Hlavní navigace

Nový formát FLIF: open-source revoluce v obrázcích

Dnes začíná vizuální obsah na internetu pomalu přebírat dominantní roli na úkor textu. Na druhou stranu má většina nejrozšířenějších obrázkových formátů kořeny v daleké historii, takže nejsou posledním výkřikem technologií. FLIF je možná revoluce.
Martin Tábor 25. 10. 2015

Sdílet

Nový obrázkový formát FLIF je jako zjevení. Pochází prakticky od dvou univerzitních profesorů – Jona Sneyerse a Pietera Wuilleho – a již podle aktuálních specifikací by měl předčit vlastně všechny dnes běžné používané konkurenty. To i přesto, že je zatím v rané vývojové fázi. Vezmeme to popořadě – když se trochu zamyslíte, jaké formáty obrázků jsou dnes nejčastější, okamžitě se vám dostane na mysl ztrátový JPEG pro fotografie, dále průhledný PNG pro jednoduchou počítačovou grafiku a pouze 256barevný GIF pro pohyblivé obrázky. Tím výčet bitmapových formátů zdaleka nekončí, ale daná trojice je rozhodně nejvíce zastoupena. A teď FLIF: je bezestrátový a přitom má nejúčinnější kompresi (i vůči WebP od Googlu). Je vhodný prakticky pro jakoukoliv grafiku (nejde o to, zda ukládáte fotografii nebo ikonu aplikace).

Načítání obrázku PNG versus FLIF

Je animovaný. Je průhledný (RGBa). Nabízí progresivní dekódování, takže se při načítání webu jen zaostřuje, avšak vidět je celý obrázek. Nabízí responzivitu – např. pro malou obrazovku mobilu se stáhnou jen data, která jsou zapotřebí pro vykreslení menšího škálovaného rozměru. FLIF je tedy prakticky univerzální rastrový formát! V plánu je další vylepšování jako podpora pro EXIF, CMYK apod. Autoři jej navíc uvolnili jako open-source pod licencí GNU GPL 3, což však může vést k mnoha nekompatibilním forkům. I když zní vše růžově, je bohužel velká otázka, zda FLIF (s jakýmkoli názvem) adoptují velké firmy, a tak se dočkáme podpory ve webových prohlížečích, mobilech, fotoaparátech atd. Zvláště v případě browserů víme o kompatibilitě různých formátů své.

Zdroj: flif.info

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty