Hlavní navigace

Nejstahovanější programy roku 2013 na Stahuj.cz

Nabízíme přehled aplikací, které uživatelé nejčastěji stahovali v minulém roce. Dozvíte se také o jejich nových funkcích za uplynulý rok a zároveň poskytneme přehled nejpopulárnějších nových aplikací.
Roman Polášek 18. 1. 2014

Sdílet

S novým rokem přichází i tradiční ohlédnutí za tím minulým. Z hlediska osobních počítačů se nesl spíše ve znamení menších inovací. Ať už samotného systému Windows v nové verzi 8.1 nebo všech známých aplikací, které většinou získaly několik nových funkcí či zcela novou verzi. V přehledu deseti nejstahovanějších programů na Stahuj.cz můžete vidět, že většina z aplikací si své pozice drží, avšak lze najít i výjimky, ať už v podobě úspěšného bezplatného antiviru od AVG nebo pomalu ustupujícího Adobe Readeru či Flash Playeru. Vývojáři během roku však nezaháleli, a proto níže nabízíme podrobnější popis novinek a změn všech aplikací.

10 nejstahovanějších

Pořadí 2013  Název aplikace Licence Počet stažení Pořadí 2012 Pořadí 2011
1.
 avast! Free Antivirus Freeware 766360 1. 1.
2.  Skype Freeware 579121 2. 2.
3.  DAEMON Tools Lite Freeware 500561 3. 3.
4.  WinRAR Shareware 473197 4. 4.
5.  VLC Media Player Freeware 371113 5. 10.
6.  AVG AntiVirus Free Freeware 343636 12. 13.
7.  CCleaner Freeware 322424 9. 9.
8.  KMPlayer Freeware 304949 7. 8.
9.  Adobe Reader Freeware 301381 6. 5.
10.  Adobe Flash Player Freeware 287692 8. 6.

1. avast! Free Antivirus

Vítězství opět udržel oblíbený a bezplatný avast! Free Antivirus. Na podzim byla vydána jeho nová verze s označením 2014. Přinesla několik nových funkcí a také vylepšení stávajících možností. Za zmínku stojí zcela nové uživatelské rozhraní, vyšší rychlost skenování a také průběžné aktualizace, kterých je průměrně 250 denně, takže vždy budete mít k dispozici ochranu i proti nejnovějším hrozbám. Pro méně zkušené uživatele je zde pak připraven režim uzamčení, který nedovolí spouštění aplikací s nízkým hodnocením. Zmínit je nutno i možnost vytvoření záchranného disku, který přijde vhod v situacích, kdy je vážně poškozen samotný systém. Více si můžete přečíst v naší recenzi.

Přepracované a přehledné rozhraní ve verzi 2014

Přepracované a přehledné rozhraní ve verzi 2014

Přepracované a o poznání přehlednější rozhraní ve verzi 2014

2. Skype

Aplikace Skype, primárně určená pro volání přes internet a psaní textových zpráv, se dočkala hned několika aktualizací v průběhu roku. Za skok kupředu lze jistě považovat podporu video vzkazů, změny v uživatelském rozhraní, nové přihlašování pomocí dalších účtů nebo zkvalitnění audio a video hovorů. Kromě desktopové verze zapracovali vývojáři i na verzi dotykové (pro Windows 8), ve které bylo opraveno mnoho chyb, a přidána byla podpora pro HD video.

3. DAEMON Tools

Ani s příchodem Windows 8, který umí pracovat s obrazy disků, nezaznamenala tato aplikace propad v našem žebříčku. V průběhu minulého roku byla hned dvakrát aktualizována. Nové verze přinesly především opravy chyb, podporu Windows 8.1, formátu FLAC a mnohé uživatele jistě potěší, že aplikace již neukládá data o používání obrazů disků.

4. WinRAR

Rok 2013 byl pro WinRAR velmi významný, jelikož byla uvolněna na trh jeho nová verze s číslovkou 5. Ta kromě změněného rozhraní přinesla především nový formát RAR5, který má být ještě lepší, než jeho předchůdce. Důležitou změnou však je, že tento formát není zpětně kompatibilní a jiné aplikace tedy mohou mít problém s jeho rozbalením.

WinRAR 5 s možností uložení do nového formátu

WinRAR 5 s možností uložení do nového formátu

WinRAR 5 s možností uložení do nového formátu

5. VLC Media Player

Multimediální přehrávač VLC Media Player potvrdil svůj úspěch z roku 2012, kdy se výrazně posunul v žebříčku směrem vzhůru. V roce 2013 se vývojáři soustředili především na vylepšování stávající verze. Opravena byla spousta chyb, přidána podpora nových kodeků, vylepšeno dekódování na grafických kartách a rovněž byla aplikace připravována na příchod Ultra-HD videa.

6. AVG AntiVirus Free

Novinkou v žebříčku je bezplatný antivirový program od AVG, který se v uplynulém roce rovněž dočkal nové verze. Má menší paměťové nároky a to při vyšší rychlosti skenování souborů. Zároveň se můžete těšit na zbrusu nové uživatelské rozhraní přizpůsobené pro dotykové obrazovky a funkci AVG Shredder, která pomůže s bezpečným smazáním dat bez možnosti obnovy.

Nové rozhraní aplikace AVG AntiVirus Free ve verzi 2014

Nové rozhraní aplikace AVG AntiVirus Free ve verzi 2014

Nové rozhraní aplikace AVG AntiVirus Free ve verzi 2014

7. CCleaner

Větší popularitu si získal v minulém roce i oblíbený čistič CCleaner. Uvolněna byla jeho již čtvrtá verze, která přinesla podporu 64 bitového systému Windows 8, vyšší výkon a také vylepšené čištění registrů. Novinkou je také možnost snadného vyhledávání duplicitních souborů.

Nová verze 4.0 aplikace CCleaner

Nová verze 4.0 aplikace CCleaner

Nová verze 4.0 aplikace CCleaner

8. KMPlayer

Oblíbený multimediální přehrávač KMPLayer se v uplynulém roce dočkal hned tří významnějších aktualizací. Ty přinesly podporu Ultra-HD videí, streamovaného obsahu, možnost snadné synchronizace titulků a opravu spousty chyb.

9. Adobe Reader

V roce 2013 bylo uvolněno pouze několik menších aktualizací verze s označením 11. Ty přinesly hlavně opravy nalezených chyb. To se spolu s rostoucí konkurencí podepsalo na propadu v žebříčku hned o několik míst.

10. Adobe Flash Player

Velmi podobný byl i průběh vývoje Flash Playeru. Rok 2013 byl především rokem záplat nalezených bezpečnostních děr. To, že se však udržel v první desítce nejvíce stahovaných aplikací, dokazuje, že je stále nepostradatelnou součástí, která by neměla chybět v žádném počítači.

Za desítkou nejstahovanějších

Zajímá vás, na jakém místě skončily v roce 2013 další populární programy? Nabízíme výběr známých aplikací. Umístění některých z nich můžete porovnat s jejich konkurenty.

11. Google Chrome
12. uTorrent
13. Mozilla Firefox
17. Microsoft Office
18. BS.Player
19. Total Commander
21. Opera
23. 7-Zip
24. OpenOffice.org
28. ICQ
30. Ashampoo Burning Studio free
38. Winamp

Nejúspěšnější novinky roku 2013

Na závěr nesmí chybět ani desítka nejvíce stahovaných novinek v našem katalogu.

Samsung Kies
TV Online
Fotor
Mobogenie
Torrent Stream
Baidu PC Faster
Driver Booster
Junkware Removal Tool
Sony PC Companion
 Rufus

Pomocí aplikace Fotor můžete upravovat fotky i vytvářet koláže

Pomocí aplikace Fotor můžete upravovat fotky i vytvářet koláže

Pomocí aplikace Fotor můžete upravovat fotky i vytvářet koláže

Aby vám žádný zajímavý nový program neunikl, můžete sledovat naše pravidelné přehledy, ve kterých každý měsíc nabízíme popis a doporučení na nové programy, které stojí za vyzkoušení. Trendy a další statistiky jsou volně dostupné také v žebříčcích.

Autor článku