Hlavní navigace

Nové screenshoty Spartanu: kde bude adresní řádek?

V posledních dnech se objevily dohady, zda prohlížeč Spartan zachová současné umístění adresního řádku nebo přijde s vlastním řešením. Jak to zatím vypadá, u Spartanu bude mít hlavní slovo jednotnost prostředí.
Martin Tábor 27. 3. 2015

Sdílet

Spartan je jednou z nejočekávanějších novinek Windows 10 a zvědavost stoupá spolu s tím, jak Microsoft odkládá jeho integraci do veřejně dostupných ukázkových sestavení. I tak se čas od času na internetu objeví více či méně věrohodný nový screenshot, což pochopitelně přispívá k řadě spekulací. Jednou z posledních je tak otázka, zda se Microsoft bude držet zavedeného rozložení prvků v GUI nebo adresní řádek přesune zcela jinam.

Podoba Spartanu napříč zařízeními

Současný Internet Explorer 11 je dozajista také multiplatformní a funguje prakticky na všech operačních systémech Microsoftu. Druhou stranou mince je fakt, že IE11 disponuje dvěma zcela odlišnými rozhraními, z nichž jedno je určeno pro běžný desktop a druhé pro přenosná zařízení. Microsoft tak svého času hlásal, že právě IE11 je první prohlížeč na světě optimalizovaný pro dotykové ovládání. Právě dotyková verze IE má však adresní řádek a ovládání panelů umístěno ve spodní části, což se týká jak verze pro Windows RT, tak i Windows Phone. Palec ruky tak může na příslušné ovládací prvky lépe dosáhnout.

Spartan s adresním řádkem nahoře

Spartan a vlastně celý ekosystém Windows 10 jde však na „multiplatformitu“ už trochu jinak. Novým cílem je nabídnout vlastně co nejvíce jednotné prostředí, a to od samotného vývoje aplikací až po uživatelskou zkušenost a vzhled GUI. Zatím to tedy vypadá tak, že snaha o stejnorodý vzhled převáží argumenty o ergonomii ovládání dotykem na velkých úhlopříčkách a adresní řádek mobilního Spartanu se přesune do záhlaví. Pravdou je, že Microsoft by tímto krokem jen sklouzl do mainstreamu konkurenčních OS, které umisťují stěžejní ovládací prvky do horní části obrazovky. Uživatelé s menší rukou tak mají svět o něco složitější a zároveň jde o UX trend, který je v rozporu se stále rostoucími úhlopříčkami smartphonů.

Zdroj: softpedia.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty