Hlavní navigace

Nový Firefox 4.0 už je na světě

<p>&#160;</p>
Po Internet Exploreru 9 přichází v krátké době další očekávaný internetový prohlížeč. Na Firefoxu 4 odvedla společnost Mozilla spoustu práce a doufá, že se jí novinky náležitě zúročí.
David Sillmen 21. 3. 2011

Sdílet

Vývoj Firefoxu 4 trval přes rok a už to vypadalo, že se nestihne ani březnový termín. Nakonec se to povedlo a zájemci tak mohou stahovat novou verzi, která je odpovědí jak na Internet Explorer 9, tak neustále se vyvíjející Google Chrome. Právě ten momentálně představuje největší ohrožení pozice Firefoxu. Narozdíl od Internet Exploreru totiž jeho podíl rapidně roste, zatímco Firefox stagnuje.

Firefox 4 se pyšní především modernějším a vzdušnějším uživatelským rozhraním. Některé ovládací prvky byly přerovnány tak, aby bylo ovládání co možná nejkompaktnější. Novými funkcionalitami disponuje například lišta záložek, kterou doplňují záložky aplikací, jako je například Facebook či Webmail. Addon-manager se nyní zobrazuje jako webová stránka a můžete v něm stále spravovat plug-iny, přídavky atd.

Firefox 4 podporuje také nové webové standardy typu HTML5 či hardwarové zrychlení, jehož využití ale silně závisí jak na dané webové stránce, tak na grafickém ovladači.

Autor článku