Hlavní navigace

NSA se pokoušela hackovat nejznámější antiviry

Edward Snowden opět promluvil a známé je tak další odvětví zájmu americké bezpečnostní agentury NSA. Ta se svého času zaměřovala na nejznámější antivirové programy, jejichž prostřednictvím chtěla napadat operační systémy.
Martin Tábor 30. 6. 2015

Sdílet

Možná to zní paradoxně, ale NSA se snažila využít globálně nejznámější antiviry jako trojské koně. Tvrdí to alespoň Edward Snowden, kterého v Národní bezpečnostní agentuře určitě nemají příliš v lásce. Oproti dříve zveřejněnému získávání informací od největších internetových společností jako Facebook, Google či Microsoft však v případě antivirů zvolili v NSA metodu reverzního inženýrství, kdy se sami v agentuře snažili zjistit, jak ten či onen antivirus funguje a najít jeho slabinu. S antivirovými společnostmi tedy NSA nejspíš přímo nespolupracovala.

Sídlo NSA ve Fort Meade – ilustrační obrázek

Antivirový program má již z principu svého fungování v poměrně velká práva v rámci operačního systému, takže jeho hacknutí by teoreticky umožnilo nepozorovaně ovládnout celý počítač či server. V hledáčku se objevily produkty Kaspersky, ale třeba i AVG, Avast, ESET NOD32, Spy Emergency a desítky dalších. Projekt Camberdada z roku 2010 zase sledoval e-mailovou komunikaci mezi antivirovými společnostmi a zachytával informace o bezpečnostních dírách, které tak mohla NSA zneužít dříve, než daný problém vyřešila aktualizovaná virová databáze. Jak jsou na tom antiviry dnes, je tedy samozřejmě otázkou.

Zdroj: techcrunch.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty