Hlavní navigace

Nová Opera 23 a vývojové sestavení pro Linux

Vývojáři z Norska opět přispěchali s novým vydáním své "webové" Opery. Novinek je jako obvykle poskrovnu, tedy snad až na jednu milou výjimkou. Po dlouhé době se konečně objevilo alespoň testovací sestavení pro GNU/Linux.
Martin Tábor 28. 7. 2014

Sdílet

Letní Opera 23 je navzdory číslu vydání stále prohlížečem v plenkách. Ztrátu funkcí, způsobenou přechodem na projekt Chromium s Operou 15, se zkrátka stále nepodařilo zcela nahradit. Ostatně, dle slov norské společnosti to ani není cílem, protože z Opery se stal „odlehčený moderní prohlížeč“. Daní za vyšší kompatibilitu (jádro Blink) je tak oproštění browseru o tradičně širokou funkcionalitu a v neposlední řadě zřejmě i značnou část uživatelské základny. Na druhou stranu byl však vývoj vlastního renderovacího jádra u minoritního prohlížeče asi skutečně neudržitelný a spíše než k inspiraci větších hráčů přispíval k větší fragmentaci webu. Co však dosavadní fanoušci Opeře velmi vytýkali, byla také nekompatibilita nové verze s linuxovými systémy.

Opera 23 na Ubuntu 14.04 LTS (x64)

Jak již bylo zmíněno, ani vydání 23 neřeší řadu nedostatků a mnoho novinek nepřidává. Skutečně viditelnou změnou je tak snad pouze upravený adresní řádek, v jehož pravém rohu se vyskytuje nové tlačítko se srdcem. To vyvolá kontextovou nabídku s možností přidat aktuální web do Rychlého přístupu, anebo místních záložek. Úprava uživatelského rozhraní má sloužit k lepší orientaci uživatelů. Dále vývojáři zapracovali na vyšší stabilitě, jež by se měla odrazit např. v činnosti zásuvných modulů. Skvělou zprávou je pro mnoho uživatelů opětovná dostupnost linuxové verze. Kvůli tomu, že společnost Opera měla s přechodem na Chromium skutečně velké starosti, na desktopech minoritní Linux nebyl prioritou. V současnosti je dostupné již vývojové sestavení Opery 24, avšak testované zatím pouze na 64bitovém Ubuntu s Unity či GNOME Shell.

Zdroj: opera.com

Autor článku