní vám taková představa nereálně? Tak ji vyzkoušejte. K čemu se ale taková zvláštnost dá použít? K brouzdání po internetu to nebude to pravé. Je však ideální k hraní některých her. Velmi se můžete vyřádit například na závodních hrách nebo i takových, které umožňují hru více hráčů. Chcete-li se „vyblbnout“, mohu vám CamSpace doporučit. Jste-li hravá duše, jistě vás nadchne a potěší. Více se o této aplikaci můžete dočíst v našem dříve vydaném článku.

<p>CamSpace - šikorý výběr her k vyzkoušení</p>

CamSpace – šikorý výběr her k vyzkoušení

CamSpace – šikorý výběr her k vyzkoušení

Move Action

Jednoduchá aplikace Move Action umožňuje využít webkameru také jako detektor pohybu. Aplikace neustále snímá obraz a porovnává jej s předchozím snímkem. Pokud dojde k pohybu, může aplikace vykonat nějakou akci. Těch je na výběr poměrně mnoho. Příkladem může být uzamčení počítače, uložení aktuálního snímku nebo třeba přehrání zvukového souboru. Lehce tak můžete uzamknout počítač, pokud k němu přijde jiná osoba, nebo nasměrovat webkameru jinam a vždy můžete být například upozorněni na příchod rodičů z práce, ještě než dojdou ke dveřím. Možností využití je mnoho, je jen na vaší fantazii jak aplikaci použijete. Dojem trochu kazí fakt, že je nutné všechny úpravy provádět v konfiguračním souboru. Naopak potěší, že se nemusí aplikace instalovat, a že z celého záběru webkamery lze omezit sledovanou oblast jasným výřezem.

<p>Move Action - odhalte, kdo vám přišel k počítači během vaší nepřítomnosti</p>

Move Action – odhalte, kdo vám přišel k počítači během vaší nepřítomnosti

Move Action – odhalte, kdo přišel k počítači během vaší nepřítomnosti

Další možnosti

Uvedené aplikace nejsou jediné, které můžete pro dané účely použít. Lze najít i další originální, více či méně povedené, aplikace. V poslední době se rozmáhá rovněž rozpoznávání obličeje a následné přihlášení uživatele pomocí webkamery a hledají se i další způsoby využití. K čemu využíváte webkameru nejčastěji vy? Jaké další možné směry inovace vidíte? Podělte se s námi o své názory pod článkem.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty