Hlavní navigace

Nová Opera sklízí také kritiku

Několik dní po vydání nové Opery 10.5 se ozývají hlasy, které tento softwarový počin společnosti Opera Software kritizují. Největší kritiku sklidila nová Opera na poli s bezpečností dat - obsahuje totiž chyby.
David Procházka 10. 3. 2010

Sdílet

Každému, kdo se někdy zabýval vývojem aplikací musí být jasné, že žádný software není bezchybný. Na Operu 10.5 ve verzi pro Windows se však začaly snášet negativní ohlasy ze strany uživatelů a také ze strany bezpečnostních specialistů. Po prvotní euforii z rychlosti prohlížeče, která je skutečně unikátní, dochází k vystřízlivění a dokonce někteří zarytí uživatelé Opery přecházejí zpět na verzi 10.1. Důvody obyčejných uživatelů jsou různé. Někteří lidé mají problémy se stabilitou, jiným dle diskusních fór vadí nový vzhled a jsou i takoví, kterým korektně nefunguje služba Opera Link, což zapříčiní zatuhnutí prohlížeče.

 

Ze strany bezpečnostních expertů se ale ozývají konkrétnější připomínky. Většina výtek se dotýká prohlížeče Opera pro Windows. Dánská bezpečnostní organizace Secunia nalezla v nové verzi Opery kritickou chybu, která dovolí útočníkům spouštět na vašem počítači škodlivý kód. Touto chybou není postižena jen nejnovější verze, ale všechny verze s pořadovým číslem 10. Opera Software nejprve uvedla, že tato chyba není bezpečnostní hrozbou, neboť útočník může sice shodit prohlížeč, ale nezíská kontrolu nad napadeným počítačem. Po dalším šetření ale přiznala, že škodlivý kód lze na uživatelském PC skutečně spouštět. Dle vyjádření tvůrců aplikace dojde v dohledné době k vydání záplaty, která tuto vadu prohlížeče odstraní.

Zdroj: Computerworld

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty