Hlavní navigace

Nejstahovanější softwarové novinky - únor 2011

Nejvýraznější novinkou měsíce února byl první opravný balíček pro Windows 7. Kromě něj se můžete těšit i na další zajímavé programy, které můžou přijít vhod a jsou určeny širokému spektru uživatelů.
Roman Polášek 3. 3. 2011

Sdílet

Měsíc únor přinesl spoustu originálních a kvalitních aplikací na server Stahuj.cz. Řadu programů již znáte z našich recenzí a testů, avšak v tabulce se najdou i programy, které dosud představeny nebyly a rozhodně by neměly ujít vaší pozornosti. Mezi nejúspěšnější programy se tentokrát dostaly aplikace z mnoha různých oborů. V tabulce naleznete programy pro optimalizaci a vyčištění systému, pro zjištění sériových čísel, tvorbu ASCII Artu a také něco pro školáky. Až na výjimku na druhé příčce jsou všechny uvedené aplikace zdarma.

Pořadí Název aplikace Licence Počet stažení
1.  Windows 7 Service Pack 1 Freeware 1895
2.  AVG PC Tuneup Shareware 1478
3.  Textaizer Freeware 871
4.  GE3K TV Freeware 543
5.  Free Large Design Icons Freeware 340
6.  Free Fish Tank Screensaver Freeware 337
7.  SatViewer Freeware 317
8.  ProduKey Freeware 299
9.  True System Security Tweaker Freeware 294
10.  Simple Key Freeware 279
11.  3DCrafter Freeware 239
12.  jP vocabulary Freeware 234
13.  Gold! StartupControl Freeware 215
14.  AnyPic Image Resizer Free Freeware 212
15.  ThinVNC Freeware 195

Poznámka k měření: Výsledky berte prosím s rezervou. Vzhledem k tomu, že byl každý program přidán v jiné fázi měsíce, měl i jiný čas na získání počtu stažení. Pořadí, hlavně v závěru tabulky, je tak jen orientační a nikoliv přesné! Míra počtu stažení také nevyjadřuje skutečnou kvalitu aplikace. Aplikací jsou stovky a není možné srovnání podle průměrného počtu stažení za den. Tento údaj statistika generovat nedokáže.

3. Textaizer

Nejnižší příčka na stupních vítězů patří za únor originálnímu programu, který je určen pro tvorbu ASCII Artu a jiných textových efektů. Jde o zcela originální typ umění, který se týká především počítačů. Využívá se hlavně tam, kde se text přenáší lépe než grafika. Podrobněji jsme jej představili ve speciálním článku. Jeho základem jsou pouhá písmena a speciální znaky. Z nich je pak možné utvářet hned celé obrazy či nápisy. Text v obrázku nedává žádný smysl, avšak při celkovém pohledu vytváří dojem, který lidské oko dokáže vnímat jako smysluplný obraz.

Aplikace kromě klasického ASCII Artu disponuje i dalšími režimy, které jsou podobné a využívají obdobných vizualizačních technik. Mezi ty nejpovedenější patří například mozaika, kresba a převod videa.

<p>Ukázka možností programu s logem stahuj</p>

Ukázka možností programu s logem stahuj

Ukázka možností programu s logem Stahuj.cz

2. AVG PC Tuneup

Druhá příčka patří novince současné produktové řady od AVG s názvem PC Tuneup. Jde o aplikaci, která je určena pro optimalizaci chodu a vyčištění vašeho operačního systému. Sdružuje v sobě velké množství nástrojů, které pokrývají širokou oblast údržby systému. S aplikací můžete například nalézt a opravit chyby v registrech, detekovat a smazat nepotřebné soubory, či monitorovat využití hardwarových prostředků vašeho počítače. To jsou nástroje, které jistě ocení všichni méně zkušení uživatelé. Pro ty zkušenější nabízí program pokročilé nástroje, mezi kterými nalezneme například odstranění duplicitních souborů, změnu programů spouštěných po startu systému, obnovu souborů, optimalizaci internetového připojení nebo trvalé smazání souborů.

Aplikace sdružuje mnoho nástrojů a to je její hlavní výhoda proti konkurenčním produktům. K dispozici je časově omezená verze, díky které si můžete program během dvou dnů vyzkoušet. Více se o tomto produktu dočtete v našem testu.

<p>Skenování systému s AVG PC Tuneup</p>

Skenování systému s AVG PC Tuneup

Skenování systému s AVG PC Tuneup

1. Windows 7 Service Pack 1

Vítěznou novinkou v měsíci únoru se stal podle očekávání první opravný balíček pro Windows 7. Zároveň je určen i pro Windows Server 2008 R2. Je souhrnem všech dosud vydaných oprav. Zvyšuje tak zabezpečení a opravuje všechny dosud nalezené chyby v systému. Nijak jej však neurychluje a těšit se nemůžeme ani na příval nových funkcí. Za zmínku stojí snad jen technologie Remote FX, která je určena pro přístup k virtualizovanému datovému centru. Všem majitelům operačního systému Windows 7 doporučujeme instalaci tohoto balíčku.

<p>Ukázka informací o systém po úspěšné instalaci SP1</p>

Ukázka informací o systém po úspěšné instalaci SP1

Ukázka informací o systému po úspěšné instalaci SP1

Další programy

Spolu s vítěznou trojicí aplikací lze v tabulce nalézt i další zajímavé novinky. Jednou z nich je jP vocabulary, která je určena pro výuku a zkoušení slovíček. Obsahuje připravené slovníky pro angličtinu, němčinu, španělštinu, ale i matematiku. Pokud rádi upravujete nastavení systému a zajímáte se o bezpečnost, pak vás může zaujmout program True System Security Tweaker, ve kterém naleznete více než 470 prvků pro vyšší bezpečnost a optimalizaci systému. Zajímavým programem je také SatViewer, ve kterém můžete vyhledávat místa podle souřadnic a také zkoumat trajektorii satelitů na oběžné dráze. Dalšími doporučovanými programy jsou pak ProduKey a Simple Key. Oba slouží k vyhledávání sériových čísel u nainstalovaných produktů ve vašem počítači.

Podívejte se ale i na další aplikace. Našli jste novinku, která není zmíněna, ale přesto podle vás dosahuje takové kvality, že by neměla ostatním uživatelům uniknout? Podělte se o své zkušenosti v diskuzi pod článkem.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty