Hlavní navigace

Ochutnejte nové Ubuntu 15.04 s mnoha příchutěmi

Je konec dubna, a tak přišlo opět na řadu nové vydání známé linuxové distribuce. Jako obvykle je Ubuntu v mnoha barvách různých typů GUI, avšak sami vývojáři Canonicalu trochu stagnují.
Martin Tábor 28. 4. 2015

Sdílet

Ubuntu je jednou z nejznámějších linuxových distribucí, která se proslavila hlavně díky své původní strategii – tedy cílit i na běžné počítačové uživatele, jejichž hlavním životním  koníčkem nemusí být zrovna PC technologie. Od prvního vydání 4.10 však uteklo přes deset let a software i hardware je zcela jinde. Hodně jiných linuxových distribucí v uživatelské přívětivosti a „barevnosti“ GUI nijak nezaostává a Canonical, který má Ubuntu na svědomí, si hledá různé další cesty, např. i do světa mobilních technologií.

Instalace Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

Ubuntu má však přeci jen jednu velkou výhodu, a tou je široká uživatelská základna, potažmo skvělá dokumentace psaná tzv. user-friendly metodou. Připočteme-li k tomu fakt, že existuje mnoho oficiálních derivátů, díky nimž si může každý vybrat své uživatelské prostředí dle vlastního vkusu a přitom provozuje stále tentýž operační systém, pro nějž se hodí stejné rady na fórech a nápověda, je Ubuntu stále jednou z nejlepších voleb, jak se se světem GNU/Linuxu sblížit.

Vivid Vervet

Co se týče jednotlivých verzí, Ubuntu vychází každého půl roku. Jiná je pak otázka v oblasti délky podpory, která (u hlavní varianty) činý tentokrát jen devět měsíců. Na „běžných“ pracovních stanicích se tak vyplatí setrvat u LTS varianty s podporou pět let – vychází po dvou letech a měla by nabídnout i větší stabilitu. Po aktuálním Ubuntu 14.04 LTS tak přijde 16.04 LTS. Na druhou stranu ani u aktuální vydání 15.04 není vidět patříčná míra progresivity, kterou by si „běžná“ verze zasloužila, a Ubuntu postupuje vpřed snad jen po špičkách.

Ubuntu 15.04 s prostředím Unity

V hlavní variantě, která běží na rozhraní Unity od Canonicalu, snad přibyla jen možnost stálého zobrazení menu i bez najetí myši na horní panel či záhlaví okna. V alpha buildech se navíc aplikační nabídka defaultně přestěhovala právě do záhlavní oken, avšak ve finálním vydání je tam, kde jindy – tedy na horním panelu (v nastavení lze stále změnit). Upřímně řečeno, prostředí Unity se snaží hodně kopírovat OS X od Applu a umístění menu jinam by byl nekonzistentní krok. S technických „novinek“ můžeme zmínit linuxové jádro ve verzi 3.19, které nabízí třeba podporu architektur Braswell, Broadwell a Skylake od Intelu a zlepšila se i podpora pro rozhraní Thunderbolt firmy Apple. O zavádění Ubuntu se nově stará systemd.

Kubuntu

Zajímavější situace je možná v oblasti jednotlivých derivátů, jejichž autoři šli leckdy mnohem dál než Canonical. Kubuntu přichází s novým prostředím KDE Plasma 5.2. I když GUI zachovává původní koncepci KDE, nezůstal prakticky kámen, s nímž by vývojáři alespoň nepohli. Příjemným doplňkem je i aplikace Muon jako Kubuntu alternativa Centra software od Canonicalu. Právě s ním pak sdílí i recenze aplikací apod.

Kubuntu 15.04

Ubuntu MATE

… je nový člen rodiny oficiálních derivátů. Staví na MATE 1.8 a zajímavostí je i port na Raspberry Pi 2 (ARMv7) či architekturu PowerPC (starší počítače od Applu).

Ubuntu MATE 15.04

Ubuntu GNOME

Již zaběhlý oficiální derivát, který vyšel vstříc příznivcům GNOME 3 Shell. Ubuntu od začátku stavělo na prostředí Gnome, avšak po zemětřesení v uživatelském rozhraní nasadil Canonical raději vlastní prostředí Unity (z GNOME 3 využívá Ubuntu jen některé součásti).

Ubuntu GNOME 15.04

Nejnovější Ubuntu GNOME však běží na „ne zcela nejnovějším“ GNOME 3.14 a nenabídne tak např. užitečné notifikační centrum či opravy některých GUI bugů.

Xubuntu

Xubuntu dostalo novou verzi Xfce 4.12 přibližně po třech letech, takže jeho příznivci asi mohou oslavovat. I když patří Xubuntu k těm „lehčím“ derivátům, co se hardwarových nároků týče, poslední verze Xfce umí např. připínat okna k okrajům nebo zobrazovat jejich náhledy při procházení klávesovou zkratkou Alt+Tab.

Xubuntu 15.04

Lubuntu

Naprostý vítěz ve skromnosti vůči RAM a výkonu počítače. Prostředí LXDE je vyvíjeno jako řešení pro starší hardware, avšak Lubuntu 15.04 toho příliš nepřináší. Důvodem je plánovaný přechod na vznikající prostředí LXQt jako alternativu stařičkého LXDE. Uživatelé se snad dočkají na podzim.

Lubuntu 15.04

Ubuntu Studio

Varianta speciálně určená pro tvorbu multimediálního obsahu povýšila zabudované aplikace na novější verze. Jinak aktuální vydání razí rovněž konzervativní přístup.

Ubuntu Studio 15.04

Zhodnocení

Vydání nových verzí Ubuntu již zdaleka není tak velkou událostí jako kdysi. V Canonicalu se sice snaží držet tradičných půlročních cyklů, avšak potřebné změny již nastaly právě u délky podpory. Používání stabilnějších LTS verzí se tak jeví stále více jako ta nejlepší cesta.

U „malých“ vydání pak hodně záleží na konkrétní verzi – jelikož vycházejí zcela pravidelně, je otázkou, které komponenty jsou zrovna k dispozici v nových variantách atd. I když většina derivátů nepřinesla téměř „nic“, Kubuntu díky revoluční Plasmě 5.2 např. ani nepodporuje upgrade z předešlé verze. Celkově však Ubuntu 15.04 nejspíše zapadne prachem historie.

Zdroj: ubuntu.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty