Hlavní navigace

Nové VLC pro Windows 8.1 je konečně stabilnější

<p>&#160;</p>
Kdysi velmi schopný a oblíbený multimediální přehrávač VLC si spolu s příchodem Windows 8.x ukousl poměrně velké sousto. Tím soustem není nic jiného než snaha o vytvoření alternativy pro Windows Store. Jak se vývojářům práce daří?
Martin Tábor 8. 10. 2014

Sdílet

S příchodem Windows 8 se pro vývojáře otevřela jednak velká příležitost, ale zároveň i velká výzva. Převést totiž stávající aplikace do podoby vhodné pro Windows Store, je totiž úkol velice nesnadný a jakékoukoli desktopovou aplikaci je vlastně nutno napsat zcela znovu. To platí dvojnásob, má-li být výsledný dotykový produkt kompatibilní i s Windows RT a architekturou ARM. Před mnoha vývojářskými tými se tak rozprostřela otázka, zda se o to vůbec pokoušet a zatím nepříliš rozšířenou platformu od Microsoftu s nejistými vyhlídkami raději nepominout. V případě VLC rozhodla veřejná finanční sbírka, v níž se podařilo získat stanovenou částku na vytvoření portu oblíbeného přehrávače s očividně dostatečným počtem uživatelů a fanoušků. Za nějaký čas se tak objevila první verze VLC pro Windows 8, avšak oproti své starší kolegyni z desktopu neměla s VLC vlastně příliš mnoho společného.

Nové VLC pro Windows 8.1

Přehrávač disponoval jen základními funkcemi a zároveň vykazoval poměrně velkou nestabilitu. Částečně byl „na vině“ jistě i vývojový tým, ale hodně nedostatků lze přičíst i omezeným možnostem původní redmondské platformy. Právě vydaná verze 0.1.0 je první, která ztratila přídomek beta, a zároveň je již kompatibilní pouze s nejnovějšími Windows 8.1. To vývojářům umožnilo přechod k modernějším komponentám a otevřelo cestu k Windows RT, jejichž podpora je stále v plánu. Značná část kódu pro verzi 0.1.0 byla vlastně znovu zcela přepsána, avšak zamýšlené vyšší stability bylo dosaženo jen částečně. I přes zcela nové uživatelské rozhraní (kterému asi není co vytknout) trpí bohužel VLC stále řadou chyb a stržení nálepky beta je tak zřejmě předčasné. Každopádně – důležité je, že vývoj je stále v plném proudu a VLC představuje na Windows Store jednu z mála skutečně významných multimediálních aplikací.

Zdroj: techcrunch.com

Autor článku