Hlavní navigace

Neutrácejte za software! Přehled nejlepších programů zdarma

Pro kvalitní softwarovou výbavu počítače není nutné programy krást, ani je kupovat za vysoké ceny. Stačí se porozhlédnout. Existuje spousta alternativ, které stejně poslouží a navíc jsou zdarma!
Roman Polášek 1. 11. 2008

Sdílet

Toužíte-li mít po softwarové stránce plnohodnotně vybavený počítač, netřeba sahat hluboko do peněženky ani se uchylovat k nelegálnímu softwaru. Pro většinu běžně prováděných činností na pc totiž existují programy, které jsou zcela zdarma a mnohdy jsou silným konkurentem komerčních aplikací.

Fanoušky Linuxu, kteří se možná těšili i na bezplatný operační systém, možná zklamu, ale řeč bude pouze o programech pro operační systém Windows, který používá drtivá většina uživatelů.

Antivirový program

Často opomíjenou, avšak neustále velmi potřebnou, součástí vybavení každého počítače je antivirový program. Mnozí mohou namítat, že se s počítačovým virem již léta nesetkali, avšak člověk nikdy nemůže vědět, kdy se do počítače virus dostane. Rozhodně nedoporučuji podceňovat význam antivirového programu.

Výrobci antivirových programů si situaci dobře uvědomují a nechávají si tak za své produkty dobře platit. Představa zavirovaného počítače je pro mnoho lidí dostatečnou motivací ke koupi příslušného softwaru, a proto jen málo výrobců poskytuje i bezplatnou verzi antivirové ochrany. Nabídka freeware antivirových programů je tedy velmi omezená, přesto i zde lze najít velmi kvalitní produkty.

Špičku mezi bezplatnými antiviry tvoří AVG Anti-Virus Free Edition a avast! Home Edition. Oba programy jsou určeny pro domácí a nekomerční použití. Nabízí vše podstatné, co lze od antiviru očekávat ? kvalitní ochranu před viry, kontrolu příchozích emailů i automatické aktualizace.

AVG Anti-Virus Free Edition a rozhraní programu avast!

Kancelářské aplikace

Není třeba hned utrácet tisíce za balík Office od Microsoftu, když existuje alternativní řešení v podobě aplikace OpenOffice.org. Jedná se o plnohodnotnou náhradu MS Office. Jeho používání se netřeba bát. Je lokalizován do českého jazyka a jeho ovládání je velmi podobné tomu, které nabízí starší verze MS Office.

Součásti OpenOffice.org jsou velmi podobné těm z balíčku od Microsoftu:

  • Writer – textový editor
  • Calc – tabulkový procesor
  • Impress – tvorba prezentací
  • Draw – vektorový kreslicí nástroj
  • Math – tvorba vzorců
  • Base – databázový nástroj

Úvodní nabídka OpenOffice.org

OpenOffice.org je nabízen zcela zdarma. Netřeba se bát občas uváděné nekompatibility s formáty od Microsoftu nebo mírně odlišného ovládání. Před několika týdny vyšla nová verze OpenOffice.org s pořadovým číslem 3, která výrazným způsobem opravuje chyby z dřívějších verzí a velmi se přibližuje funkcím, které nabízí balík od Microsoftu.

Vypalování

Málokdo si dokáže představit vypalování bez Nera a možnosti samotných Windows jsou v oboru vypalování velmi omezené. Čím tedy vypalovat? Mohu doporučit aplikaci CDBurnerXP. Zálohu dat zvládá s přehledem a k tomu nabízí i uživatelské prostředí přeložené do češtiny.

Přehledené a povedené rozhraní aplikace CDBurnerXP

Prohlížení a editace fotografií

Vestavěné prohlížení obrázků v systému Windows zřejmě vyhovuje málokomu a kupovat rovnou aplikace kalibru Zoner Photo Studia pro běžné používání také není třeba. Naštěstí, díky mnoha šikovným vývojářům, vznikla v průběhu posledních let spousta kvalitních prohlížečů obrázků, za které není třeba platit. Mezi ně můžeme zařadit aplikace IrfanView, XnView, FastStone Image Viewer nebo kvalitního správce fotografií od Googlu s názvem Picasa.

Zleva: IrfanView, XnView, FastStone Image Viewer

Google Picasa a líbivé prostředí programu

Má-li na vašem disku své místo i „zwarezený“ Photoshop, vězte, že i on je nahraditelný bezplatnou alternativou – programem Gimp. Mnohé profesionály zřejmě nenadchne, ale pro domácí použití opravu bohatě stačí. Hlavně je proti předraženému Photoshopu k dispozici úplně zdarma, což je jeho největší zbraní.

Gimp nabízí mírně netradiční rozložení oken

Komprimace

Suverénnímu archivačnímu programu WinRAR (je placený) vyrostla velmi zdatná konkurence v podobě aplikace 7-Zip, která jej i v mnoha ohledech a především kompresním poměru překonává. 7-Zip si sice s vytvořením rar archivu neporadí, ale s jeho rozbalením ano. Zvládá vytvářet archivy ve formátu zip a také 7z. Vyniká vysokou kompresí a také slušnou rychlostí archivace.

Jednoduchý správce souborů v programu 7-Zip

Multimediální přehrávač

Chcete-li si přehrát dvd či jiné video, není třeba ihned kupovat špičkové programy PowerDVD či WinDVD. Dobře poslouží v tomto ohledu i mnohem jednodušší aplikace, jako třeba VLC Media Player, KMPlayer nebo všestranný GOM player. Svoji úlohu splní stejně dobře a přitom nijak neulehčí vaší peněžence. Programy nabízí jednoduché rozhraní a instalaci, která zabere na disku pouze pár desítek megabajtů.

Hlavní okno a okno nastavení přehrávače GOM player

Placení počká

Pirátský software není dobrým řešením a zvláště to platí pro firmy. Než se však člověk rozhodne koupit licenci pro daný software, měl by se porozhlédnout po trhu, zda požadované možnosti nenabízí i jiná aplikace, která je zcela zdarma. Velmi často lze takovou najít a zvyknout si na ni je mnohem menší zlo, než mít o pár tisíc chudší bankovní konto. Nebojte se používat alternativy, mohou nabízet přesně to, co hledáte, a hlavně zdarma.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty