Hlavní navigace

Nový Photo Commander 12: mnoho novinek pro lepší organizaci fotografií

Ashampoo uvádí novou verzi oblíbeného správce fotografií. Přináší podporu moderních formátů, snadné sdílení fotek, nové efekty a spoustu vylepšení, která vám pomohou při práci s fotkami.
Roman Polášek 24. 8. 2014

Sdílet

Již několik let patří Photo Commander od známého výrobce Ashampoo k předním aplikacím, které se zaměřují na správu a úpravu fotografií. Po povedené loňské verzi 11 přichází po roce nová verze s číslem 12. O tom, že aplikace zvládá organizaci fotek a jejich úpravu na výbornou, jsme se přesvědčili už v dřívějších verzích. Proto se nyní podívejme na nejvýznamnější nové funkce a vylepšení, které byly uvedeny právě ve verzi 12.

<p>Po prvním spuštění vás uvítá nápověda vysvětlující ovládání programu</p>

Po prvním spuštění vás uvítá nápověda vysvětlující ovládání programu

Po prvním spuštění vás uvítá nápověda vysvětlující ovládání programu

Podpora nových formátů

Ačkoliv je většina obrázků a fotek uložena v nejpoužívanějších formátech, se kterými si poradí každá aplikace, náročnější uživatelé chtějí spravovat i méně známé formáty. Proto Ashampoo přichází s jejich podporou.

Novinkou ve verzi 12 je podpora obrazového formátu PSD, který je výchozím formátem Adobe Photoshopu. Obrázky v tomto formátu lze nejen číst, ale i ukládat. Plně podporován je rovněž WEBP formát. Vylepšena byla také podpora RAW formátů z digitálních fotoaparátů. Zapomenuto nebylo ani na MPO a JPS 3D formáty, které slouží pro ukládání 3D fotografií, se kterými je možné se stále častěji setkat.

<p>Nově můžete otevírat i ukládat soubory ve formátu PSD</p>

Nově můžete otevírat i ukládat soubory ve formátu PSD

Nově můžete otevírat i ukládat soubory ve formátu PSD

Nový efekt na jedno kliknutí

Při úpravě obrázků můžete nově využít Color Accent efekt. Po výběru barvy na obrázku dokáže tento efekt proměnit zbylé barvy fotky v černobílé odstíny. Při výběru správné tolerance se vám tímto efektem podaří docílit oblíbeného efektu, kdy bude celá fotografie černobílá kromě jediného barevného objektu.

<p>S novým nástrojem snadno vytvoříte efekt černobílé fotografie se zachováním jedné barvy</p>

S novým nástrojem snadno vytvoříte efekt černobílé fotografie se zachováním jedné barvy

S novým nástrojem snadno vytvoříte efekt černobílé fotografie se zachováním jedné barvy

Možnosti sdílení

Pokud chcete fotografie dále šířit, můžete využít několik nových možností. Jednou z novinek je podpora možnosti odeslání obrázků emailem a to bez nainstalovaného emailového klienta. Tuto funkci lze využít prostřednictvím webových klientů. V současné době je podporováno odesílání pomocí Gmailu, Yahoo Mailu a služby Mail.ru. Nebudete se muset složitě starat o nahrávání fotografií přes webové rozhraní. Aplikace nově vše zařídí za vás přímo z jejího rozhraní.

<p>Nově je možné přímo z aplikace posílat fotky emailem přes webové rozhraní</p>

Nově je možné přímo z aplikace posílat fotky emailem přes webové rozhraní

Nově je možné přímo z aplikace posílat fotky emailem přes webové rozhraní

Další z novinek je možnost zkopírování či přesunu fotek do cloudových úložišť. Již nemusíte hledat jejich složky v počítači. Aplikace je dokáže najít sama a vy si jen můžete vybrat, na které úložiště se mají soubory nahrát. Podporován je Dropbox, Google Drive i OneDrive od Microsoftu.

<p>Obrázky můžete snadno přesouvat či kopírovat na cloudová úložiště</p>

Obrázky můžete snadno přesouvat či kopírovat na cloudová úložiště

Obrázky můžete snadno přesouvat či kopírovat na cloudová úložiště

Jestliže budete chtít z fotek vytvořit prezentaci nebo koláž, pak objevíte zcela přepracovaného průvodce, který vám s těmito činnostmi pomůže. Je rozdělen do několika kroků, jejichž pomocí se od výběru fotografií rychle dostanete až k výsledku.

<p>Jednou z novinek je přepracovaný průvodce pro tvorbu prezentace nebo koláže</p>

Jednou z novinek je přepracovaný průvodce pro tvorbu prezentace nebo koláže

Jednou z novinek je přepracovaný průvodce pro tvorbu prezentace nebo koláže

Vylepšení stávajících funkcí

Při správě fotek vás jistě potěší nové režimy zobrazení náhledů fotografií, stejně jako podpora hardwarové akcelerace, díky které byly mnohé funkce aplikace značně urychleny.

Při úpravě obrázků se můžete nyní lépe pohybovat pomocí zmenšeného náhledu a potěší i optimalizovaná záloha fotografií před jejich úpravou. Díky tomu budete mít možnost vrátit se k původní fotografii či snadněji porovnat provedené změny. Zároveň autoři zapracovali na tom, aby aplikace zabírala méně místa na disku.

<p>Ukázka úpravy barev na fotografii</p>

Ukázka úpravy barev na fotografii

Ukázka úpravy barev na fotografii

Vylepšení se dočkal i tilt-shift efekt a přesná aplikace efektů pomocí pera, které byly uvedeny v minulé verzi Photo Commanderu. Lepších výsledků rovněž nově dosahuje převod 3D fotografií do 2D, či nástroj pro optimalizaci fotek jedním kliknutím a odstranění nechtěných vad na obrázcích.

Přidány byly také nové tiskové styly pro pasové fotografie a také nové objekty, které můžete vkládat do obrázků.

<p>Vylepšeny byly také možnosti vložení vektorových objektů do obrázků</p>

Vylepšeny byly také možnosti vložení vektorových objektů do obrázků

Vylepšeny byly také možnosti vložení vektorových objektů do obrázků

Spíše vylepšení, než revoluční změna

Jak lze z výpisu novinek vidět, nová verze nepřináší přelomové funkce, ale spíše jen další drobná vylepšení, která se mohou hodit při správně fotek. Bohužel jsem se při práci s programem setkal také s několika chybami programu, například v podobě ne zcela korektně chovajícího se rozhraní. Lze ovšem předpokládat, že tyto drobnosti budou brzy opraveny.

Pracujete-li často s fotkami, může Ashampoo Photo Commander posloužit jako velmi dobrý pomocník. Má však velmi početnou konkurenci, se kterou může bojovat především nižší cenou.

Koupit Ashampoo Photo Commander 12 na SW.CZ

Pokud se vám nové funkce Photo Commanderu 12 líbí, můžete si jej zakoupit s aktuálně nabízenou 15% slevou na partnerském webu sw.cz. Vlastníte-li starší verzi s označením 11, pak můžete využít upgradu za zvýhodněnou cenu.

I bez koupě si však můžete aplikaci vyzkoušet. Nabízena je zkušební verze na 10 dní, kterou si můžete bezplatnou registrací prodloužit o dalších 30 dní, což už je dostatečně dlouhá doba k podrobnému vyzkoušení všech možností aplikace.

Autor článku