Hlavní navigace

Nové Ubuntu 19.04 na kernelu 5.0 zrychluje

Barvou letošního jara bude opět fialová, tedy alespoň pro uživatele známé linuxové distribuce. Ubuntu zatím zůstalo věrné svému barevnému tématu, nicméně v jiných oblastech se přeci jen událo pár zajímavých změn.
Martin Tábor 24. 4. 2019

Sdílet

Jak známo, nové Ubuntu vychází v půlročních intervalech a číslo verze se tak skládá z roku a měsíce, v němž k vydání došlo. Letos první a zcela aktuální verze je Ubuntu 19.04 s přezdívkou Disco Dingo a v říjnu snad bude následovat Ubuntu 19.10. Vývojový plán ještě rozlišuje tzv. LTS verze s prodlouženou podporou, které by měly obsahovat jen odladěné funkce a těší se mnoha letům oficiální podpory a aktualizací. Většina novinek se ale objevuje právě v „běžných“ verzích, kde mohou být na menším počtu uživatelů případně vychytány mouchy.

Ubuntu 19.04 „Disco Dingo“

Mnoho novinek se dostalo již do předešlého Ubuntu 18.10, které následovalo právě po verzi 18.04 LTS, nicméně aktuální verze se dočkala např. jádra Linux 5.0 nebo Gnome Gnome 3.32. Kromě toho, že uživatelské rozhraní by mělo poskytnout rychlejší odezvu, Ubuntu nově obstojí u displejů s HiDPI (Retina) rozlišením. Zde škálování GUI zatím pokulhávalo. Jak pod grafickým serverem X.org, tak Wayland můžete měnit velikost po krocích 25 procent s čímž souvisí i nový HiDPI/retina-friendly konzolový font.

Ubuntu 19.04 „Disco Dingo“ – obrazovka s aplikacemi

Několika změnami a novými položkami disponují i „ovládací panely“, které jsou pro uživatelsky přívětivou distribuci Ubuntu stěžejní komponentou – jmenovitě jde o nastavení touchpadu a zvuku. Na vavřínech neusnuli ani grafici, kteří přispěli několika novými ikonkami, opět drobně pozměnili vzhled oken či indikaci vybrané položky (viz první screenshot) – rozhraní je tak zase o něco lépe přizpůsobeno dotykovému ovládání.

Ubuntu 19.04 „Disco Dingo“ – souborový manažer Files 3.31.90

Zcela obligátní jsou už aktualizace balíčků aplikací na jejich poslední verze – LibreOffice 6.2.2, Firefox 66 atd. Ubuntu však nevyšlo samo, ale opět spolu s jeho s dalšími odnožemi a forky. Z těch oficiálních jde o Kubuntu s rozhraním KDE, nové Ubuntu Budgie, Ubuntu MATE, Xubuntu nebo odlehčené a svižné Lubuntu. I tyto edice s menším počtem uživatelů se snaží držet krok s moderními trendy. Pro multimediální tvůrce je zde pak speciálně vybavené Ubuntu Studio.

Zdroj: ubuntu.com

Autor článku