Hlavní navigace

Opera Next 15: Blink dorazil i na desktop!

Po mnoha měsících čekání konečně přišla. Norská Opera poskytla světu první testovací verzi svého prohlížeče, nově založeného na projektu Chromium. Benefitem by měla být lepší kompatibilita či nové uživatelské rozhraní. Jak vypadá aktuální realita?
Martin Tábor 29. 5. 2013

Sdílet

Opera již před delší dobou oznámila záměr, kompletně vyměnit základy svého stejnojmenného prohlížeče a celé uživatelské rozhraní, vytvořené norskou společností, postavit na vykreslovacím jádře a dalších základních komponentách z projektu Chromium. Nejedná se tedy pouze o jádro WebKit (potažmo nový Blink), ale skutečně i mnoho dalších částí, které Chromium obsahuje. Zmínit tak lze např. JavaScriptový engine V8. Jedná se tak rozhodně o jednu z nějvětších softwarových událostí poslední doby.

Opera Next 15 – Rychlý přístup

Opera Next 15 je založena na Chromium 28 a opravdu přináší pozměněné GUI, v němž mnoho nových prvků uživatelé prohlížeče Google Chrome asi snadno poznají. Zcela předěláno je např. „Nastavení“, které vývojáři téměř zcela převzali a odehrává se tak plně ve „webovém“ rozhraní. Trochu zklamáním může být pro někoho chování karet s otevřenými stránami, protože byla odebrána, pro Opera donedávna typická, možnost skládání panelů do skupin. Kontextové menu po kliknutí pravým tlačítkem není oproti tomu opět nepodobno Chromu, avšak na druhou stranu (snad zatím) chybí možnost přetažení karty do jiného okna. V tom jsou dnes již různě zdatní konkurenti Chrome, Firefox, ale i Internet Explorer.

Opera Next 15.0 – O prohlížeči Opera

Na hlavní stránce přibyly dvě tlačítka s názvem „Úschovna“ a „Zajímavosti“. První z nich směřuje na stránku, kde jsou k dispozici náhledy různých stránek, které uživatel předem „odložil“ pro pozdější prostudování. To lze provést několika způsoby, avšak nejjednodušší je zřejmě kliknutí na ikonu srdíčka přímo v adresním řádku. V něm se rovněž nachází ikona pro připnutí stránky na Rychlý přístup. Druhá položka – „Zajímavosti“ – je již známa z mobilní aplikace Opera 14 a jedná se zdroj novinek z nejrůznějších zpravodajských kanálů. Ty jdou  navíc filtrovat podle tématu, avšak v podrobnějším nastavení i podle lokality.

Opera Next 15 – „Vymazat údaje o prohlížení“

Nová Opera je tedy možná poměrně kontroverzním počinem, avšak Norové se domnívají, že výměna vlastního minoritního renderovacího jádra Presto je pro nepříliš rozšířený prohlížeč asi jediným řešením, které může Operu, tradičně nejoblíbenější na mobilních zařízeních, nejen v tomto odvětví udržet. Vývojářům z Opery tak odpadne skutečně mnoho práce s multiplatformitou, kompatibilitou stránek atd. V konečném důsledku se nabízí několik možností dalšího vývoje. Buď jde o tzv. „poslední záchvěv“ a předzvěst konce skandinávského prohlížeče nebo naopak o začátek zcela nové éry, která může být velmi úspěšná.

Opera Next 15 – „Zajímavosti“

Vše záleží na marketingu a na schopnosti vývojářů, přilákat uživatele na zajímavé funkce. V tomto ohledu jde však Opera spíše ve směru „odlehčování“, přičemž kdysi „mohutný“ prohlížeč, pověstný množstvím funkcí a určený pro určitý segment uživatlů, se dnes zařadil po bok konkurence a v podstatě nepředstavuje alternativu. Jak chce tedy společnost Opera bojovat na jednom poli s mnohem větší, silnější i známější konkurencí, je velkou otázkou.

Zdroj: opera.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty